Doe het zelf: Plafond schilderen

Plafond schilderen

Je wil jouw plafond schilderen? Hieronder vind je alle tips & tricks om jouw verfklus tot een goed einde te brengen.

Kijk mee hoe het moet!

In deze filmpjes laten we je duidelijk zien hoe je aan
de slag moet gaan

 • Het plafond in de woonkamer bestaat uit geverniste eiken planchetten. Kan ik deze dekkend schilderen?

  Dat kan zeker. Ga als volgt te werk:

  Reinig en schuur het plafond met Formule MC in combinatie met Scotch brite of Scuff schuurspons. Spoel na met proper water en maak het oppervlak droog. Plaats een grondlaag Omniprim plus en werk af naar keuze volgens je persoonlijke wensen: Hybride Mat PU, Topmat, Hybride Satin PU.

   

  BEMERKING:

  Eik bevat looizuren die kunnen doorbloeden in watergedragen verflagen. Ingeval er bij het schilderen rechtstreeks contact wordt gemaakt tussen het eikenhout en Omniprim plus, dan kan er plaatselijk verkleuring optreden. Dit uit zich in geel-bruinige vlekken in de verffilm. In dat geval kan je kiezen voor een tussenlaag op solventbasis, namelijk Elastoprim, alvorens je afwerkt met een watergedragen verf. Je kan er ook meteen voor kiezen om af te werken met een solventlak zoals Premium satin XS.

   

 • Het plafond in de woonkamer bestaat uit geverniste grenen planchetten. Ik wil deze een white-wash effect geven, zodat ik de structuur van het hout er nog door zie. Kan ik dat zonder de vernis te moeten afschuren?

  Dat is mogelijk met Woca Panel White.

  Je gaat als volgt te werk:

  1. het hout moet droog en stofvrij zijn. Reinig het hout met WOCA intensiefreiniger (verhouding 1 deel intensiefreiniger op 40 delen water) in combinatie met scotch brite of scuff schuurspons

  2. Reinig het oppervlakte goed met een pluisvrije doek of scrubbie set. Laat het hout volledig drogen.

  3. Voor en tijdens het gebruik van panel white goed omroeren. De emmers met verschillende batchnummers moeten in een grotere emmer gegoten worden om kleurverschillen te vermijden. 

  4. Breng panel white aan met een kwast in een dunne, egale laag. Werk bij voorkeur in de richting van het hout. Behandel 1 à 2 planken per keer over de volledige lengte om eventuele overlappingen te vermijden.

  5. panel white is droog na 2 uur bij 20°C. Indien nodig kan het oppervlakte nogmaals behandeld worden na 4 uur.

 • Het plafond in de woonkamer bestaat uit geverniste grenen planchetten. Kan ik deze dekkend schilderen?

  Dat kan zeker. Ga als volgt te werk:

  Reinig en schuur het plafond met Formule MC neutral in combinatie met Scotch brite of Scuff schuurspons. Spoel na met proper water en maak het oppervlak droog. Plaats een grondlaag Omniprim plus en werk af naar keuze volgens je persoonlijke wensen: Hybride Mat PU, Topmat, Hybride Satin PU.

   

  BEMERKINGEN:

  1/ Grenenhout bevat ‘weren’.

  Uit deze weren kunnen harsen komen. Is dit het geval, dan kan zich dat uiten in geel-bruine vlekken in het schilderwerk. Eventuele doorbloeding van harsen is sneller zichtbaar in watergedragen verf dan solventgedragen verf. Zie je na het plaatsen van een grondlaag Omniprim plus geel-bruinige vlekken ter hoogte van de ‘weren’, plaats dan een tussen laag Elastoprim alvorens verder af te werken met watergedragen verf. Je kan er ook voor kiezen om meteen af te werken met een solventgeragen lakverf als Premium satin XS.

  2/ Planchetten in grenenhout krimpen en zetten uit volgens de luchtvochtigheid in de ruimte. Is de luchtvochtigheid hoog, dan neemt het hout veel vocht op en zet het uit. De spleten tussen de planchetten worden kleiner. Is de luchtvochtigheid laag, dan trekt de lucht het vocht uit de planchetten waardoor deze gaan krimpen en de spleten tussen de planken groter worden. Zolang de planchetten niet dekkend geschilderd zijn gebeurt dit proces onopgemerkt. Ga je ze dekkend schilderen, dan kan je dit best doen op het moment dat de spleten tussen de planken maximaal zijn. Zo schilder je de tand en groef maximaal mee en zal er geen ongeschilderd hout zichtbaar worden als de spleten groter worden bij lage luchtvochtigheid.

  TIPS:

  -       schilder je plafond in houten planchetten bij voorkeur in de winter. De warmte van de radiatoren zorgt voor lage luchtvochtigheid en dus maximale spleten tussen de planchetten. Tijdens de zomer is de luchtvochtigheid het hoogst. 

  -       De spleten tussen de planken opkitten heeft geen zin. Het proces van krimpen en uitzetten van de planchetten zorgt ervoor dat het dunne streepje aangebrachte kit lost van het hout.

   

 • Het plafond in de woonkamer bestaat uit onbehandelde ceder planchetten. Kan ik die dekkend schilderen?

  Dat kan zeker. Breng twee grondlagen Elastoprim Hydro aan en werk af met een lak naar keuze. Je kan kiezen voor Hybride Mat PU, een matte watergedragen lak, of Hybride Satin PU. Dit is eveneens een watergedragen lakverf, maar dan zijdeglanzend.

  BEMERKING:

  Regelmatig zie je na het aanbrengen van de grondlaag op ceder doorbloeding van wateroplosbare kleurstoffen. Dit uit zich in geel-bruine vlekken in de verffilm. Is dit het geval, plaats dan op Elastoprim Hydro een tussenlaag Elastoprim om de kleurstoffen te isoleren. Elastoprim is een grondlaag op solventbasis. Hierop werk  je dan af met een lak op waterbasis. Alternatief is de Elastoprim Hydro meteen afwerken met een lak op solventbasis zoals Premium satin XS. Begin je onmiddellijk met een grondlaag op solventbasis, namelijk Elastoprim, dan sluit je meteen de risico’s op doorbloeding uit.

 • Het plafond in de woonkamer is steeds na enkele jaren opnieuw vuil. We zien de gewelven doorheen de verf komen. Hoe kan ik dit oplossen?

  De gewelven zijn koudebruggen in de constructie.  De vervuiling wordt veroorzaakt door het temperatuurverschil tussen de gewelven en de rest van het plafond. De oppervlaktetemperatuur ter hoogte van de gewelven is lager. Hierdoor vormt zich op deze zones meer condens, wat de verffilm doet aanweken. Dit zorgt ervoor dat stof aanwezig in de kamer op deze plaatsen gemakkelijk in de verffilm kleeft. Vandaar de aftekeningen op het plafond.

  Wil je het plafond opnieuw schilderen, dan kan dat met Optiprim of Topprim als grondlaag en Topmat als afwerking. Staat er in de betreffende kamer ook een houtkachel, wordt er gerookt,…, dan kan je beter een grondlaag Bisol plaatsen. Roet en nicotine zijn wateroplosbaar. Optiprim en Topprim zijn grondlagen op waterbasis, Bisol op solventbasis. Bisol zal dus dergelijke vervuiling isoleren.

  Opnieuw schilderen biedt geen garantie dat de koudebruggen niet opnieuw zichtbaar worden. Na afzienbare tijd zal er nieuw stof in de verffilm blijven kleven ter hoogte van de gewelven.

  Wil je de koudebruggen definitief aanpakken, dan moet de oppervlaktetemperatuur van het plafond stijgen, waardoor er geen condens meer gevormd wordt. Dit kan je door het gebruik van warmte-isolerende bekledingen (thermisch isoleren)

  Meer uitleg over deze warmte-isolerende bekledingen kan je bekomen in je Colora Verfwinkel.

 • Ik heb nog nooit een plafond geschilderd en hoor soms dat dit moeilijker is dan het schilderen van muren. Hoe ga ik best te werk?

  Hieronder vind je uitleg over de voorbereiding en het schilderen zelf van een plafond:

  Voorbereiding

  -       Ontruim de kamer zo veel mogelijk, zodat je voldoende ruimte hebt om te schilderen. Verwijder plafondlampen en gordijnen.

  -       Bedek de vloer met een dikke afdekplastiek en dek meubels of andere obstakels af met een dunnere afdekfolie.

  -       Voor een optimale verwerkingstijd van de verf zet je best de verwarming af en zorg je ervoor dat er geen tocht is. Bij te hoge temperaturen, kunnen eventueel enkele emmers warm water in de ruimte geplaatst worden. Deze verhogen de luchtvochtigheid waardoor de verf trager droogt en er dus minder kans op overlappingen is.

  -       Zorg ervoor dat het plafond goed voorbereid is: bijplamuren en schuren van eventuele oneffenheden, afwassen van vervuiling op niet poreuze ondergronden of voorzien van de geschikte grondlaag (Bisol, Topprim, Optiprim) of fixeermiddel.

  -       Zet al het materiaal klaar en werk met een stevige trapladder of kleine stelling.

  -       Plak alle aangrenzende oppervlakken die niet moeten geschilderd worden af met een geschikte tape die voldoende breed is.  Is de scheiding tussen plafond en muur allesbehalve recht, plak de tape dan enkele millimeters lager op de muur, weg van de scheiding. Voor een perfecte aflijning kan de tape eventueel nog extra afgekit worden met een dun laagje Bostokit.

  -       Gebruik een kwaliteitsrol en –kwast en schilder zoveel mogelijk bij daglicht.

 • Ik wil mijn bruine plafondbalken dekkend schilderen. Kan dit?

  In veel gevallen kan dit inderdaad. Zijn de balken gevernist of behandeld met een klassieke bruine houtveredeling, dan is schilderen geen probleem. Ga als volgt te werk:

  Check eerst of er op de vernis een washoudend product is gebruikt om te onderhouden. Doe dit met een witte vod en white spirit of terpentijn. Merk je dat de witte vod vuil wordt, was de balken dan zeer grondig af met white spirit of terpentijn tot je geen vuil meer op de vod ziet. Schuur daarna de balken mat. Zijn de balken vrij glad qua structuur, gebruik dan schuurpapier. Zijn deze sterk gestructureerd, gebruik dan een Scotch brite schuurmatje. Zijn de balken niet behandeld met een washoudend product, ontvet ze dan schurend met Formule MC in combinatie met een Scotch brite schuurmatje of Scuff schuurspons. Spoel daarna grondig na  met proper water en maak het oppervlak droog.

  Plaats een grondlaag Omniprim plus en werk af naar keuze met, Hybride Mat PU, Hybride Satin PU, Topmat,…. Zie je bruin-gelige verkleuring in de grondlaag, werk dan af met een verf op solventbasis zoals Premium satin XS, of plaats een tussenlaag Elastoprim op solventbasis om de doorbloeding van de wateroplosbare kleurstoffen uit het hout te isoleren.

  Zijn de balken niet behandeld met vernis of houtveredeling, check dan eveneens of ze behandeld zijn met een washoudend product om te onderhouden. Dit kan je opnieuw met een witte vod en white spirit of terpentijn. Ga verder zoals hierboven beschreven. Indien de balken onbehandeld zijn kan je gemakkelijk dekkend schilderen. Plaats bij voorkeur een grondlaag op solventbasis Elastoprim. Heel wat houtsoorten bevatten namelijk wateroplosbare kleurstoffen die kunnen doorbloeden in verf op waterbasis. Afwerken kan je naar keuze met verf op waterbasis zoals Hybride Mat PU, Hybride Satin PU of Topmat, of op solventbasis zoals Premium satin XS.

  Zijn de balken niet behandeld met vernis of houtveredeling maar wel met een washoudend product rechtstreeks op het hout, vraag dan raad in je Colora winkel.

  Zijn de balken behandeld met carboline, dan kan je ze niet schilderen. Carboline geeft steeds vlekkerige doorbloeding in de verffilm.

 • Na enkele lagen schilderen op mijn plafond heb ik nog altijd vlekken of strepen. Wat kan de oorzaak zijn en hoe kan ik dit verhelpen?

  Hieronder vind je een aantal mogelijke oorzaken:

  -       Te laag verbruik van de verf. Deel het te schilderen oppervlak door het aantal gebruikte liters verf. Vergelijk de uitkomst met het vooropgestelde verbruik van de verf. Met Optiprim kan je 9 à 10 m2 schilderen met 1 liter, met Topmat is dat 12 m2. Ligt je verbruik lager of heb je met andere woorden meer vierkante meters geschilderd met 1 liter, dan is het nodig je manier van schilderen aan te passen. Onder vraag 2 vind je een gedetailleerde uitleg over hoe je een plafond schildert.

  -       Te veel druk op de verfrol. Als je te hard duwt op de verfrol, zal je meer vierkante meters kunnen schilderen met 1 liter, maar aan een te laag verbruik. Je perst de rol uit tot de laatste druppel, wat leidt tot strepen in je schilderwerk. Het heel dun aangebrachte laagje verf droogt namelijk heel snel, wat nat in nat schilderen onmogelijk maakt.

  -       Te hoge temperatuur tijdens het schilderen. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de verf droogt en hoe meer kans je hebt op strepen in het verfwerk. Werk bij voorkeur bij een temperatuur tussen de 10 en de 20 C°.

  -       Te veel verluchting tijdens het schilderen. Hou alle ramen en deuren dicht tijdens de werken. Zo blijft het water dat uit de verf verdampt in de ruimte hangen, wat de droging vertraagt en dus de open tijd van de verf verlengt.  Verluchten doe je ná het schilderen.

  -       Foute applicatiemethodiek. Meer uitleg over de goede manier van schilderen op een plafond vind je onder vraag 2.

  Soms zijn de omstandigheden van die aard dat het schilderen van een plafond niet evident is. Soms gaat het om een groot plafond, is het net heel warm en heb je net dan verlof genomen in om te schilderen, …. Colora heeft dan ook een aantal drogingsvertragers ter beschikking om de open tijd van de eindlaag te verlengen. Dit helpt je zeker om in moeilijker omstandigheden een goed resultaat te bekomen. Het gaat om DVT mur en Hydrothinner.

 • We hebben waterschade gehad in ons appartement en er zijn vochtvlekken in het plafond. Hoe kan ik deze behandelen om daarna te kunnen schilderen?

  Er zijn een paar zaken waar je rekening moet mee houden in dit geval. Om goed schilderwerk te kunnen afleveren moet de ondergrond alvast droog en draagvast zijn. Droog wil zeggen minder dan 30% vocht gemeten met een HPM vochtmeter. Deze kan je ontlenen bij je Colora winkel. Draagvast wil zeggen stevig en niet verpoederd. Gipspleister die te lang nat heeft gestaan, is aangetast door het vocht. Dit uit zich in blijvende verpoedering en hol klinken van het oppervlak omdat de plamuurlaag is losgekomen van de ondergrond. Is dat het geval, verwijder en vervang de plamuur. Opnieuw plamuren kan je bijvoorbeeld met Ardex 828.

  Indien de plamuur slechts een beperkte tijd heeft nat gestaan en er gewoon een opgedroogde vochtvlek zichtbaar is, kan je over het ganse oppervlak een grondlaag Bisol of Epomur aanbrengen. Bisol is een grondlaag op solventbasis, Epomur is een twee-componentenverf op waterbasis. Afwerken kan je bijvoorbeeld met Topmat, een matte muur- en plafondverf.

 • Het schilderen zelf

  -       Schilder steeds weg van de lichtbron. Begin dus bij het raam en schilder mee met de lengte van het plafond.

  -       Kijk tijdens het schilderen in de richting van de lichtbron, zo heb je het beste overzicht op je schilderwerk en veroorzaak je geen schaduw.

  -       Schilder vooraf de randen met een ronde kwast.

  -       Verdeel het plafond in denkbeeldige stukken van ongeveer één m²

  -       Verzadig de rol goed met verf. Maak hierbij gebruik van een roostertje in de verfemmer. Breng enkele stroken verf aan naast elkaar op de eerste vierkante meter.  Begin afwisselend boven- en onderaan deze vierkante meter (zie pijlen). Zo verdeel je de verf gelijkmatig over deze vierkante meter en respecteer je het verbruik zoals op de verpakking aangegeven.

  -       Verdeel de aangebrachte verf in de lengte- en de breedte richting (kruisen). Eindig met de rolbeweging in de lengterichting van het plafond.

  -       Schilder nu de volgende vierkante meter op dezelfde manier en werk die vlot in in het net geschilderde vlak. Overlap hierbij het vorige vlak met ongeveer een rolbreedte.

  -       Herhaal deze stappen tot je de volledige breedte van het plafond hebt geschilderd.

  -       Begin nu aan de volgende strook en schilder steeds een rolbreedte in het vorige vlak.

  -       Onderhoud het werktempo tijdens het schilderen en pauzeer niet voor je het volledige vlak hebt afgewerkt. Respecteer ook de wachttijden tussen de verflagen.

  -       Verwijder de tape onmiddellijk na het schilderen en ventileer voldoende voor een optimale droging.

Er zijn momenteel geen tips&tricks

De juiste verf voor de juiste klus?

Beantwoord hieronder de vragen op basis van jouw specifieke situatie en wij stellen jou de geschikte producten voor. Twijfel je bijvoorbeeld over de afwerking? Onze coaches in de colora winkel helpen je graag verder!

Welke soort verf heb je nodig om je project te laten slagen? We helpen je op weg! Volg hieronder de stappen in onze verfwijzer en wij zoeken voor jou de passende verf. Uitstekend resultaat verzekerd.

3 Type ondergrond?
Terug
Loading...
4 Welke afwerking?
Terug
Loading...
5 Aantal vierkante meter te schilderen?
Aantal m2
Loading...
Terug