Doe het zelf: Binnenmuren schilderen

Binnenmuren schilderen

Je wil jouw muren binnen schilderen? Hieronder vind je alle tips & tricks om jouw verfklus tot een goed einde te brengen.

Kijk mee hoe het moet!

In deze filmpjes laten we je duidelijk zien hoe je aan
de slag moet gaan

 • De muren binnen zijn behangen met klassiek glasvezelbehang type Tasso. Ik ben die struktuur beu en zou graag effen muren bekomen. Kan ik het glasvezelbehang verwijderen?

  Soms lukt het om glasvezelbehang relatief vlot te verwijderen, maar meestal  is dit geen eenvoudige klus. De kans is groot dat je de muur (pleisterwerk of gipsplaten) sterk beschadigt. Behangafweekmiddelen, behangafstomers, perforeerrollen ed. hebben hier weinig nut. Bovendien blijven er vaak harde lijmresten achter op de muur. Samen met de vele beschadigingen ben je zeker van heel wat schuur- en plamuurwerk.

  Daarom geven we voorkeur aan de twee volgende oplossingen:

  1/ uitvlakken van het glasvezelbehang met plamuur. Niet elk type plamuur is geschikt om toe te passen op verf, de plamuren die hiervoor wel in aanmerking komen zijn o.a.  Aguaplast Universal Pro, Aguaplast Universal Mix, Dalapro Facade, Ardex P82 + Ardex 828,…

  2/ uitvlakken van het glasvezelbehang met een renovatievlies. Bij fijne types glasvezelbehang kan je ervoor kiezen om deze te overkleven met  Variovlies R300. Dit is een renovatievlies van 2mm dik. Het wordt stotend gekleefd en kan rechtstreeks overschilderd worden.

  Laat je het glasvezelbehang hangen, dan zorgt dit tegelijk voor een extra stevigheid in de ondergrond.

 • De muren in de badkamer, de wasplaats en het toilet zijn geschilderd met hoogglanslak. Hoe ga ik te werk om deze te overschilderen?

  Schilderen op een hoogglanslak is perfect mogelijk mits een goede voorbereiding en de juiste grondlaag.

  De voorbereiding:

  Een hoogglanslak is glanzend en niet poreus. Om een goede hechting te bekomen is het nodig om het oppervlak te matteren. Doe dit met schuurpapier korrel 220 en ontstof daarna grondig. Is het oppervlak vettig of vervuild, was het dan eerst af vóór je schuurt. Doe dit met het reinigingsmiddel Formule MC neutral in combinatie met een Scuff schuurspons. Spoel grondig na met water.

  Verfsysteem:

  Op plaatsen waar er veel condens op de muren komt, zoals badkamer of wasplaats, breng je beter een niet matte verf aan die goed bestand is tegen vocht.   Op deze muren breng je een grondlaag Epomur aan en werk je af met een zijdeglanzende verf zoals Bolatex, Optisatin of Twins Extra. 

  Op muren die niet nat worden door condensatie kun je even goed een grondlaag Topprim of Optiprim gebruiken.

 • De muren in onze garage bestaan uit ruwe, poreuze betonstenen. Hoe kan ik deze het beste schilderen?

  Betonstenen zijn meestal  stofferig. Ontstof het oppervlak daarom grondig met een harde nylonborstel, stofzuiger,…. Blijft het oppervlak vrij stofferig, dan kun je eventueel een fixeerlaag aanbrengen zoals  Epofix. Werk vervolgens af met bijvoorbeeld twee lagen Bolatex of Bosscryl.

  Een ruwer type betonstenen neemt heel veel verf op. Ontstof eveneens grondig het oppervlak met een harde nylonbostel. Breng daarna rechtstreeks een meer vullende verflaag aan, vb Villacryl. Afwerken kan je met een tweede laag Villacryl, maar eveneens met Bolatex of Bosscryl.

 • Hoe weet ik of mijn behangpapier vinyl is?

  Vinylpapier herken je aan volgende kenmerken:

  -       Zeer goed afwasbaar: vinyl neemt geen water op. Doe de sponstest: druk een natte spons op het behang. Vinylpapier zal niet donkerder kleuren, het water loopt er af.

  -       Doorgaans soepel en indrukbaar.

  -       Zachte tot hogere glans

 • Ik wil het plafond in de woonkamer herschilderen. Om de paar jaar zie je de gewelven

  De gewelven in het plafond zijn koudebruggen.  De aftekening die je na verloop van tijd ziet, wordt veroorzaakt door het temperatuurverschil tussen de de gewelven en de rest van het plafond. De oppervlaktetemperatuur ter hoogte van de gewelven is lager. Hierdoor vormt zich op deze zones meer condens, wat de verffilm doet aanweken. Dit zorgt ervoor dat stof aanwezig in de kamer hier gemakkelijk in kleeft. Vandaar de aftekeningen op het plafond.

  Wil je het plafond opnieuw schilderen, dan kan dat met Topprim als grondlaag en Topmat als afwerking. Staat er in de betreffende kamer ook een houtkachel, wordt er gerookt,…, dan kan je beter een grondlaag Bisol plaatsen, deze isoleert roet en nicotine zodat het niet doorslaat  in de nieuwe verflagen.

  Opnieuw schilderen biedt geen garantie dat de koudebruggen niet opnieuw zichtbaar worden. Na afzienbare tijd zal er nieuw stof in de verffilm blijven kleven ter hoogte van de gewelven.

  Wil je de koudebruggen definitief aanpakken, dan moet de oppervlaktetemperatuur van het plafond stijgen, waardoor er geen condens meer gevormd wordt. Dit kan je door het gebruik van warmte-isolerende bekledingen.

  Meer uitleg hierover kan je bekomen in je Colora Verfwinkel.

 • Ik wil vlies kleven op onze muren. Deze zijn nu nog onbehandeld pleisterwerk en onbehandelde gipsplaten. Is het nodig een grondlaag te zetten vóór we behangen?

  Het plaatsen van een grondlaag is aan te raden. Dit om verschillende redenen:

  De aangebrachte lijm verdwijnt minder snel in de ondergrond waardoor de verwerkingstijd van de lijm langer wordt.  Je lijm blijft dus langer nat wat het behangen een stuk eenvoudiger maakt. De kleurloze grondlaag Isolprimer is hiervoor een aangewezen product.

  Wil je het behang na enkele jaren terug verwijderen, dan zal dit vlotter gaan als er een grondlaag  aangebracht werd onder het behang.

  Naadloos behangen is niet altijd eenvoudig. Om te vermijden dat je witte streepjes pleister ziet tussen de behangbanen van kant-en-klaar behang, kun je eventueel kiezen om een grondlaag te plaatsen die de kleur van het behang zo goed mogelijk benadert. Een grondlaag als Topprim of Optiprim is hiervoor het meest aangewezen product.

  Een vierde reden om een grondlaag te plaatsen kan een vervuilde ondergrond zijn. Nicotine, roet, roest, … op de ondergrond kunnen vlekken veroorzaken doorheen het te schilderen behang.  Je kan deze vervuiling het beste  isoleren met een grondlaag Bisol of Epomur. Beide grondlagen worden best licht opgeschuurd met een Scotch brite schuurmatje vóór je behangt.

  TIP

  Voor je gaat behangen op onbehandeld pleisterwerk, doe je best een plakbandtest. Hoe doe je dit? Neem een stukje goed klevende tape en druk die goed aan tegen het pleisterwerk. Verwijder met een ruk. Hangen er geen brokjes pleister aan de tape, dan kan je de werken aanvatten. Hangen er wél brokjes aan de tape, vraag dan advies in de Colorawinkel.

 • Kan ik de faiencetegels in mijn toilet overschilderen?

  Dit is perfect mogelijk. Faiencetegels zijn glad en vaak glanzend. Een goede voorbereiding en aangepaste grondlaag zijn noodzakelijk.

   

  Voorbereiding:

  Ontvet het oppervlak  schurend met een Scuff schuurspons of Scotch brite (schuurmatje) in combinatie met Formule MC (universele reiniger). Spoel daarna grondig na met water en laat drogen.

  Verfsysteem:

  Om een goed hechting te bekomen op de tegels plaats je een grondlaag Omniprim plus.

  Kies daarna voor een  strakke afwerking met Twins Extra (fluweelmatte afwerking op basis van laktechnologie). Of werk af met een muurverf naar keuze volgens je eigen wensen  (Topmat = mat, Topsilk = halfmat, Bolatex = lichte zijdeglans).

 • Kan ik vlies kleven op geschilderd glasvezelbehang (vb type Tasso) of een ander gestructureerd behang?

  Dit is niet aan te raden. De kans is groot dat de structuur van het huidige behang zichtbaar wordt doorheen het nieuwe behang.

  Heeft het huidige glasvezelbehang een heel fijne structuur, dan kan je met een geschikte plamuur (type dat hecht op verf) de dieptes van de structuur vullen en vervolgens behangen. (zie vraag twee voor geschikte types plamuur)

  (zie vraag twee voor opties bij behang met meer uitgesproken structuur)

 • Onze muren zijn behangen met vinylpapier. Kan ik dit overschilderen?

  Vinyl bevat weekmakers. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat het behang soepel blijft. Weekmakers hebben de eigenschap dat ze kunnen verderzetten in verflagen, zowel op waterbasis als op solventbasis.

  Epomur, een twee-component watergedragen muurverf, is wel in staat om deze weekmakers te isoleren. Plaats twee lagen om zeker voldoende laagdikte aan te brengen over het gehele oppervlak. Afwerken kan je met een verf en kleur naar keuze. Epomur zelf is verkrijgbaar in wit en lichte tinten en kan ook als eindlaag dienen.

 • Onze muren zijn momenteel behangen in een klassiek behangpapier. Kan ik dit overschilderen?

  Het overschilderen van klassiek behang (hier bedoelen we ander behang dan vinyl of vlies) is niet zonder risico. Klassiek behang werd meestal geplaatst met poederlijm (celluloselijm).  Deze lijm blijft ook na droging terug wateroplosbaar.  Indien je oud behang dus overschildert, lost de lijm terug op en dit kan leiden tot blaasvorming in het behang. Verwijder dus bij voorkeur het behang voor je gaat schilderen. Is dit niet aan de orde, dan plaats je best een solventgedragen grondlaag zoals Bisol.

   

 • Onze muren zijn nu nog in onbehandeld pleisterwerk en onbehandelde gipsplaten. Is het nodig een grondlaag te plaatsen?

  Voor beide ondergronden is het inderdaad aan te raden een grondlaag te plaatsen.

  Gipspleister is zeer poreus. Hierdoor verbruik je  veel verf en droogt de verf zeer snel. Dit geeft meestal aanleiding tot “aanzetten” in de verf, wat vooral zichtbaar is bij schuin invallend licht.  Behandel pleisterwerk daarom steeds met een kwalitatieve grondlaag zoals Topprim of Optiprim.  Je kunt deze al meteen laten aankleuren in de gewenste eindkleur.

  Gipsplaten zijn pleisterwerk met een laagje karton en deze zijn eveneens zeer poreus.  De voegen worden na het plaatsen uitgeplamuurd en na het schilderen kunnen deze zich aftekenen (plamuur neemt meer verf op dan de plaat zelf).   Gebruik je geen isolerende grondlaag, dan zullen deze voegbanden zichtbaar blijven doorheen je schilderwerk. Ook hier zijn Topprim en Optiprim aangewezen grondlagen.

  TIP 1

  Zowel pleisterwerk als gipsplaten kunnen zelfs na grondig ontstoffen nog licht poederig zijn. Neem steeds na het schuren het stof weg met een licht vochtige doek.  Het is ook  nuttig om de boorden  te fixeren met Epofix vóór je Optiprim of Topprim aanbrengt. Vooral op zones waar je afplaktape nodig hebt, biedt dit extra zekerheid (vb bij scheiding tussen twee kleuren).

  Bisol is een grondlaag op solventbasis die eveneens geschikt is voor gipspleister en gipsplaten. Bisol fixeert en verstevigt  een licht verpoederde ondergrond beter dan een watergedragen grondlaag als Optiprim of Topprim. De kantjes fixeren met Epofix is hier overbodig. Bisol is te verkrijgen in wit en lichte kleuren.  Zorg steeds voor een goede verluchting tijdens en na het schilderen met Bisol.

  TIP 2

  Vóór je begint te schilderen op gipspleister doe je best een plakbandtest.  Bij het plaatsen van het pleisterwerk door de stukadoor wordt als laatste bewerking het pleisterwerk effen gezet door na te gletten.  Dit gebeurt niet altijd correct waardoor het bovenste laagje van het pleisterwerk dikwijls onvoldoende samenhang vertoont.  Dit laagje kan zelfs los komen tijdens het schilderen.  Je kunt de kwaliteit van het pleisterwerk eenvoudig controleren met een plakbandtest.

  Hoe doe je de test?

   Neem een stukje goed klevende tape en druk die goed aan tegen het pleisterwerk. Verwijder met een ruk. Hangen er geen brokjes pleister aan de tape, dan kan je de schilderwerken aanvatten. Hangen er wél brokjes aan de tape, vraag dan advies in de Colorawinkel.

 • Op zolder en in de woonkamer zijn er bepaalde muren die nu in ruwe baksteen of façadesteen zijn. Ik zou deze kleurloos willen behandelen zodat deze geen stof meer afgeven. Kan dit?

  Dit is mogelijk. Je kan hiervoor een kleurloos fixeermiddel gebruiken zoals Ardex P51 (waterbasis, te verdunnen verhouding 3 delen water op 1 deel P51) of Isolprimer in dezelfde verdunning. Deze producten geven een lichte glans.  Wil je mat en kleurloos afwerken, gebruik dan Decofinish mat, die je tot de helft kan verdunnen. 

 • We hebben binnen een muur in cellenbeton. We willen die schilderen. Welke verf gebruiken we best?

  Cellenbeton fixeren heeft weinig zin, de stenen zijn te poreus.  Om niet te veel verf te verbruiken, is heet beter om bij de eerste laag de holtes in de stenen te vullen.  Dit kan met een gekorrelde grondlaag zoals Kwartscoat.  Verdun de verf 20 % met water voor een vlottere verwerkbaarheid.  Deze laag neemt voor een groot deel de zuigkracht van de stenen weg, nadien kun je afwerken met een muurverf naar keuze  (Topmat = mat, Topsilk = halfmat, Bolatex = lichte zijdeglans, Twins Extra = zijdeglans). 

  In plaats van Kwartscoat als eerste laag kun je ook Villacryl gebruiken.  Deze verf bevat geen korrel maar door de dikte van de verf worden de cellen in de steen als het ware dicht geschilderd.

 • We hebben kroonlijsten

  Kroonlijsten en rozetten zijn meestal behandeld met een weinig of niet poreuze fabriekscoating. Een goede hechting hierop bekom je met een grondlaag Topprim of Optiprim. Beide zijn tevens de geschikte grondlagen voor muren en plafonds. Ook volplaasteren moluren of rozetten kan je met deze grondlagen behandelen.

 • We willen de binnenmuren opnieuw schilderen. Sommige muren zijn nu geschilderd in een felle of donkere kleur. Moet ik eerst een grondlaag plaatsen alvorens met de nieuwe kleur te schilderen?

  Dit is aan te raden. Een kwalitatieve grondlaag zoals Topprim of Optiprim zal de bestaande verflagen goed isoleren. Ook het schilderen van de afwerklaag gaat een stuk vlotter op een kwalitatieve grondlaag.  Je krijgt minder aanzetten en de verf vloeit mooier open, je krijgt dus een egaler en meer effen resultaat.   Bovendien maskeren Topprim en Optiprim ook ongelijkmatige inzuiging die je krijgt door bijvoorbeeld plaatselijke herstellingen. Zo voorkom je een gewolkt uitzicht van de laatste laag.

  Met Topprim of Optiprim gaat het niet om een “extra” aan te brengen verflaag. Deze grondlaag kan perfect aangekleurd worden in de gewenste kleur en dient dus meteen als volwaardige gekleurde verflaag.

 • We wonen in een nieuwbouwwoning. De binnenmuren zijn nu nog onbehandeld pleisterwerk en onbehandelde gipsplaten. We willen liever geen vlies kleven, maar meteen schilderen. Nemen we hiermee een risico?

  Een nieuwbouwwoning heeft een voldoende lange drogingsperiode nodig. Gemiddeld is dit een 6 à 8 maanden. Tijdens deze drogingsperiode krimpt het pleisterwerk lichtjes. Dit kan leiden tot fijne haarscheurtjes in het oppervlak.  Na volledige uitdroging van de muren komen er geen nieuwe scheurtjes meer bij of worden de bestaande barstjes meestal niet meer groter. Na volledige uitdroging van de muur kun je de kleine barstjes afdichten met een fijne afwerkplamuur zoals Dalapro Fijn, Aguaplast Standaard, Ardex 826,…. Het kleven van een vlies is dus niet steeds noodzakelijk, maar het biedt wel extra zekerheid.

  Zie je in het oppervlak grotere barsten, dan ga je bij voorkeur wél over tot het kleven van vlies. Dicht de barsten met een fijne afwerkplamuur of een vulmiddel (Dalapro Premium, Aguaplast Grosscoat, Aguaplast Universal Mix, Ardex 828,…), afhankelijk van de breedte en diepte.

  Bij nieuwbouwwoningen treden vaak ook bouwbarsten op, deze ontstaan door het zetten van het gebouw en je vindt ze meestal in hoeken of op de scheiding tussen twee materialen.   Bouwbarsten zijn zeer moeilijk weg te werken, ook het plaatsen van een vlies biedt in deze gevallen geen zekerheid.

  Voor verdere tips vóór je gaat behangen, zie vraag 5.

Er zijn momenteel geen tips&tricks

De juiste verf voor de juiste klus?

Beantwoord hieronder de vragen op basis van jouw specifieke situatie en wij stellen jou de geschikte producten voor. Twijfel je bijvoorbeeld over de afwerking? Onze coaches in de colora winkel helpen je graag verder!

Welke soort verf heb je nodig om je project te laten slagen? We helpen je op weg! Volg hieronder de stappen in onze verfwijzer en wij zoeken voor jou de passende verf. Uitstekend resultaat verzekerd.

3 Type ondergrond?
Terug
Loading...
4 Welke afwerking?
Terug
Loading...
5 Aantal vierkante meter te schilderen?
Aantal m2
Loading...
Terug