Doe het zelf: Keuken schilderen

Keuken schilderen

Je wil jouw keuken schilderen? Hieronder vind je alle tips & tricks om jouw verfklus tot een goed einde te brengen.

Kijk mee hoe het moet!

In deze filmpjes laten we je duidelijk zien hoe je aan
de slag moet gaan

 • Als we de muren in de keuken opnieuw willen schilderen, moeten we die dan eerst afwassen met ammoniak?

  Er zijn betere reinigingsmiddelen op de markt dan ammoniak.  Rekening houdend met je gezondheid en het milieu kies je beter voor een alternatief zoals Formule MC Neutral.

  Moet je steeds de bestaande verflagen reinigen alvorens te overschilderen?

  -       Oude poreuze muurverven was je beter niet af alvorens te overschilderen. Het afwassen doet vaak meer kwaad dan goed. Een eenvoudig testje leert of de oude laag al dan niet poreus is: wrijf met een natte spons over de verffilm. De verf is poreus als het water onmiddellijk wordt opgenomen in de film. Afwassen heeft hier weinig zin. Het eventuele vuil of vet wordt niet verwijderd, maar in de poriën gewreven. Bovendien kunnen minder kwalitatieve verven aanzwellen en loskomen van de ondergrond. Dergelijke poreuze verflagen kan je bijgevolg het beste rechtstreeks gaan overschilderen met een passende grondlaag, en dit dus zonder vooraf te reinigen.

   

  -       Oude, niet-poreuze muurverven worden beter wél vooraf gereinigd. Gebruik hiervoor water waaraan Formule MC neutraal is toegevoegd. Spoel nadien grondig na met zuiver water. Laat de muur een nachtje rusten voor je verder werkt.

   

  -       Oude lakverven ga je eveneens best reinigen voor je ze schuurt. Beide bewerkingen kan je ook combineren door schurend te ontvetten met Formule MC neutral en Scotch Brite. Spoel nadien grondig na met zuiver water en maak het oppervlak droog.

 • De muren boven het aanrecht bestaan uit onbehandeld pleisterwerk. We willen die voorlopig schilderen. Welke verf adviseer je?

  Test voor je begint te schilderen of het pleisterwerk voldoende draagvast is. Doe dit met een stukje transparante bureautape (er mogen geen brokjes pleister aan de tape kleven). Ontstof nadien het pleisterwerk grondig met een vochtige doek en laat drogen.  

  Plaats vervolgens een grondlaag Optiprim en werk af met een goed reinigbare verf als Twins Extra, Bolatex of Optisatin, afhankelijk van de gewenste glansgraad.

  Ingeval bij de plakbandtest op het pleisterwerk toch brokjes pleister aan de tape kleven, vraag je best raad in de Colora winkel hoe je dit verder kan behandelen.

   

 • Ik wil op de muren in de keuken een verf die goed onderhoudbaar is. Mag ik met diezelfde verf dan ook mijn ramen schilderen?

  Dit kan zeker, maar niet met eender welke verf. Verf voor op schrijnwerk heeft andere eisen dan verf voor op muren (beter onderhoudbaar, krasvaster,…).   Het product Twins Extra voldoet aan deze eisen, je kan er zowel de muren als het schrijnwerk mee schilderen.

   

 • In onze keuken bevinden zich boven het aanrecht nog klassieke muurtegeltjes. Kan ik deze schilderen?

  Ja, dat kan. Belangrijk is om eerst schurend te ontvetten met Scotch brite of Scuff schuurspons en Formule MC. Spoel nadien grondig na met zuiver water en maak het oppervlak droog. Daarna plaats je voor een goede hechting een grondlaag Omniprim Plus. Afwerken kan je bijvoorbeeld met Twins Extra, Bolatex of Optisatin.

  Mogelijk alternatief is Epomur. Dit is een 2-komponent epoxy verf die als grond- én eindlaag kan dienen en zeer goed onderhoudbaar is. Epomur  is verkrijgbaar in wit en lichte kleuren.

   

 • Onze keukenkasten zijn in formica. Kunnen we deze schilderen?

  Ja, dat kan. Reinig de kasten grondig door deze schurend te ontvetten! Doe dit met Scotch brite of Scuff schuurspons in combinatie met Formule MC. Spoel vervolgens grondig na met water en maak het oppervlak droog. De eerste verflaag is een hechtinglaag Omniprim Plus. Werk af met twee lagen watergedragen lak zoals Hybride Satin PU of Persisto Satin Hydro of met twee lagen solventgedragen lak zoals Premium satin/soft XS. Wil je afwerken in wit of andere zeer lichte kleuren, dan hebben de watergedragen lakken het voordeel dat ze niet vergelen.  Solventgedragen verven zijn dan weer iets sterker en vetbestendiger.

 • We hebben een naturel eiken

  Dit kan met Woca Werkbladolie. Voor lichte houtsoorten zoals eik en beuk wordt Werkbladolie Wit gebruikt. Deze olie benadrukt de natuurlijke structuur van het hout.

  Werkwijze: Schuur het hout vooraf met schuurpapier korrel 180. Maak het hout vervolgens stofvrij en bevochtig met Woca Intensiefreiniger (1 op 40 verdund met water) om de poriën van het hout open te zetten.  Roer de WOCA werkbladolie goed om vóór en tijdens het aanbrengen en verdeel gelijkmatig met rol of kwast. Laat de olie +/- 20 min intrekken en wrijf de olie vervolgens in het hout met behulp van een Scrubbie Set. Neem nadien de overtollige olie weg met een pluisvrije doek. Er mag geen olie achterblijven. Daarna nog twee maal de olie inwrijven met Scrubbie Set en telkens overbodige olie wegnemen tot het werkblad volledig verzadigd is. Na ongeveer 24 uur is de olie uitgehard. Gedurende deze periode vermijd je contact met water.  Behandel het werkblad enkele keren met Woca Natuurzeep (in spray) om het onderhoudbaar te maken.  Onderhoud nadien regelmatig met diezelfde Woca Natuurzeep in spray. Indien nodig kun je na verloop van tijd het werkblad terug opfrissen.  Verwijder dan de zeeplagen  met Intensiefreiniger en breng terug de Woca werkbladolie of de olie mousse aan.   

   

 • We hebben een restaurant en willen de muren in de keuken herschilderen. De muren moeten wel goed onderhoudbaar zijn.

  Reinig vooraf de geschilderde muren met een passende ontvetter zoals Formule MC Neutral. Spoel het gereinigde oppervlak na met water en maak het droog. Voorzie daarna nog een drogingsperiode van minstens een dag. Schilder daarna met twee lagen Epomur. Deze verf is zeer watervast en bijgevolg gemakkelijk te onderhouden. Epomur is beschikbaar in wit en lichte kleuren naar keuze en beschikt over een voedingsattest.

 • We hebben keukenkasten in eikenhout. De kasten zijn donker gekleurd en gevernist. We zouden ze willen behandelen met een soort “white-washing”. Kan dit?

  Ja, dat kan. Verwijder hiervoor de volledige vernislaag, evenals de kleuring. Dit kan met een verfafbijtmiddel zoals Paint’Off Instant en door nadien grondig te schuren.  Eens terug op het gezonde blote hout, werk dan best met solventgedragen producten. Watergedragen producten op eikenhout veroorzaken in de meeste gevallen vlekken, afkomstig van de looizuren uit het eikenhout. Het beste resultaat voor deze ‘white-washing’ bereik je met Houtbeits afgewerkt met twee lagen vernis Vernithane.

 • We willen de muren in onze keuken thuis opnieuw schilderen. De muren moeten wel gemakkelijk te onderhouden zijn.

  Je kan de muren schilderen met Bolatex als eindlaag. Dit is een licht zijdeglanzende en goed onderhoudbare verf. Twins Extra en Optisatin zijn alternatieven met een iets hogere zijdeglans. De grondlaag kies je in functie van de ondergrond. Op pleisterwerk of reeds geschilderde ondergronden met herstellingen kies je Optiprim of Topprim als grondlaag. Op bestaande verflagen die intact zijn werk je rechtstreeks af.

  Vervuilde muren reinig je eerst met Formule MC neutral. Spoel vervolgens grondig na met water en maak het oppervlak droog. Voorzie minstens nog een dag drogingsperiode. Is de vervuiling niet weg te wassen (bij bv poreuze verf), kies  dan  voor een isolerende grondlaag Bisol of Epomur. Vraag raad in de colora winkel.

Er zijn momenteel geen tips&tricks

De juiste verf voor de juiste klus?

Beantwoord hieronder de vragen op basis van jouw specifieke situatie en wij stellen jou de geschikte producten voor. Twijfel je bijvoorbeeld over de afwerking? Onze coaches in de colora winkel helpen je graag verder!

Welke soort verf heb je nodig om je project te laten slagen? We helpen je op weg! Volg hieronder de stappen in onze verfwijzer en wij zoeken voor jou de passende verf. Uitstekend resultaat verzekerd.

3 Type ondergrond?
Terug
Loading...
4 Welke afwerking?
Terug
Loading...
5 Aantal vierkante meter te schilderen?
Aantal m2
Loading...
Terug