Keuken schilderen

Je wil jouw keuken schilderen? Hieronder vind je alle tips & tricks om jouw verfklus tot een goed einde te brengen.

Kijk mee hoe het moet!

In deze filmpjes laten we je duidelijk zien hoe je aan
de slag moet gaan

Weet je niet welke verf, vernis of beits je nodig hebt? We helpen je de juiste verf vinden door je een aantal vragen te stellen. Doorloop deze verfwijzer stap voor stap en vind de meest geschikte producten om aan de slag te gaan.


Vind de juiste verf
 • Als we de muren in de keuken opnieuw willen schilderen, moeten we die dan eerst afwassen met ammoniak?

  Er zijn betere reinigingsmiddelen op de markt dan ammoniak. Rekening houdend met je gezondheid en het milieu kies je beter voor een alternatief zoals Formule MC Neutral.

 • De muren boven het aanrecht zijn in onbehandeld pleisterwerk. We willen die voorlopig schilderen. Welke verf adviseer je?

  Test voor je begint te schilderen of het pleisterwerk voldoende draagvast is. Doe dit met een stukje transparante bureautape. (Er mogen geen brokjes pleister aan de tape kleven.) Ontstof dan het pleisterwerk grondig met een vochtige doek en laat drogen. 

  Plaats vervolgens een grondlaag Optiprim en werk af met een goed reinigbare verf zoals Bolatex of Optisatin, afhankelijk van de gewenste glansgraad.

  Als er bij de plakbandtest op het pleisterwerk toch brokjes pleister aan de tape kleven, vraag je best raad in de colorawinkel. Zij kunnen je vertellen hoe je dit verder kunt behandelen.

 • In onze keuken bevinden zich boven het aanrecht klassieke muurtegeltjes. Met welk product kan ik deze schilderen?

  Belangrijk is om eerst schurend te ontvetten met een ‘Scotch Brite Scuff’-schuurspons en Formule MC. Alle zeep- en andere resten moeten grondig verwijderd worden. Spoel nadien na met zuiver water en maak het oppervlak droog. Daarna plaats je voor een goede hechting een grondlaag Omniprim Extreme. Afwerken doe je met een verf naar keuze, bv. Hybride Wall PU.

 • Moet je de bestaande verflagen altijd reinigen voordat je schildert?

  • Oude poreuze muurverven was je beter niet af voor je overschildert. Afwassen doet vaak meer kwaad dan goed. Een eenvoudig testje leert of de oude laag al dan niet poreus is: wrijf met een natte spons over de verffilm. De verf is poreus als het water onmiddellijk wordt opgenomen in de film. Afwassen heeft hier weinig zin. Het eventuele vuil of vet wordt niet verwijderd, maar in de poriën gewreven. Bovendien kunnen minder kwalitatieve verven aanzwellen en loskomen van de ondergrond. Dergelijke poreuze verflagen kun je het best rechtstreeks overschilderen met een passende grondlaag, dus zonder vooraf te reinigen.

  • Oude, niet-poreuze muurverven worden beter wél vooraf gereinigd. Gebruik hiervoor water waaraan Formule MC Neutral is toegevoegd. Spoel nadien grondig na met zuiver water. Laat de muur een nachtje rusten voordat je verder werkt.

  • Oude lakverven reinig je ook best voor je ze schuurt. Beide bewerkingen kun je combineren door schurend te ontvetten met Formule MC Neutral en de ‘Scotch Brite Scuff’-schuurspons. Spoel nadien grondig na met zuiver water en maak het oppervlak droog.

 • Onze keukenkasten zijn in formica. Waarmee kunnen we deze schilderen?

  Kasten in kunststoffen kun je perfect schilderen. Reinig de kasten grondig door ze schurend te ontvetten. Doe dit met een ‘Scotch Brite Scuff’-schuurspons in combinatie met Formule MC. Spoel grondig na met water en maak het oppervlak droog. Breng eerst een hechtingslaag Omniprim Extreme aan. Werk af met twee lagen krasvaste watergedragen lak zoals Persisto Satin Hydro of met twee lagen solventgedragen lak zoals Premium Satin/Soft XS. Kies je voor wit of zeer lichte kleuren, dan hebben de watergedragen lakken het voordeel dat ze niet vergelen. Solventgedragen lakverven zijn dan weer iets sterker en beter bestand tegen vlekken of vetsporen. 

 • We hebben een naturel eiken

  Je kunt Woca Werkbladolie gebruiken. Voor lichte houtsoorten zoals eik en beuk gebruik je  Werkbladolie Wit. Deze olie benadrukt de natuurlijke structuur van het hout.

  Werkwijze:

  • Schuur het hout eerst met schuurpapier korrel 180. Maak het hout stofvrij en bevochtig het met Woca Intensiefreiniger (1 op 40 verdund met water) om de poriën van het hout open te zetten. 
  • Roer de WOCA Werkbladolie goed om vóór en tijdens het aanbrengen en verdeel gelijkmatig met rol of kwast. Laat de olie ongeveer 20 minuten intrekken en wrijf de olie vervolgens in het hout met behulp van een Scrubbie Set. Neem nadien de overtollige olie weg met een pluisvrije doek. Er mag geen olie achterblijven.
  • Herhaal dit nog twee keer (de olie inwrijven en wegnemen) tot het werkblad volledig verzadigd is. Na ongeveer 24 uur is de olie uitgehard. Vermijd daarvóór contact met water.
  • Behandel het werkblad enkele keren met Woca Natuurzeep (spray) om het onderhoudbaar te maken. Onderhoud nadien regelmatig met diezelfde Woca Natuurzeep (spray).
  • Indien nodig kun je na verloop van tijd het werkblad terug opfrissen. Verwijder dan de zeeplagen met Intensiefreiniger en breng terug de Woca Werkbladolie of Woca Werkbladgel aan.   

 • We hebben een restaurant en willen de muren in de keuken herschilderen. De muren moeten wel goed onderhoudbaar zijn. Welke verf gebruik ik het best?

  Reinig de geschilderde muren vooraf met een passende ontvetter zoals Formule MC Neutral. Spoel het gereinigde oppervlak na met water en maak het droog. Voorzie daarna nog een drogingsperiode van minstens een dag. Schilder met twee lagen Epomur. Deze verf is zeer watervast en bijgevolg gemakkelijk te onderhouden. Epomur is beschikbaar in wit en lichte kleuren naar keuze en beschikt over een voedingsattest.

 • We hebben keukenkasten in eikenhout. De kasten zijn donker gekleurd en gevernist. We willen ze behandelen met een soort ‘white-washing’. Hoe doen we dat?

  Verwijder de volledige vernislaag en de kleuring. Dat kun je met een verfafbijtmiddel zoals Paint’Off Instant doen. Schuur nadien grondig na. Eens je terug op het gezonde blote hout bent, werk dan bij voorkeur met solventgedragen producten. Watergedragen producten veroorzaken op eikenhout meestal vlekken. Die vlekken ontstaan door de looizuren uit het eikenhout. Het beste resultaat voor deze ‘white-washing’ bereik je met Houtbeits die je afwerkt met twee lagen vernis Vernithane.

 • We willen de muren in onze keuken thuis opnieuw schilderen. De muren moeten wel gemakkelijk te onderhouden zijn. Welke verf gebruik ik het best?

  Je kunt de muren schilderen met Bolatex als eindlaag. Dit is een licht zijdeglanzende en goed onderhoudbare verf. Topsoft heeft als alternatief een iets lagere glans en een meer effen uitzicht. Op pleisterwerk of reeds geschilderde ondergronden met herstellingen kies je Optiprim of Topprim als grondlaag. Op bestaande verflagen die intact zijn werk je rechtstreeks af.

  Vervuilde muren reinig je eerst met Formule MC Neutral. Spoel vervolgens grondig na met water en maak het oppervlak droog. Voorzie minstens nog een dag om uit te drogen. Is de vervuiling niet weg te wassen (bij bijvoorbeeld poreuze verf), kies dan voor een isolerende grondlaag Bisol. Vraag raad in de colorawinkel.

TOP