Hout buiten schilderen

Je wil jouw hout buiten schilderen? Hieronder vind je alle tips & tricks om jouw verfklus tot een goed einde te brengen.

Kijk mee hoe het moet!

In deze filmpjes laten we je duidelijk zien hoe je aan
de slag moet gaan

Weet je niet welke verf, vernis of beits je nodig hebt? We helpen je de juiste verf vinden door je een aantal vragen te stellen. Doorloop deze verfwijzer stap voor stap en vind de meest geschikte producten om aan de slag te gaan.


Vind de juiste verf
 • De overgang tussen glas en schrijnwerk is opgespoten met silicone. Kan ik hierover schilderen?

  Op siliconenkit hecht de verf niet. Ofwel schilder je de siliconen niet mee, ofwel verwijder je de siliconenkit met een breekmes en vervang je ze door een overschilderbare glaskit (bv. Soudal glaskit TS of een andere MS-polymeerbeglazingskit). Ook de zogenaamde overschilderbare silicone is geen goed alternatief, de verf hecht ook hierop niet goed. 

 • Ik moet ons tuinhuis nog opbouwen. Behandel ik de planken best vóór montage, of is dat niet nodig?

  Het biedt zeker enkele voordelen om de planken te behandelen voor je ze monteert. Zo ben je zeker dat ook moeilijk bereikbare plaatsen behandeld zijn. Een voordeel is ook dat de tand en groef van elke plank een behandeling krijgt en dit zijn nu net de kritische plaatsen. Op onbehandelde plaatsen in het hout krijgt vocht vrij spel waardoor de verf al na een relatief korte tijd kan afpellen. 

  Een tuinhuis kun je transparant behandelen met niet filmvormende olie zoals Tuinolie of Cederolie. Ook een behandeling met halfdekkende olie (zoals Woodline) of een dekkende olie (zoals Dekkende Beits) zijn mogelijk. Kies je voor een dekkend verfsysteem, dan het je de keuze om af te werken met Satineau, Matineau, Excellent Satin of Elastosatin.

  TIP!
  Als je de planken behandelt vóór het monteren, behandel dan beide kanten van de plank om krom trekken te vermijden.

 • Is het nodig om ook de binnenkant van het tuinhuis te behandelen?

  Als je de planken vóór het monteren behandelt, dan is het nodig om alle zijden te behandelen! Dit doe je om kromtrekken van de planken te voorkomen. Behandel je het tuinhuis eens het er staat, dan hoef je de binnenkant niet echt te schilderen. Bij dunne planken kan dit wel leiden tot lichte vervorming en klemmende deuren of ramen.   

 • Is het nodig om te schuren tussen twee lagen dekkende buitenlak?

  Schilder je de tweede laag binnen de twee à drie dagen na de eerste laag, dan hoef je niet te schuren om een goede hechting te bekomen. Wacht je langer om de tweede laag te schilderen, dan is de eerste laag al behoorlijk uitgehard. Schuur de eerste laag dan wel met een fijne korrel om tot een goede hechting te komen.

  Voel je in de eerste laag vezelopruwing van het hout of kleeft er vuil in de eerste laag, schuur dan lichtjes voordat je de eindlaag aanbrengt.

 • Moet je opnieuw een solventverf gebruiken als de huidige verflagen ook op solventbasis zijn?

  Neen, dat hoeft niet. Een goede inspectie en voorbereiding zijn wel belangrijk. Als de bestaande verflagen nog goed hechten op de ondergrond, tref dan de volgende voorbereiding: reinig het oppervlak met een ‘Scotch Brite Scuff’-schuurspons in combinatie met Formule MC Neutral. Spoel na met proper water en maak het oppervlak droog. Schuur vervolgens de verweerde toplaag grondig weg. Werk je verder met een solventverf, dan kun je rechtstreeks een eindlaag Elastosatin, Excellent Satin of Carat plaatsen. Werk je af met een watergedragen lakverf zoals Satineau, plaats dan bij voorkeur eerst een hechtingslaag Omniprim Extreme, Premium Multiprimer XS of Elastoprim.

 • Ons buitenschrijnwerk bestaat uit afzelia. Kan ik dat kleurloos beschermen met een olie?

  Dit kan zeker, maar doe dit zo snel mogelijk na plaatsing. Zodra hout is blootgesteld aan weer en wind begint het te verweren en start het vergrijzingsproces. Voer de behandeling daarom bij voorkeur uit in de eerste maanden na plaatsing.

  Onbehandelde afzelia spoelt door de inwerking van regenwater een deel van de aanwezige houtkleurstoffen uit. Het hout ‘bloedt’ dan en kan hardnekkige vlekken veroorzaken op bijvoorbeeld stenen dorpels.

  Je kunt afzelia naturel beschermen met filmvormende systemen zoals Woodair Natural of Woodacryl Natural. Let wel, deze behandelingen zijn niet volledig kleurloos! Ze zorgen voor een verdonkering en lichte vergeling van het hout. Maak het hout eens nat om een idee te krijgen van de verdonkering na behandeling met Woodair of Woodacryl.

  Start met een grondlaag Woodacryl / Woodair Primer en werk af met 2 à 3 lagen Woodacryl / Woodair Natural. Onderhoud om de 3 à 4 jaar.

  Afzelia kun je ook kleurloos beschermen met de waterafstotende behandeling Woodmask Sealer. Zo verhinder je de uitspoeling van kleurstoffen waardoor het hout veel natuurlijker oogt.  Het vergrijzingsproces houd je niet tegen met Woodmask, maar het vergrijzen verloopt trager en egaler. 

 • Ons buitenschrijnwerk bestaat uit ceder. Kan ik dat kleurloos beschermen met een olie?

  Ceder is een duurzame houtsoort en dus goed bestand tegen houtrot. Het is echter ook een lichte houtsoort. Daardoor verweert ceder snel bij blootstelling aan de zon (uv-licht) en regen. Het hout wordt dan (zilver)grijs. Soms gaat dat gepaard met zwarte vlekken. Ceder beschermen met een kleurloos en filmvormend systeem, zoals Woodair Natural of Woodacryl Natural wordt afgeraden. Door de snelle verwering van het hout (wat kleurloze producten trouwens niet kunnen tegenhouden), zou de behandeling relatief snel kunnen afbladderen. 

  Er zijn 2 opties:

  • De vergrijzing camoufleren met een grijze kleur. Gebruik dan Cederolie.
   Cederolie is een niet-filmvormende bescherming en bestaat in verschillende grijstinten, het natuurlijke cederkleur en tal van andere tinten. Omdat de laagdikte van deze systemen zeer gering is, onderhoud je bij voorkeur om de twee jaar met één tot twee extra lagen.

  • Het hout egaal en zonder zwarte vlekken laten vergrijzen met een waterafstotende beschermlaag. Gebruik in dit geval Woodmask Sealer.
   Wil je zo lang mogelijk de natuurlijke kleur van cederhout behouden en voor een gelijkmatige en lichte verwering zorgen, gebruik dan Woodmask Sealer. Deze behandeling zorgt voor een waterafstotend effect. Daardoor wordt het hout niet doornat en spoelen veel minder kleurstoffen uit. De verwering van het hout gebeurt zo trager en gelijkmatiger.  Onderhoud om de twee jaar. De liggende delen onderhoud je het best jaarlijks. 

  Je kunt ook beide systemen combineren: kleur + bescherming → Cederolie + Woodmask Sealer.

  Ceder kleurloos beschermen zodat het zijn oorspronkelijke kleur voor altijd behoudt is onmogelijk. Hout vergrijst onder invloed van zon en regen, zonder uitzonderingen.

 • Ons buitenschrijnwerk is op bepaalde plaatsen rot. Wat kan ik hieraan doen?

  Doe eerst een testje om te zien hoe erg de aantasting van het hout is. Draai daarvoor met een priem of schroevendraaier in de rotte zone. Rot hout is zeer zacht. Controleer meteen ook of er nog andere rotte zones zijn. Vooral de onderste verstekken en raamdorpels verdienen een nazicht. Stel je vast dat het hout op meerdere plaatsen rot is tot in de kern van het hout, schilder dan niet en raadpleeg een schrijnwerker. Hij kan je verder advies geven over de nodige herstellingen of vervanging.

  Kleinere herstellingen voer je uit met een 2-componenten polyesterpasta zoals Renovatiepasta. Verwijder alle houtrot met een beitel tot een stukje in het gezonde hout. Zorg ervoor dat het blote hout vervolgens proper is en ontstof grondig. Voer daarna de herstelling uit met Renovatiepasta. Hierop kun je nadien gewoon schilderen. Vakmensen kiezen dan weer vaak voor een duurzame oplossing met epoxyharsen uit het Repair-Care-assortiment.

 • Ons buitenschrijnwerk wordt al sinds jaar en dag behandeld met een bruine houtveredeling. We willen dit nu dekkend geschilderd. Hoe gaan we te werk?

  Controleer vooraf op verschillende plaatsen de hechting van de bestaande lagen met een hechtingstest (zie vraag 7).
  Als de houtveredeling in goede staat is en dus goed hecht, dan hoef je enkel grondig te schuren en te ontstoffen. Indien nodig reinig je eerst met Formule MC Neutral en ‘Scotch Brite Scuff’- schuurspons waarna je grondig spoelt met water.
  Als de hechting slecht is, verwijder dan de bestaande lagen. Doe dit door grondig te schuren met grof schuurpapier (bv. korrel 60 of 80). Schuur daarna nog eens het hout effen met fijner schuurpapier (bv. korrel 150-180). Grijze stukken verweerd hout schuur je steeds grondig tot op de natuurlijke kleur van het hout.

  Breng daarna een grondlaag Elastoprim aan en werk af met twee lagen Elastosatin, Excellent Satin, Matineau of Satineau.

  Je kunt je schrijnwerk ook behandelen met twee lagen Woodline of Dekkende Beits.  Deze producten zijn tegelijk grond- en afwerkingslaag, éénpotsystemen dus.

  Als de beglazing afgedicht is met siliconenkit en je die wil meeschilderen, snijd ze dan weg met een breekmes. Op siliconenkit kun je namelijk geen goede hechting bekomen met verf. Ook niet als het gaat om zogezegde ‘overschilderbare silicone’. Opnieuw kitten doe je met een goed overschilderbare buitenkit voor glas, zoals Soudal Glaskit TS.

 • Ons buitenschrijnwerk wordt al sinds jaar en dag behandeld met een bruine houtveredeling. We willen nu een ander kleurtje, maar willen niet dekkend schilderen.

  Controleer vooraf op verschillende plaatsen de hechting van de bestaande lagen met een hechtingstest (zie vraag 7).
  Als de houtveredeling in goede staat is en dus goed hecht, dan hoef je enkel grondig te schuren en te ontstoffen. Indien nodig reinig je eerst met Formule MC Neutral en ‘Scotch Brite Scuff’- schuurspons waarna je grondig spoelt met water.
  Als de hechting slecht is, verwijder dan de bestaande lagen. Doe dit door grondig te schuren met grof schuurpapier (bv. korrel 60 of 80). Schuur daarna nog eens het hout effen met fijner schuurpapier (bv. korrel 150-180). Grijze stukken verweerd hout schuur je steeds grondig tot op de natuurlijke kleur van het hout.

  Behandel het schrijnwerk daarna met twee lagen Woodline, rechtstreeks op het hout. Woodline is een halfdekkend systeem, dat wil zeggen dat de kleur van de ondergrond toch nog een beetje zichtbaar blijft. Als de ondergrond dus deels geschuurd is tot op het blote hout en andere delen niet, dan blijf je dit zien na de behandeling met Woodline. Opteer in deze situaties beter voor volledig dekkende verfsystemen zoals Dekkende Beits of Elastosatin.

  Als de beglazing afgedicht is met siliconenkit en je die wil meeschilderen, snijd ze dan weg met een breekmes. Op siliconenkit kun je namelijk geen goede hechting bekomen met verf. Ook niet als het gaat om zogezegde ‘overschilderbare silicone’. Opnieuw kitten doe je met een goed overschilderbare buitenkit voor glas, zoals Soudal Glaskit TS.

 • Ons tuinhuis is nu behandeld met een bruine houtveredeling. Kan ik het nu dekkend schilderen?

  Controleer vooraf op verschillende plaatsen de hechting van de bestaande lagen met een hechtingstest (zie onder).
  Als de houtveredeling in goede staat is en dus goed hecht, dan hoef je enkel grondig te schuren en te ontstoffen. Indien nodig reinig je eerst met Formule MC Neutral en ‘Scotch Brite Scuff’- schuurspons waarna je grondig spoelt met water.
  Als de hechting slecht is, verwijder dan de bestaande lagen. Doe dit door grondig te schuren met grof schuurpapier (bv. korrel 60 of 80). Schuur daarna nog eens het hout effen met fijner schuurpapier (bv. korrel 150-180). Grijze stukken verweerd hout schuur je steeds grondig tot op de natuurlijke kleur van het hout.

  Je kunt je tuinhuis afwerken zoals je ramen en deuren in hout buiten afwerkt (grondlaag en twee afwerkingslagen water- of solventgedragen lakverf). Een beter alternatief voor tuinhuizen is Dekkende Beits, die je aanbrengt in 2 lagen.

  HECHTINGSTEST OF CROSS-CUT-TEST:

  Geef met een scherp mesje een vijftal evenwijdige insnijdingen horizontaal en verticaal in de verffilm tot op de ondergrond. Zo bekom je een rooster met ongeveer 2 mm tussen de insnijdingen. Kleef er een stukje transparante tape op en druk goed aan. Verwijder de tape voorzichtig en controleer of er resten van de houtveredeling aan de tape blijven hangen.

  Goede hechting               →       Er komt niets los.

  Voldoende hechting               Er komen enkele vierkantjes los van de ondergrond.

  Slechte hechting             →       Meer dan de helft van de vierkantjes komen los. In dit geval verwijder je best integraal alle lagen.

 • We hebben buitenschrijnwerk in padoekhout. Hoe kunnen we dit dekkend schilderen?

  Padoek is een tropische houtsoort en bevat oxidatieremmers. Dat verstoort de droging van een solventgedragen verf. De verf droogt daardoor traag of zelfs niet volledig. Voordat je schildert, ontvet je best het oppervlak met methanol of cellulosethinner. Gebruik twee watergedragen grondlagen zoals Elastoprim Hydro om het doorbloeden van de kleurstoffen te verhinderen.  Werk nadien af met een lak naar keuze (Satineau, Matineau, Excellent Satin, Elastosatin of Carat, afhankelijk van de gewenste glans) in één of twee lagen.

 • We hebben een nieuw tuinhuis in grenenhout gekocht. Ik zou dit graag een kleurtje geven, maar wil de nerven van het hout nog zien. Welk product kan ik hiervoor gebruiken?

  Tuinolie, Woodline of Dekkende Beits zijn hiervoor geschikte producten. Schilder zo snel mogelijk na plaatsing, voordat het naaldhout vergrijst of er blauwschimmel (zwarte puntjes) op groeit. Donkere kleuren beschermen beter dan lichte. Op donkere kleuren zie je trouwens minder goed eventuele blauwschimmel die zich achteraf op het hout kan vormen. Een klassieke fermettestijl met dakoversteek beschermt het hout beter tegen regen dan een moderne stijl met plat dak. Het hout blijft door een dakoversteek beter droog en daardoor krijgen verwering en blauwschimmel minder kans. Tenslotte nog een algemene regel: hoe meer lagen, hoe beter de bescherming.

  Je leest meer over het al dan niet behandelen van de binnenkant bij vraag 16.

 • We hebben een nieuwe poort laten plaatsen in een RAL-kleur. Kan ik mijn ramen ook behandelen met een RAL-kleur?

  RAL is een coderingssysteem om kleuren van onder andere verf te definiëren. Deze standaard wordt vooral gebruikt in de industrie, het verkeer en de bouw. 

  Het is perfect mogelijk om de verf voor het schrijnwerk te bestellen in een RAL-kleur om het kleur te laten aansluiten bij bijvoorbeeld de kleur van de sectionale poort. Houd wel rekening met mogelijke kleurafwijkingen. Industriële lakken zijn gebaseerd op een andere technologie dan klassieke gebouwenverven. Kleine kleurverschillen zijn dus mogelijk, vooral bij lichtere kleuren. Ook de verkleuring op termijn van beide producten verloopt niet steeds gelijkmatig. Na een aantal jaar, afhankelijk van kleur en oriëntatie, zal ook de industriële lak in RAL-kleur op de poort in kleur en glans afgenomen zijn. Op dat ogenblik kun je zowel de poort als het schrijnwerk een nieuwe schilderbeurt geven met dezelfde eindlaag. Maak hierbij zeker gebruik van een geschikte hechtingslaag voor de poort: Megaprim Roestwerend.

 • 3. Welke temperatuur is er nodig om mijn buitenschrijnwerk te behandelen? Vanaf welke periode mag dit niet meer?

  De optimale verwerkingstemperatuur ligt tussen 5 °C en 25 °C. De beste temperatuur is tussen 15 °C en 20 °C. Onder 5 °C droogt de verf helemaal niet meer. Ook de eerste uren na het schilderen mag de temperatuur niet onder 5 °C zakken. 

  Tussen 5 °C en 10 °C gaat de droging traag. Vermijd daarom risico’s en zorg voor een temperatuur van minimum 10 °C tijdens en na het schilderen. 

  Het hout zelf moet ook voldoende droog zijn. Zo vermijd je blazen in de verf. De ideale buitenschilderseizoenen zijn daarom de lente en de zomer.

  Start ’s morgens niet te vroeg met schilderen, want er kan nog ochtenddauw in de houtporiën zitten. Die kan ook blazen in het schilderwerk veroorzaken. Daarom moet ze eerst terug verdampen. Schilder het best achter de zon aan (eerst de zon laten passeren en daarna in de schaduw schilderen).

  Werk daarom ook niet te lang door ’s avonds. Dan kan de avonddauw in je vers schilderwerk vallen, wat matte of bleke plekken in de verf kan veroorzaken. Schilder je ’s avonds te laat met solventverf, dan verloopt de droging ’s nachts moeizaam door een gebrek aan licht. De verf kan dan ‘rimpelen’ of matte plekken vertonen.

  Verder spelen ook luchtvochtigheid en wind een rol. Bij een hoge luchtvochtigheid (bv. mist) droogt watergedragen verf slecht of zelfs niet. Bij veel wind droogt de verf dan weer te snel, wat de verwerking kan bemoeilijken en een minder geslaagd uitzicht kan opleveren.

  TIP!

  Sommige colorawinkels lenen vochtmeters uit. Ze zijn heel eenvoudig in gebruik en geven je snel zekerheid over het vochtgehalte in het hout.

 • 4. Mijn buitenschrijnwerk is altijd behandeld geweest met een transparante, gekleurde houtveredeling. Op sommige plaatsen is de houtveredeling afgebladderd. Ik wil het hout opnieuw behandelen, maar wil geen kleurverschillen in het eindresultaat. Hoe ga ik

  Bij houtveredeling is het aangewezen om preventief te onderhouden, dus vóór er enige schade zichtbaar is. Dit spaart heel wat werk uit op termijn. Eens de verf begint af te bladderen en je toch een onberispelijk resultaat wenst na een nieuwe behandeling, dan moet je alle oude lagen volledig verwijderen tot op het gezonde hout. Gebruik hiervoor een verfafbijter (Paint’off) of een schuurmachine en (grof) schuurpapier. Behandel het hout daarna zoals nieuw hout: een grondlaag Woodair Primer of Woodacryl Primer en afwerken met 2 à 3 lagen Woodair of Woodacryl.

  Je kunt ook plaatselijk bijwerken. Dat is een pak minder werk, maar verschillen kunnen dan wel zichtbaar blijven. Als je hiervoor kiest, schuur je alle afbladderende houtveredeling en verweerd hout weg tot op het gezonde hout. Schuur de rest van de intacte houtveredeling mat en ontstof. Zo bekom je ook hier een goede hechting met de nieuwe lagen. Breng op het blote hout een grondlaag Woodair Primer of Woodacryl Primer aan. Kleur de aangetaste zones bij met één of meerdere lagen Woodair kleur of Woodacryl kleur. Als je merkt dat de bijgewerkte zones niet meer opvallen werk je over het geheel af met 2 à 3 lagen Woodair kleur of Woodacryl kleur.

  Voorkomen is steeds beter dan genezen. Breng daarom de eerste keer dat je het nieuwe hout behandelt drie lagen Woodair of Woodacryl aan. Je kunt jezelf veel werk besparen door het schrijnwerk om de 3 à 4 jaar preventief twee onderhoudslagen te geven vóór de eerste verwering zichtbaar wordt. Let vooral op de raamdorpels of andere liggende delen. Deze verdienen altijd een extra laag.

TOP