Hoe lang moet verf drogen?

Hoe lang moet verf drogen voordat je een tweede verflaag schildert? En wanneer is verf droog en volledig uitgehard? We tonen je op 1 pagina hoe je de droogtijd van je verf kan inschatten.

De verschillende droogfasen van verf

Een verf ondergaat verschillende fasen tijdens het drogen. Elke fase bepaalt wat je wel en nog niet kan starten als vervolgstap. De belangrijkste droogfasen voor je verfklus vind je steeds terug op de verfpot:

  • Stofdroog: dwarrelend stof of vliegjes zullen niet meer blijven kleven op de geschilderde laag. Nu de verflaag niet meer plakt, kan je ze voorzichtig aanraken zonder dat de verf wordt beschadigd. Plaats er nog geen meubels tegen, want de verf is nog niet uitgehard. Dit betekent dat je nu het raam mag openzetten bij lakverven. Voor muurverven hoef je niet te wachten tot de verf stofdroog is.
  • Overschilderbare verf: de verf is voldoende droog en er mag een nieuwe verflaag op aangebracht worden.

Daarnaast doorgaat de verf nog een laatste fase waarin ze helemaal uithardt. Dit is minder belangrijk voor jou tijdens het schilderen en staat dus niet vermeld op de verfpot. In deze fase krijgt de verf een optimale hardheid:

  • Belastbare verf: Dit betekent dat jouw verf volledig is uitgehard en nu door en door gedroogd is. De hechting met de ondergrond is optimaal.

 

Er is dus een duidelijk verschil tussen de droog- en uithardingstijd. De droogtijd geeft aan na hoeveel tijd je een tweede (of derde) verflaag kunt plaatsen. De uithardingstijd geeft aan wanneer jouw eindlaag volledig belastbaar, en dus uitgehard, is.

Deze factoren hebben invloed op de droogtijd van de verf

Hoe snel jouw verf droogt, is sterk afhankelijk van verschillende omstandigheden zoals:

  • luchtvochtigheid
  • temperatuur
  • licht (bij de meeste solventlakken)
  • wind (bij buitenschilderwerken)
  • aangebrachte laagdikte

Houd deze factoren dus goed in de gaten tijdens het drogen van je verf. Als je minstens de vermelde droogtijd op je verfpot respecteert, zit je goed.

De droogtijd van watergedragen verf

Verf op waterbasis droogt sneller dan solventgedragen verf. Start je vroeg op de dag met jouw schilderwerken en werk je met watergedragen verf, dan kan je diezelfde dag nog een tweede laag aanbrengen. 

Watergedragen verf voelt al snel droog aan: na 1 à 2 uur. Maar dat wil niet zeggen dat je al een nieuwe verflaag mag aanbrengen. Respecteer steeds de droogtijd zoals die op de pot staat aangegeven. De meeste watergedragen verven zijn:

  • stofdroog na 1 à 2 uur
  • overschilderbaar na 6 tot 18 uur
  • uitgehard na 9 à 10 dagen

En vergeet niet: dit blijft afhankelijk van de omstandigheden zoals luchtvochtigheid en temperatuur.

Lakken op waterbasis hebben meestal 7 tot 14 dagen nodig om volledig uit te harden, opnieuw afhankelijk van de omstandigheden. Pas dan is deze slijtvaste verf op zijn best.

 

De droogtijd van solventgedragen verf

 Solventgedragen verf heeft wat meer tijd nodig voor het droog is. De verf is:

  • stofdroog na 2 à 4 uur
  • overschilderbaar na 8 à 24 uur
  • volledig uitgehard na 7 dagen

Onderling kunnen de droog- en uithardingstijden van solventgedragen verf sterk verschillen. Bekijk dus steeds goed de informatie op je verfpot. Zo zijn de meeste solventgedragen verven na 7 dagen volledig doorgehard. Maar sommige solventgedragen verven zijn dat pas na 1 maand. Vanaf de verf volledig is uitgehard, bereiken ze hun definitieve eindglans. 

Tip: de meeste solventgedragen verven hebben naast verluchting ook licht nodig om te drogen. Lampen aanlaten is de boodschap dus!

 

Alles om je op weg te helpen in één gids

Dan móét je deze gids in huis hebben.

Van wegwijs in de verschillende verfsoorten en tips voor de voorbereiding tot stappenplannen bij het echte schilderwerk.

Ik download de gratis verfgids

TOP