Metaal schilderen

Je wil metaal schilderen? Hieronder vind je alle tips & tricks om jouw verfklus tot een goed einde te brengen.

Kijk mee hoe het moet!

In deze filmpjes laten we je duidelijk zien hoe je aan
de slag moet gaan

Weet je niet welke verf, vernis of beits je nodig hebt? We helpen je de juiste verf vinden door je een aantal vragen te stellen. Doorloop deze verfwijzer stap voor stap en vind de meest geschikte producten om aan de slag te gaan.


Vind de juiste verf
 • Hoe ga ik te werk om ons riooldeksel opnieuw te schilderen?

  Een riooldeksel is meestal uit ijzer gemaakt en staat vaak nat (staand water). De verf moet daar dus tegen bestand zijn. De fabriekscoatings die op de meeste riooldeksels zijn aangebracht zijn ideaal. Deze zijn specifiek ontwikkeld voor deze omstandigheden.

  Wil je het ijzeren deksel toch zelf schilderen, dan gebruik je best een anti-roestcoating. Hoe hoger de aangebrachte laagdikte en hoe meer lagen je dus aanbrengt, hoe beter de bescherming. Het advies is hier: drie lagen Finifer.

 • Ik ga buiten een nieuwe ijzeren poort schilderen. Hoe ga ik te werk?

  Nieuw ijzer wordt ingevet om het tegen roest te beschermen. Dat vetlaagje moet je eerst verwijderen voordat je begint te schilderen. White spirit is hiervoor zeer efficiënt. Zorg ervoor dat je het vet grondig verwijdert door af en toe nieuwe vodden te gebruiken. Zo wrijf je het vet niet open.

  Plaats vervolgens twee lagen anti-roestverf Finifer en werk af met een lakverf naar keuze, zoals Satineau op waterbasis of Elastosatin en Carat (hoogglans) op solventbasis. Finifer is beschikbaar in elk kleur naar keuze. Bij het schilderen van ijzer buiten is dit de hoofdregel: hoe hoger de aangebrachte laagdikte van de roestwerende grondlaag, hoe langer de levensduur van het verfsysteem! Let dus vooral op hoekjes en kantjes, want dit zijn de plaatsen waar de laagdikte van de verf meestal wat lager is waardoor er snel terug roestvorming zichtbaar is.

  Finifer hoeft niet noodzakelijk afgewerkt te worden met een lakverf, je kunt Finifer ook zo laten staan als eindlaag. Plaats in dat geval minstens drie lagen.

  Is er al wat roestvorming op het onbehandelde ijzer, schuur dat dan eerst grondig weg en ontstof het oppervlak. Ga vervolgens te werk zoals hierboven beschreven.

 • Ik moet nog een steunbalk (‘poutrelle’) inwerken in het pleisterwerk van het plafond. Moet ik die behandelen?

  Er mag geen roest aanwezig zijn op de steunbalk en ze moet volledig beschermd zijn door een anti-roestcoating. In de meeste gevallen hebben dergelijke steunbalken een fabrieksanti-roestcoating. Is ze intact, dan kun je meteen plamuren. Is ze beschadigd en is er roest te zien, schuur dan de roest weg en breng plaatselijk twee lagen Finifer aan.

  Om de steunbalk in het oppervlak in te werken, raden we het volgende systeem aan. Breng een voorstrijk Ardex P82 aan voor een goede hechting van de plamuur op de coating. Met vulmiddel Ardex 828 kun je de nodige laagdikte halen om de steunbalk in het plafond in te werken.

 • Ik wil een radiator die in fabriekslak gespoten is schilderen. Hoe ga ik te werk?

  Vóór je begint te schilderen test je best of de radiator wel kan geschilderd worden.
  Klassieke lakverven kunnen de temperatuur van een gewone huisradiator aan. Die wordt doorgaans niet warmer dan 70 à 75 graden. Loopt de temperatuur van de verwarmingselementen hoger op, dan kun je die niet meer schilderen met een klassieke lakverf.

  Als voorbereiding ontvet je de radiator schurend met Formule MC in combinatie met een ‘Scotch Brite Scuff’-schuurspons. Doe dit grondig. De fabriekslak moet gematteerd staan na deze voorbereiding. Is dat niet zo na het schurend ontvetten, schuur het oppervlak dan nogmaals op met schuurpapier korrel 220 en ontstof grondig.

  Plaats vervolgens een grondlaag Omniprim Extreme (waterbasis) of Premium Multiprimer XS of Elastoprim (solventbasis). Je kunt zowel met lakverf op waterbasis zoals Hybride Satin PU of Hybride Mat PU afwerken als met lakverf op solventbasis zoals Premium Satin/Soft XS en Durosatin.

 • Ik wil in de woonkamer een metalen pilaar schilderen. Kan ik afwerken met dezelfde verf als het plafond?

  De pilaar kan afgewerkt worden met een verf naar keuze als de voorbereiding op een correcte manier gebeurt.

  Is de ijzeren pilaar:

  • behandeld met een roestwerende coating en is er geen roest te zien?
   Ontvet het oppervlak schurend met Formule MC Neutral en Scotch Brite. Spoel grondig na en maak het oppervlak droog. Werk met hetzelfde verfsysteem als voor het plafond: grondlaag Optiprim of Topprim en afwerkingslaag Topmat.
  • behandeld met een roestwerende coating, maar is er toch roest zichtbaar?
   Schuur alle roest grondig weg. Ontvet het oppervlak schurend met Formule MC Neutral en Scotch Brite. Spoel grondig na en maak het oppervlak droog. Plaats een grondlaag Finifer. Werk verder met het verfsysteem voor het plafond: grondlaag Topprim en afwerkingslaag Topmat.
  • onbehandeld zonder roestvorming?
   Ontvet het oppervlak met white spirit en plaats twee grondlagen Finifer. Werk af met hetzelfde verfsysteem als voor het plafond: Topprim en Topmat.
  • onbehandeld met roestvorming?
   Schuur de aanwezige roestvorming grondig weg en ontvet het oppervlak met white spirit. Plaats twee grondlagen Finifer en werk af met het verfsysteem voor het plafond.

  Ook een grondlaag Omniprim Extreme is zeker geschikt als hechtingslaag op Finifer of een intacte, roestwerende coating.

 • Ik wil koper schilderen (afvoerbuis, luchter, dampkap, radiatorbuis, deurbeslag,…). Hoe ga ik te werk?

  Als voorbereiding ontvet je het oppervlak grondig met white spirit. Plaats vervolgens een grondlaag Omniprim Extreme, zowel voor binnen als buiten. Afwerken doe je met een verf op solventbasis om mogelijke doorbloeding van koperoxidatie te isoleren. Binnen kun je bijvoorbeeld kiezen voor een afwerking met Premium Satin/Soft XS. Buiten kun je kiezen voor een afwerking met Elastosatin, Excellent Satin of Carat (hoogglanslak).

 • In het dak van onze woning zit hier en daar zink verwerkt. Dit geeft witte strepen op de antraciet dakpannen. Hoe kan ik dit voorkomen?

  Zink oxideert buiten. Regen op geoxideerd zink zorgt voor witte strepen. Vooral op donkere dakpannen valt dit sterk op. De oplossing is voorkomen dat zink gaat oxideren. Dit kun je door een transparante vernis aan te brengen, namelijk Metalprotect. Breng twee lagen aan.

  Let wel, is het zink momenteel geoxideerd, bereid ze dan wel eerst grondig voor. Ontvet en schuur het oppervlak in één bewerking met Formule MC in combinatie met een ‘Scotch Brite Scuff’-schuurspons. Spoel grondig na met water en maak het oppervlak droog. Eens het oppervlak droog is, breng je Metalprotect aan.

 • Onze woning heeft aluminium ramen die in een fabriekslak gespoten zijn. De kleur is met de jaren wat verbleekt. Hoe en waarmee kan ik ze schilderen?

  Na een aantal jaren gaat de fabriekslak onder invloed van uv-licht verpoederen en bijgevolg zijn kleur verliezen. Bereid deze ondergrond voor door schurend te ontvetten met Formule MC in combinatie met een ‘Scotch Brite Scuff’-schuurspons. Spoel grondig na met water en maak het oppervlak droog. Om een goede hechting te garanderen plaats je een grondlaag Megaprim Roestwerend. Afwerken kun je bijvoorbeeld met twee lagen Satineau of Matineau. Dat zijn watergedragen lakverven voor buiten. Ze zijn beschikbaar in elke kleur naar keuze.

  Is de fabriekslak nog in goede staat (niet verpoederd en niet verkleurd), dan kun je ook kiezen voor een grondlaag Omniprim Extreme na de voorbereiding met Formule MC en Scotch Brite Scuff.

TOP