Badkamer schilderen

Je wil jouw badkamer schilderen? Hieronder vind je alle tips & tricks om jouw verfklus tot een goed einde te brengen.

Kijk mee hoe het moet!

In deze filmpjes laten we je duidelijk zien hoe je aan
de slag moet gaan

Weet je niet welke verf, vernis of beits je nodig hebt? We helpen je de juiste verf vinden door je een aantal vragen te stellen. Doorloop deze verfwijzer stap voor stap en vind de meest geschikte producten om aan de slag te gaan.


Vind de juiste verf
 • Heb ik ademende verf nodig voor de muren in mijn badkamer?

  Alle muurverven zijn in meer of mindere mate ‘ademend’. Daarmee bedoelt men dat ze dampdoorlatend of poreus zijn. Hoe poreuzer de verf, hoe meer vocht ze kan opnemen en ook weer afstaan. De verf zelf moet echter ook vochtbestendig zijn. Een poreuze verf die niet vochtbestendig is en regelmatig vochtig wordt, zal na verloop van tijd afbladderen of schade vertonen. 

  Voor badkamermuren kies je dus het best voor een goed vochtbestendige muurverf zoals Bolatex of Topsoft. 

  Nog belangrijker is het om een vlotte en goede verluchting te voorzien in de badkamer om de vochtige lucht af te voeren na het baden of douchen. Doe je dit niet, dan krijg je na verloop van tijd schimmelvorming op de muren of plafond.

 • Ik krijg steeds opnieuw zwarte vlekken in de hoeken van het plafond in de badkamer. Hoe kan ik die verwijderen en voorkomen?

  De zwarte puntjes of vlekken zijn schimmels. Ze komen meer voor in de hoeken of achter kasten omdat op die plaatsen minder luchtcirculatie is en de ondergrond dus langer vochtig blijft. Je kunt ze verwijderen door er verdund bleekwater op te strijken (verdund tot 5%). Laat voldoende lang inwerken (+ 1 uur, niet laten opdrogen) en spoel daarna grondig na met water. Verlucht de ruimte nadien goed.

  Enkele tips om schimmels te voorkomen:

  • Schilder in vochtige ruimtes met een vochtbestendige verf. Dat zijn muurverven met een (hoge) zijdeglans. Deze verven nemen weinig vocht op en zijn dan ook minder gevoelig voor schimmelontwikkeling. Hoe hoger de glans, hoe beter. Vermijd het gebruik van matte en dus poreuze verf in de badkamer! Goede badkamerverven zijn bijvoorbeeld Bolatex en Topsoft.
  • Zorg voor voldoende ventilatie na het nemen van een bad of douche.
  • Zorg voor voldoende verwarming tijdens en na het douchen. Warme lucht kan meer vocht opnemen. Hoe meer vocht de lucht vasthoudt, hoe minder er condenseert op de muren. Wordt de warme lucht afgevoerd, dan is ook meteen het vocht verdwenen.

 • Ik wil in mijn badkamer zowel muren, deuren als kastjes herschilderen. Het liefst werk ik zo veel mogelijk in dezelfde kleur en dezelfde glansgraad. Hoe ga ik te werk?

  Muren en hout worden met andere verftypes geschilderd. Meestal is de glans van de gebruikte verven dan ook niet gelijk. Door dit verschil in glans kan er ook optisch een licht kleurverschil worden waargenomen. Wil je dit niet, zorg er dan voor dat de glans van zowel de muur- als de houtverf ongeveer dezelfde is.

  Je kunt dit bereiken door één en dezelfde verf te gebruiken voor zowel muur als houtwerk, namelijk Hybride Wall PU. Werk je toch liever met twee verschillende verven, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor Topsilk voor de muren en Hybride Mat PU als lakverf voor het hout.

 • Kan ik mijn badkuip of douchebak zelf herschilderen?

  Dat is af te raden. Klassieke verven zijn hier niet tegen bestand. Bovendien zijn badkuipen en douchebakken in kunststof beweeglijk, waardoor de verffilm kan scheuren.

 • Mijn badkamermuren en -plafond bestaan uit pleisterwerk en gipsplaten (gyproc). Welke verf gebruik ik het best om die te schilderen?

  Zowel gipspleister als gipsplaten zijn poreus en beperkt vochtbestendig. Plaats daarom een grondlaag die niet wateraanzwelbaar is. Zo zorg je ervoor dat mogelijke condensvorming niet kan inwerken op de ondergrond. Twee opties zijn Epomur (2-componenten epoxy op waterbasis) en Bisol (1-component solventbasis).

  Werk af met een goede badkamerverf zoals Bolatex of Topsoft.

   

 • Waar de douche komt in mijn badkamer zijn de muren nu nog pleisterwerk en gipsplaten. Kan ik die schilderen in plaats van te betegelen?

  Douchewanden moeten goed weerstaan aan hoge vochtconcentraties. Aangezien een verfsysteem nooit 100% waterdicht is en de ondergrond dus niet volledig afsluit, is het belangrijk dat ook de ondergrond voldoende watervast is. Dat is niet het geval bij gipsplaten of gipspleisterwerk. 

  Waarmee kun je dergelijke ondergronden dan wel afwerken?

  • Betegeling is de veiligste oplossing.
  • Vervang het gipspleisterwerk door watervaste cementpleister, hierop kun je wel schilderen met watervaste muurverven.
  • Als je toch wil schilderen op de bestaande ondergrond, kies dan voor drie lagen Epomur. Dit systeem biedt onder deze omstandigheden de meeste garantie op een duurzaam resultaat.

  TIPS bij het schilderen in douches:

  • Na het schilderen dicht je alle overgangen tussen verf en vast materiaal (douchebak, sanitaire voorzieningen) met sanitaire silicone. Zorg ervoor dat de silicone minstens 5 mm van beide contactzijden bestrijkt. Dit voorkomt waterinfiltratie onder de verf. Controleer ook regelmatig of de silicone nog intact is.
  • Wacht één week voordat je de douche terug in gebruik neemt. Zo geef je de verf de kans om volledig te doorharden.

 • Waarmee kan ik de faiencetegels in de douche schilderen?

  Een goede voorbereiding is belangrijk!

  Voorbereiding:

  Reinig het oppervlak met behulp van een ‘Schotch Brite Scuff’-schuurspons in combinatie met Formule MC (universele reiniger). Zo verwijder je alle zeep- en kalkresten. Spoel grondig na met water. Verlucht de badkamer goed zodat de voegen zeker goed kunnen drogen.

  Verfsysteem:

  Plaats een grondlaag Omniprim Extreme of Epomur. Op Epomur kun je verder afwerken met twee extra lagen Epomur. Epomur is een zeer watervaste 2-componenten epoxyverf en is beschikbaar in lichte kleuren naar keuze. Op Omniprim Extreme kan je afwerken met twee lagen Bolatex. Deze zijn beschikbaar in lichte en donkere kleuren naar keuze. Je kunt Omniprim Extreme ook afwerken met Epomur.

TOP