Binnenmuren schilderen

Je wil jouw muren binnen schilderen? Hieronder vind je alle tips & tricks om jouw verfklus tot een goed einde te brengen.

Kijk mee hoe het moet!

In deze filmpjes laten we je duidelijk zien hoe je aan
de slag moet gaan

Weet je niet welke verf, vernis of beits je nodig hebt? We helpen je de juiste verf vinden door je een aantal vragen te stellen. Doorloop deze verfwijzer stap voor stap en vind de meest geschikte producten om aan de slag te gaan.


Vind de juiste verf
 • De muren binnen zijn behangen met klassiek glasvezelbehang type Tasso. Ik ben die structuur beu en zou graag effen muren bekomen. Kan ik het glasvezelbehang verwijderen?

  Soms lukt het om glasvezelbehang vlot te verwijderen, maar meestal is dit geen eenvoudige klus. De kans is groot dat je de muur (pleisterwerk of gipsplaten) sterk beschadigt. Behangafweekmiddelen, behangafstomers, perforeerrollen e.d. hebben hier weinig nut. Bovendien blijven er vaak harde lijmresten achter op de muur. Samen met de vele beschadigingen ben je zeker van heel wat schuur- en plamuurwerk.

  Vandaar de voorkeur voor volgende oplossingen:

  • Uitvlakken van het glasvezelbehang met plamuur
   Niet elk type plamuur is geschikt om toe te passen op verf. De plamuren die hiervoor wel in aanmerking komen zijn o.a. Aguaplast Universal Pro, Aguaplast Universal Mix, Dalapro Facade, Ardex P82 + Ardex 828 …
  • Uitvlakken van het glasvezelbehang met een renovatievlies
   Fijne types glasvezelbehang kun je overkleven met Variovlies R300. Dit is een renovatievlies van 2 mm dik. Het wordt stotend gekleefd en rechtstreeks overschilderd.

  Laat je het glasvezelbehang hangen, dan zorgt dit tegelijk voor een extra stevigheid in de ondergrond.

 • De muren in de badkamer, de wasplaats en het toilet zijn geschilderd met hoogglanslak. Hoe ga ik te werk om deze te overschilderen?

  Schilderen op een hoogglanslak is mogelijk mits een goede voorbereiding en de juiste grondlaag.

  De voorbereiding:

  Een hoogglanslak is glanzend en niet poreus. Om een goede hechting te bekomen is het nodig om het oppervlak te matteren. Doe dit met schuurpapier korrel 220 en ontstof daarna grondig. Is het oppervlak vettig of vervuild, was het dan eerst af vóór je schuurt. Doe dit met het reinigingsmiddel Formule MC Natural in combinatie met een Scuff-schuurspons. Spoel grondig na met water.

  Verfsysteem:

  Op plaatsen waar er veel condens op de muren komt, zoals een badkamer of wasplaats, breng je beter een niet matte verf aan die goed bestand is tegen vocht. Op deze muren breng je een grondlaag Epomur of Bisol aan en werk je af met een zijdeglanzende verf zoals Bolatex, Optisatin of Hybride Wall PU.

  Op muren die niet nat worden door condensatie kun je even goed een grondlaag Optiprim of Topprim gebruiken.

 • De muren in onze garage bestaan uit ruwe, poreuze betonstenen. Hoe kan ik deze het beste schilderen?

  Ontstof het oppervlak grondig met een harde nylonborstel, stofzuiger …. Als het oppervlak vrij stofferig blijft, dan kun je eventueel een fixeerlaag aanbrengen zoals Epofix of Ardex P51. Werk vervolgens af met twee lagen Bolatex of Sublisatin.

  Ruwere betonstenen kun je na het ontstoffen behandelen met een meer vullende verf zoals Sublifill. Werk af met een tweede laag of met een laag Bolatex of Sublisatin.

 • Hoe weet ik of mijn behangpapier vinyl is?

  Vinylpapier herken je aan de volgende kenmerken:

  • Vinylpapier is zeer goed afwasbaar omdat vinyl geen water opneemt. Doe de sponstest: druk een natte spons op het behang. Vinylpapier zal niet donkerder kleuren, het water loopt eraf.
  • Vinylpapier is meestal soepel en indrukbaar.
  • Vinylpapier heeft een zachte tot hogere glans.

 • Ik wil het plafond in de woonkamer herschilderen. Om de paar jaar zie je de gewelven (de ‘poutrelles’) opnieuw door de verf.

  De gewelven in het plafond zijn koudebruggen. De aftekening die na verloop van tijd verschijnt, wordt veroorzaakt door het temperatuurverschil tussen de gewelven en de rest van het plafond.

  Schilder het plafond met Topprim als grondlaag en Topmat als afwerking. Staat er in de betreffende kamer ook een houtkachel, wordt er gerookt … dan plaats je beter een grondlaag Bisol. Die isoleert roet en nicotine zodat het niet doorslaat in de nieuwe verflagen.

  Opnieuw schilderen biedt geen garantie dat de koudebruggen niet opnieuw zichtbaar worden. Na verloop van tijd zal er nieuw stof in de verffilm blijven kleven ter hoogte van de gewelven.

  Wil je de aftekening van de koudebruggen definitief aanpakken, dan moet de oppervlakte-temperatuur van het plafond stijgen waardoor er geen condens meer gevormd wordt. Dit kun je bekomen door het gebruik van warmte-isolerende bekledingen.

  Meer uitleg hierover kan je bekomen in je colorawinkel.

 • Ik wil vlies kleven op onze muren. Deze bestaan uit onbehandeld pleisterwerk en onbehandelde gipsplaten. Is het nodig een grondlaag te zetten vóór we behangen?

  Het plaatsen van een grondlaag voordat je vlies hangt is aan te raden om verschillende redenen.

  • Aangebrachte lijm verdwijnt minder snel in de ondergrond waardoor de verwerkingstijd van de lijm langer wordt. De lijm blijft dus langer nat, wat het behangen een stuk eenvoudiger maakt. De kleurloze grondlaag Isolprimer is hiervoor een geschikt product.

  • Wil je het behang na enkele jaren terug verwijderen, dan zal dit vlotter gaan indien er een grondlaag aangebracht werd onder het behang.

  • Naadloos behangen is niet altijd eenvoudig. Om te vermijden dat je witte streepjes pleister ziet tussen de behangbanen van kant-en-klaar behang, kun je eventueel kiezen om een grondlaag te plaatsen die de kleur van het behang zo goed mogelijk benadert. Een grondlaag als Topprim of Optiprim is hiervoor het meest aangewezen product.

  • Een grondlaag onder behang is ook noodzakelijk op vervuilde ondergronden. Roest, roet- of nicotinevlekken kunnen door het papier zichtbaar worden zonder grondlaag. Isoleer deze vervuiling met een grondlaag Bisol of Epomur. Je schuurt beide grondlagen best licht op met een ‘Scotch Brite’-schuurmatje vóór je behangt.
  TIP! Voor je start met behangen op onbehandeld pleisterwerk, doe je best een plakbandtest (zie vraag 4).

 • Kan ik vlies kleven op geschilderd glasvezelbehang (type Tasso) of een ander gestructureerd behang?

  Dit is niet aan te raden. De kans is groot dat de structuur van het huidige behang zichtbaar wordt doorheen het nieuwe behang.

  Heeft het huidige glasvezelbehang een heel fijne structuur, dan kun je met een geschikte plamuur (type dat hecht op verf) de dieptes van de structuur vullen en vervolgens behangen.

 • Onze muren bestaan uit onbehandeld pleisterwerk en onbehandelde gipsplaten. Is het nodig om een grondlaag te plaatsen?

  Voor beide ondergronden plaats je best een grondlaag.

  Gipspleister is poreus waardoor de verf snel droogt. Als de verf te snel droogt, dan krijg je ‘aanzetten’ die vooral zichtbaar zijn bij schuin invallend licht. Behandel pleisterwerk daarom steeds met een kwalitatieve grondlaag zoals Topprim of Optiprim. Je kunt deze meteen laten aankleuren in de gewenste eindkleur.

  Ook gipsplaten zijn poreus. De voegen worden na het plaatsen uitgeplamuurd en na het schilderen kunnen deze zich aftekenen. (Plamuur neemt meer verf op dan de plaat zelf.) Als je geen isolerende grondlaag plaatst, dan zullen deze voegbanden zichtbaar blijven doorheen je schilderwerk. Ook hier zijn Topprim en Optiprim aangewezen grondlagen.

  TIP 1!

  Zowel pleisterwerk als gipsplaten kunnen zelfs na grondig ontstoffen nog licht poederig zijn. Neem steeds na het schuren het stof weg met een licht vochtige doek. Het is ook nuttig om de boorden te fixeren met Epofix vóór je Optiprim of Topprim aanbrengt. Vooral op zones waar je afplaktape nodig hebt biedt dit extra zekerheid (bv. bij scheiding tussen twee kleuren).

  Bisol is een grondlaag op solventbasis die eveneens geschikt is voor gipspleister en gipsplaten. Bisol fixeert en verstevigt een licht verpoederde ondergrond beter dan een watergedragen grondlaag als Optiprim of Topprim. De kantjes fixeren met Epofix is dan overbodig. Bisol is te verkrijgen in wit en lichte kleuren. Zorg steeds voor een goede verluchting tijdens en na het schilderen met Bisol.

  TIP 2!

  Vóór je schildert op pleisterwerk doe je best een plakbandtest. Bij het plaatsen van het pleisterwerk door de stukadoor wordt als laatste bewerking het pleisterwerk nat gemaakt waarna het nageglet wordt. Hierdoor kan het bovenste laagje van het pleisterwerk onvoldoende samenhang vertonen en zelfs loskomen tijdens het schilderen. Je kunt de kwaliteit van het pleisterwerk eenvoudig controleren met een plakbandtest.

  Hoe doe je de test?

  Neem een stukje goed klevende tape en druk die goed aan tegen het pleisterwerk. Verwijder de tape. Hangen er geen brokjes pleister aan de tape, dan kan je zonder problemen schilderen. Hangen er wél brokjes aan de tape, vraag dan advies in de colorawinkel.

 • Onze muren zijn behangen met gestructureerd vinylpapier. Kan ik dit overschilderen?

  Gestructureerd vinylbehang bevat weekmakers. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat het behang soepel blijft. Weekmakers hebben de eigenschap dat ze doorheen het papier in de verf kunnen terecht komen. 

  Epomur, een 2-componenten watergedragen muurverf, is wel in staat om deze weekmakers te isoleren. Plaats twee lagen om zeker voldoende laagdikte aan te brengen over het gehele oppervlak. Werk af met een verf en kleur naar keuze. Epomur zelf is verkrijgbaar in wit en lichte tinten. Je kunt het ook plaatsen als eindlaag.

 • Onze muren zijn momenteel behangen in een klassiek behangpapier. Kan ik dit overschilderen?

  Het overschilderen van klassiek papieren behang (hier bedoelen we ander behang dan vinyl of vlies) is niet zonder risico. Behangpapier wordt meestal geplaatst met poederlijm (celluloselijm).  Deze lijm blijft ook na droging terug wateroplosbaar. Als je oud behang overschildert, lost de lijm terug op en kun je blazen krijgen in het behang. Verwijder dus bij voorkeur het behang voor je gaat schilderen. Is dit niet aan de orde, plaats dan een solventgedragen grondlaag zoals Bisol.

 • Op de zolder en in de woonkamer zijn er bepaalde muren die nu in ruwe baksteen of façadesteen zijn. Hoe kan ik die kleurloos behandelen zodat ze geen stof meer afgeven?

  Dat kan met een kleurloos fixeermiddel zoals Ardex P51 (waterbasis, te verdunnen verhouding 1 deel P51 op 3 delen water) of Isolprimer in dezelfde verdunning. Deze producten geven een lichte glans. Wil je mat en kleurloos afwerken, gebruik dan Decofinish Mat, die je tot de helft verdunt.

 • Waarmee kan ik de faiencetegels in mijn toilet overschilderen?

  Faiencetegels zijn goed overschilderbaar als ze correct worden voorbereid en met de juiste hechtingslaag worden behandeld.

  Voorbereiding:

  Ontvet het oppervlak schurend met een ‘Scotch Brite Scuff’-schuurspons in combinatie met Formule MC (universele reiniger). Spoel daarna grondig na met water en droog de tegels af.

  Verfsysteem:

  Om een goede hechting te bekomen op de tegels plaats je een grondlaag Omniprim Extreme.
  Werk af met een muur- of lakverf naar keuze.

 • We hebben binnen een muur in cellenbeton. We willen die schilderen. Welke verf gebruiken we best?

  Cellenbeton fixeren heeft weinig zin, de stenen zijn te poreus. Om niet te veel verf te verbruiken, is het beter om bij de eerste laag de holtes in de stenen te vullen. Dit kan met een gekorrelde grondlaag zoals Kwartscoat. Verdun de verf 20% met water voor een vlottere verwerkbaarheid. Deze laag neemt voor een groot deel de zuigkracht van de stenen weg, nadien kun je afwerken met een muurverf naar keuze (Topmat = mat, Topsilk = halfmat, Bolatex = lichte zijdeglans).

  In plaats van Kwartscoat als eerste laag kun je ook Sublifill gebruiken. Deze verf bevat geen korrel maar door de dikte van de verf worden de cellen in de steen als het ware dicht geschilderd.

 • We hebben kroonlijsten

  Kroonlijsten en rozetten zijn meestal behandeld met een fabriekscoating. Een goede hechting hierop bekom je met een grondlaag Topprim of Optiprim. Beide grondlagen zijn ook geschikt voor de muren, plafonds en zelfs voor volplaasteren moluren of rozetten.

 • We willen de binnenmuren opnieuw schilderen. Sommige muren zijn nu geschilderd in een felle of donkere kleur. Moet ik eerst een grondlaag plaatsen voordat ik met de nieuwe kleur schilder?

  Dit is aan te raden. Een kwalitatieve grondlaag zoals Topprim of Optiprim isoleert de bestaande verflagen en is een goede basis om te overschilderen. Als je de oorsprong van de oude verflagen niet kent, dan sluit je hiermee risico’s uit. Op die grondlaag ben je zeker van een mooi en egaal resultaat. Ook stukken in de muur waar je met plamuur hersteld hebt tekenen zich niet meer af bij het gebruik van een kwalitatieve grondlaag.   

  Laat de grondlaag in hetzelfde kleur aankleuren als je eindlaag. Meestal heb je dan voldoende met één grondlaag en één eindlaag. 

 • We wonen in een nieuwbouwwoning. De binnenmuren zijn nu nog onbehandeld pleisterwerk en onbehandelde gipsplaten. We willen liever geen vlies kleven, maar meteen schilderen. Nemen we hiermee een risico?

  Een nieuwbouwwoning heeft een voldoende lange drogingsperiode nodig. Gemiddeld is dit 6 à 8 maanden. Tijdens deze drogingsperiode krimpt het pleisterwerk lichtjes. Dat kan leiden tot fijne haarscheurtjes in het oppervlak. Na volledige uitdroging van de muren komen er geen nieuwe scheurtjes meer bij of worden de bestaande barstjes meestal niet meer groter. Dan kun je de kleine barstjes afdichten met een fijne afwerkplamuur zoals Dalapro Fijn, Aguaplast Standaard, Ardex 826 ... Het kleven van een vlies is dus niet noodzakelijk, maar het biedt wel extra zekerheid.

  Zie je in het oppervlak grotere barsten, dan ga je bij voorkeur wél over tot het kleven van vlies. Dicht de barsten met een fijne afwerkplamuur of een vulmiddel (Dalapro Premium, Aguaplast Grosscoat, Aguaplast Universal Mix, Ardex 828 …), afhankelijk van de breedte en diepte.

  Bij nieuwbouwwoningen treden vaak ook bouwbarsten op, deze ontstaan door het zetten van het gebouw en je vindt ze meestal in hoeken of op de scheiding tussen twee materialen. Bouwbarsten zijn zeer moeilijk weg te werken, ook het plaatsen van een vlies biedt in deze gevallen geen zekerheid.

TOP