Hout binnen schilderen

Je wil jouw hout binnen schilderen? Hieronder vind je alle tips & tricks om jouw verfklus tot een goed einde te brengen.

Kijk mee hoe het moet!

In deze filmpjes laten we je duidelijk zien hoe je aan
de slag moet gaan

Weet je niet welke verf, vernis of beits je nodig hebt? We helpen je de juiste verf vinden door je een aantal vragen te stellen. Doorloop deze verfwijzer stap voor stap en vind de meest geschikte producten om aan de slag te gaan.


Vind de juiste verf
 • De deuren en ramen in onze woning moeten opnieuw geschilderd worden. Ik verkies een matte afwerking, maar vind het op hetzelfde moment heel belangrijk dat alles goed onderhoudbaar blijft. Welk verfsysteem gebruik ik het best?

  De reinigbaarheid van verf is meestal evenredig met de glans van de verf: hoe hoger de glans, hoe beter de reinigbaarheid. Een goed compromis tussen een matte look en goede reinigbaarheid zijn zijdeglanzende lakken.

  Meerdere verfsystemen komen hiervoor in aanmerking. Je bereidt de ondergrond voor door ze te ontvetten met Formule MC Neutral en na te spoelen met proper water. Schuur daarna het oppervlak mat en neem het stof weg met een licht vochtige doek.

  Plaats een grondlaag (Omniprim Extreme, Hybride Multiprimer PU, Elastoprim Hydro, Premium Multiprimer XS of Elastoprim). Afwerken doe je met twee lagen watergedragen lak zoals Hybride Satin PU of Hybride Mat PU, of met twee lagen solventlak zoals Premium Satin/Soft XS.

 • De houten binnendeuren in onze woning zijn gevernist. Ik wil ze opfrissen met een dekkend verfsysteem. Moet ik de vernis eerst verwijderen?

  Vernis verwijderen van deuren is een groot karwei. Als de vernis nog intact is en nog altijd goed hecht dan moet je ze gelukkig niet verwijderen. Zorg voor een goede voorbereiding en kies een kwalitatieve hechtingsprimer.

  Je bereidt voor door het oppervlak te ontvetten met Formule MC Neutral en na te spoelen met proper water. Maak het oppervlak daarna droog en schuur de bestaande vernislagen goed op. Ontstof met een licht vochtige doek. 

  Er zijn verschillende verfsystemen mogelijk. Plaats een grondlaag Omniprim Extreme, Hybride Multiprimer PU of Elastoprim Hydro. Werk af met twee lagen watergedragen lak, zoals Hybride Satin PU of Hybride Mat PU, of met twee lagen solventlak zoals Premium Satin/Soft XS.

  Soms kun je een geel-bruinige doorbloeding zien na het aanbrengen van de watergedragen grondlaag op eiken deuren. Dan heb je doorheen de oude vernis geschuurd. In dat geval werk je af met een solventgedragen lak of plaats je een solventgedragen tussenlaag Premium Multiprimer XS of Elastoprim.

 • Er zijn vlekken op mijn geverniste eettafel van water, wijn, koffie … Hoe kan ik dit herstellen?

  Probeer de vlek te verwijderen met Formule MC of Formule MC Neutral. Vetachtige vervuiling laat zich het best verwijderen met white spirit. Sterke solventen (TS1, thinner …) zijn dan wel efficiënter, ze tasten ook de vernislaag aan. Wees daar dus voorzichtig mee.

  In extreme gevallen krijg je de vlek niet weg en moet je de volledige vernislaag verwijderen.  Doe dit met een verfafbijter (Paint’Off) of mechanisch door te schuren met grof schuurpapier tot de ondergrond egaal is. Vernissen doe je nadien met Vernithane of Essence Pure / Active. Terwijl het hout door de solventgedragen Vernithane iets geler en donkerder wordt, is hij wel zeer kras-en slijtvast. Met de watergedragen Essence Pure of Essence Active behoud je de natuurlijke look beter maar is je afwerking iets minder slijt-en krasvast.

  Tafel- of werkbladen kun je ook afwerken met de Werkbladolie van Woca. Onderhoud daarna regelmatig met Woca Natuurzeep.

 • Er zijn vlekken van water, wijn, koffie … op mijn eettafel die met olie behandeld is. Hoe kan ik dit herstellen?

  Om de vlekken te verwijderen, ga je als volgt te werk:

  • Probeer de vlek te verwijderen met WOCA Super Ontvlekker. Die werkt bij vlekken van koffie, thee, bloed, vet ...  Na de behandeling met Super Ontvlekker behandel je het oppervlak terug met Natuurzeep.
  • Als het niet lukt met Super Ontvlekker, probeer dan met een solvent (TS1, thinner of aceton). Sterke solventen zoals aceton lossen niet enkel de vlek op, maar ook de onderliggende lagen. Een herbehandeling, al dan niet plaatselijk, kan dus nodig zijn.
  • Bij extreme en moeilijk te verwijderen vervuiling, zit er soms niets anders op dan de huidige behandeling volledig weg te schuren tot op het blote hout en de behandeling (bv. Werkbladolie) opnieuw uit te voeren. 

  TIP!

  Is het tafelblad behandeld met een systeem van Woca, dan lukt het vaak al om de vlekken te verwijderen met Woca Natuurzeep.

 • Het plafond in onze woonkamer bestaat uit geverniste houten planchetten. Dit oogt vrij donker en we willen die graag dekkend schilderen in een lichte kleur. Hoe gaan we het best te werk?

  Oude geverniste en vergeelde plafondplanchetten in een lichte kleur schilderen geeft een frisser en meer open gevoel aan de ruimte. Ga als volgt te werk:

  • Schuur en reinig het plafond grondig met Formule MC Neutral in combinatie met een Scotch Brite Scuff (schuurmatje op spons). Spoel nog eens na met zuiver water en droog af.
  • Breng een grondlaag aan. Je hebt de keuze uit watergedragen grondlagen (Omniprim Extreme, Hybride Multiprimer PU of Elastoprim Hydro) of solventgedragen grondlagen (Elastoprim, Premium Multiprimer XS).
  • Werk af met twee laklagen naar keuze, afhankelijk van je wensen op vlak van look en onderhoud. Voor dergelijke plafonds wordt meestal gekozen voor Hybride mat PU.
  • In bepaalde situaties krijg je bruine doorbloedingen na het plaatsen van de grondlaag.  Breng in dit geval nog een extra grondlaag aan op solventbasis voordat je afwerkt.

 • Ik heb een houten kastje geschilderd met een grondlaag op solventbasis. Na overnachten lukt het me niet om die af te werken met een eindlaag op waterbasis. De verf trekt in ‘visogen’. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

  Een solventgedragen grondlaag werk je in principe probleemloos af met een watergedragen eindlaag. Krijg je tijdens het schilderen ‘visogen’ in je verf, dan kan dat verschillende oorzaken hebben:

  • De grondlaag werd niet geschuurd. Een solventgedragen grondlaag schuur je altijd (lichtjes) na droging.  Hiermee verzeker je de hechting van de eindlaag en bekom je een gladder resultaat.
  • De solventgedragen grondlaag is nog onvoldoende gedroogd. De meeste solventgedragen verven hebben een zekere temperatuur nodig (liefst > 10 °C) maar ook licht en verluchting. Zorg dus indien mogelijk voor verwarming, licht en verluchting.
  • Er zit iets in de ondergrond dat ervoor zorgt dat de verf in visogen trekt (oude washoudende producten, inhoudsstoffen bij bepaalde houtsoorten …).  Hiervoor is verder onderzoek noodzakelijk. Meer info krijg je in je colorawinkel.

 • Ik heb een onbehandelde beuken trap. Ik wil die transparant kleuren, zodat ik de houtnerven nog zie. Hoe ga ik te werk?

  Omdat onbehandeld beukenhout onregelmatig inzuigt, is het niet vanzelfsprekend om beuk te kleuren. Als je met beits werkt op het hout, zal die op sommige delen meer en op andere delen minder worden opgenomen. Dit geeft een vlekkerig resultaat.

  In de praktijk wordt beukenhout dan ook niet vaak gekleurd maar kleurloos gevernist met bijvoorbeeld Essence Pure of Essence Active.

 • Ik heb thuis een onbehandelde kast in mdf die ik wil schilderen. Welke verf gebruik ik het best?

  Om onbehandelde mdf te schilderen volg je onderstaande stappen:

  • Ontstof de mdf grondig, schuren is niet nodig.
  • Breng een watergedragen grondlaag Elastoprim Hydro aan, laat drogen en plaats eventueel nog een tweede laag.
  • De kopse kanten van de mdf-planken nemen zeer veel verf op. Je kan ze best voorbehandelen met Brushfiller, een watergedragen borstelplamuur. Breng één à twee lagen aan tot verzadiging en schuur effen na droging.
  • Werk af met een lakverf naar keuze. Voor kasten kies je best voor een krasvaste en huidvetbestendige lak zoals Persisto Satin Hydro (watergedragen) of Premium Satin/Soft XS (solventgedragen).

 • Ik heb thuis een onbehandelde kast in zwarte mdf. Ik had die graag kleurloos beschermd. Kan dit?

  Dit doe je best met de solventgedragen vernis Vernithane Satin. Deze biedt de zwarte mdf een zeer goede bescherming tegen aanzwelling door water. Hou rekening met een kleurverandering. De zwarte kleur wordt intenser.

 • Ik schilderde de deuren in mijn huis een paar jaar geleden, maar ze hebben nu een opfrisbeurt nodig. Ik wil ze opnieuw schilderen. Welke verf raad je mij aan?

  Je verfkeuze hangt af van je verwachtingen omtrent de look van het afgewerkt project en het onderhoud. Hou er rekening mee dat glanzende verven beter reinigbaar zijn dan matte verven. Een goed compromis tussen een matte look en goede reinigbaarheid zijn de zijdeglanzende lakken.

  Je hebt de keuze tussen watergedragen lakken en solventlakken. Beide types hebben hun specifieke eigenschappen. Watergedragen lakken drogen snel, vergelen niet en geven geen geurhinder. Solventlakken zijn dan weer iets krasvaster en geven een strakker eindresultaat.  Solventen kunnen wel voor een storende verfgeur zorgen. Goed verluchten is daar de boodschap. 

  Je werkt een deur af met een lakverf. Je bereidt de ondergrond voor door ze te ontvetten met Formule MC Neutral en na te spoelen met proper water. Maak het oppervlak droog en schuur de bestaande verflagen. Ontstof met een licht vochtige doek.

  Er zijn verschillende verfsystemen mogelijk. Plaats een grondlaag (Omniprim Extreme, Hybride Multiprimer PU, Premium Multiprimer XS, Elastoprim Hydro of Elastoprim). Je werkt af met twee lagen watergedragen lak, zoals Hybride Satin PU of Hybride Mat PU, of met twee lagen solventlak zoals Premium Satin/Soft XS.

 • Ik wil de deur van de kinderkamer in bordenverf schilderen zodat ze met krijt op de deur kunnen schrijven. Hoe doe ik dat?

  Als het om een nieuwe schilderdeur gaat, dan ga je als volgt te werk. Ontvet het oppervlak met Formule MC in combinatie met een ‘Scotch Brite Scuff’-schuurpons en spoel na met proper water. Maak het oppervlak droog en plaats een grondlaag (bijvoorbeeld Elastoprim Hydro). Schuur lichtjes effen na droging en werk af met twee lagen Bordenverf. Die is beschikbaar in eender welke donkere kleur. 

  Is de deur al eens geschilderd, ontvet dan, spoel na en schuur de oude verflaag. Ontstof grondig en werk af met twee lagen Bordenverf.

 • Onze woning is een massieve houtbouw en in het hout zitten veel knoesten. Hoe gaan we het best te werk als we binnen dekkend willen schilderen?

  De knoesten in het hout kunnen doorbloedingen veroorzaken in de verffilm.

  Onze voorkeur gaat naar het volgend verfsysteem. Bereid het hout voor met een specifieke grondlaag (op 2-componenten epoxybasis) om de aftekening van de knoesten te verhinderen. Breng daarom twee lagen Epomur aan.

  Werk verder af met Hybride Satin PU, Premium Satin/Soft XS … afhankelijk van je persoonlijke wensen rond glans, kleur en onderhoud.

  Een mogelijk alternatief is het volgende. Bereid het hout voor met een solventgedragen grondlaag. Dit is een goedkoper alternatief maar biedt iets minder zekerheid.

  Plaats in dat geval twee solventgedragen grondlagen Premium Multiprimer XS of Elastoprim aan. Werk af naar keuze met Premium Satin/Soft XS, Hybride Satin PU ...

 • Sommige ramen in onze woning zijn gevernist, andere zijn behandeld met een klassieke bruine olie. Hoe ga ik te werk om die dekkend te schilderen?

  Vernis of oude lagen beits of houtveredeling hoef je niet volledig te verwijderen als je wil herschilderen. Dat is op voorwaarde dat de oude lagen nog intact zijn en een goede hechting vertonen op de ondergrond. Een gepaste voorbereiding en het gebruik van een kwalitatieve grondlaag zijn wel essentieel.

  • Ontvet de oude verflagen met Formule MC Neutral, spoel na met zuiver water en maak het oppervlak droog.
  • Schuur de oude verflagen (bv. met schuurpapier korrel 150-180) en ontstof grondig. 
  • Breng een grondlaag aan. Je hebt de keuze uit watergedragen grondlagen (Omniprim Extreme, Hybride Multiprimer PU of Elastoprim Hydro) of solventgedragen grondlagen (Elastoprim, Premium Multiprimer XS).
  • Werk af met twee laklagen naar keuze, afhankelijk van je wensen op vlak van look en onderhoud. Voor het afwerken van ramen wordt meestal gekozen voor Hybride Satin of Mat (watergedragen) of Premium Satin of Soft (solventgedragen).

 • We hebben onze ramen aan de binnenkant geschilderd. De verf staat er al een week op en ze kleeft nog steeds. Wat zou de oorzaak kunnen zijn?

  In normale omstandigheden is solventverf na 24 uur volledig droog en na één week doorhard. Watergedragen verven zijn sneller stofdroog. Als de verf na een week nog blijft kleven, kan dit verschillende oorzaken hebben:

  • Het hout werd eerder behandeld met een product waarin was verwerkt zat of de bestaande lagen werden onderhouden met een washoudend product. (Was zit bijvoorbeeld soms in spuitbussen om hout te onderhouden.) De was ligt aan de oppervlakte en veroorzaakt een storing in de droging bij het overschilderen. De verf blijft dan kleven of hecht niet goed op de ondergrond. (Je kunt dat eenvoudig uittesten met een stukje tape.)

  • Sommige houtsoorten bevatten stoffen die in combinatie met verf reageren waardoor de verf blijft kleven. Meestal kan dit opgelost worden met een aangepast verfsysteem.   

  • Te korte droogtijd tussen de nieuwe lagen in combinatie met te dikke verflagen kan de droging bij solventgedragen verf sterk vertragen.

  • Ook de omstandigheden waarin de verf droogt zijn heel belangrijk. Solventgedragen verf heeft voldoende verluchting, temperatuur en licht nodig om te drogen.

  • Kleeft de verf enkel op de kit, verwijder dan de kit door deze uit te snijden en vervang door een beter overschilderbare kit zoals Soudal Glaskit TS. Heel wat beglazingskits bevatten weekmakers waardoor de verf blijft kleven. 

  Meer uitleg over jouw specifieke vraag kun je bekomen in de colorawinkel.

TOP