Hout onderhouden

Hoe moet je jouw hout onderhouden? Lees hier alle tips en tricks voor hoed onderhouden hout.

Kijk mee hoe het moet!

In deze filmpjes laten we je duidelijk zien hoe je aan
de slag moet gaan

Weet je niet welke verf, vernis of beits je nodig hebt? We helpen je de juiste verf vinden door je een aantal vragen te stellen. Doorloop deze verfwijzer stap voor stap en vind de meest geschikte producten om aan de slag te gaan.


Vind de juiste verf
 • Als ik mijn buitenschrijnwerk schilder, wanneer zal ik dan opnieuw moeten schilderen? Van welke factoren hangt dit af?

  De levensduur van geschilderd houtwerk kan sterk variëren. Verschillende factoren spelen hier een rol:

  • De zuid-west kant van de woning is veel meer onderhevig aan zon en regen dan de noord-oost kant. Verf verweert er veel sneller.
  • Watergedragen lakken behouden langer hun kleur en glans dan solventlakken. Hoe donkerder de kleur, hoe groter het verschil wordt.
  • Hoe hoger de laagdikte, maw hoe meer lagen je plaatst, hoe langer de levensduur.
  • Hogere glans zorgt ook voor langere levensduur
  • De constructie en de houtsoort spelen ook een rol: naaldhout beweegt meer en geeft daardoor sneller scheuren. Een constructie met naden en verstekken zal op die plaatsen eerst scheuren vertonen. Een regelmatige controle van de naden en verstekken is dan ook aan te raden.
  • Een extra laag op de onderdorpels helpt ook om de levensduur van geschilderd schrijnwerk te verlengen.

  Samengevat:

  Een solventlak in een donkere kleur, op naaldhout, aan de zuid-west kant zal het snelst opnieuw geschilderd moeten worden, mogelijks al na een 3-tal jaar.

  Een watergedragen lak in een lichte kleur, op duurzaam loofhout, aan de noord-oost kant gaat tot 15 jaar mee.

 • Hoe weet ik of een verf gemakkelijk te onderhouden is?

  Voor de meeste verven geldt de volgende regel: hoe hoger de glans, hoe beter de reinigbaarheid. Glanzende verven hebben een gladder oppervlak waardoor oppervlakkig vuil beter te verwijderen is. Heel matte verven zijn dikwijls poreus en slecht of helemaal niet reinigbaar. Bij het reinigen wrijf je het vuil dieper in de poriën i.p.v. het te verwijderen.

  Lakverven die voor hout gebruikt worden zijn over het algemeen ook beter onderhoudbaar dan muurverven. Ze zijn harder en hebben een meer gesloten oppervlak wat hen dan ook beter reinigbaar maakt. Ook binnen de lakverven zijn glanzende of zijdeglanzende lakken beter reinigbaar dan matte lakken.

 • Ik heb nog wat verfoverschotten. Wat moet ik doen om deze zo lang mogelijk te kunnen bewaren?

  Let vooral hierop:

  • Giet kleine restjes van solventverf zo veel mogelijk in kleinere potjes. Te veel lucht in de pot veroorzaakt velvorming.
  • Sluit na het schilderen de verpakking goed af. Door bij solventverven de verpakking even ondersteboven te houden wordt de sluitrand afgesloten van de lucht.
  • Bewaar verf koel maar vorstvrij. Watergedragen verf die bevroren is geweest kun je niet meer gebruiken.

  Tip!

  Wil je oude verf met een vel opnieuw gebruiken, snij dan het vel los en verwijder het. Giet de verf bij voorkeur ook door een verfzeefje of nylonkous om brokjes in het schilderwerk te vermijden.

 • Mijn geschilderde muren binnen zijn nog in goede staat. Ik zou ze gewoon eens willen afwassen? Is dit mogelijk?

  Zoals eerder omschreven, spelen twee factoren hierbij een belangrijke rol: de glansgraad van de verf en de graad van vervuiling. Matte poreuze verf die vervuild is, is moeilijk te reinigen. Je kan best meteen overschilderen. Zijdeglanzende verf kan vaak wel gereinigd worden. Doe dit met Formule MC Neutral, verdund met water volgens de graad van de vervuiling. Spoel na met proper water en maak het oppervlak terug droog.

   

 • Moet ik mijn muren afwassen alvorens deze opnieuw te schilderen? Zoja, mag dit met ammoniak of zijn er andere producten?

  Afwassen met ammoniak raden we niet aan. Er bestaan alternatieven die minstens even krachtig zijn en minder schadelijk, zoals Formule MC neutral.

  Zie vraag 5 om te bepalen of het effectief nodig is om de muur af te wassen.

   

 • Moet ik mijn plafond afwassen alvorens het opnieuw te schilderen?

  Een matte poreuze verf afwassen heeft geen zin. Je verwijdert het vuil niet, maar wrijft het gewoon in de poriën van de verf. Plaats in dat geval meteen een geschikte grondlaag Bisol of Epomur.  Deze zullen de vervuiling isoleren. Voor lichte vervuiling kun je eveneens Optiprim of Topprim gebruiken Werk daarna het plafond af met een verf aangepast aan de ruimte en de behoeftes. Zo kan je Topmat gebruiken in leefruimtes en Bolatex of Twins Extra in vochtige ruimtes.

  Is het plafond geschilderd met een niet-poreuze verf (meestal halfmat of zijdeglanzend) en is die vervuild, dan was  je deze best wél af. Dit kan je met Formule MC neutral. Spoel daarna grondig na met proper water en laat een paar dagen uitdrogen. Daarna kan je in leefruimtes schilderen met Topprim en Topmat.

  Vroeger werden plafonds en muren ook wel eens geschilderd met een hoogglanslak. Is dit het geval, was het oppervlak dan grondig af met Formule MC neutral. Spoel vervolgens  na met proper water en maak het oppervlak droog. Schuur het plafond daarna grondig mat met schuurpapier en ontstof met een vochtige doek. Plaats een grondlaag Optiprim of Topprim en werk af volgens de ruimte en behoefte.

  TIP 1

  Je kan testen of een verf poreus is door ze nat te maken met een spons. Wordt het water onmiddellijk opgenomen door de verf (waardoor deze donkerder kleurt), dan is de verf poreus.

  TIP 2

  Test eveneens de hechting van de verf op de ondergrond. Doe dit met een stukje goed klevende tape.

  Je test ook best eventuele verpoedering van de verf. Maak je vinger nat en wrijf stevig op het verfoppervlak. Krijgt je vinger de kleur van de verf, dan is de verf verpoederd.

  Is de verf slecht hechtend of verpoederd vraag je best raad in je Colora winkel.

 • Moet ik mijn rol en kwast uitwassen als ik het schilderwerk tijdelijk onderbreek?

  Rollen en kwasten met watergedragen verf kun je enkele dagen bewaren in een goed gesloten plastic zak op een koele plaats. Je kunt eventueel goed afsluiten met een stukje afplaktape.

  Rollen en kwasten met solventverf bewaar je in goed afgesloten aluminiumfolie.  

  Het nadien helemaal uitwassen van rollen vereist veel waswater of solvent. Laten drogen en vervangen is minder schadelijk voor het milieu.

TOP