Plafond schilderen

Je wil jouw plafond schilderen? Hieronder vind je alle tips & tricks om jouw verfklus tot een goed einde te brengen.

Kijk mee hoe het moet!

In deze filmpjes laten we je duidelijk zien hoe je aan
de slag moet gaan

Weet je niet welke verf, vernis of beits je nodig hebt? We helpen je de juiste verf vinden door je een aantal vragen te stellen. Doorloop deze verfwijzer stap voor stap en vind de meest geschikte producten om aan de slag te gaan.


Vind de juiste verf
 • Het plafond in de woonkamer bestaat uit geverniste eiken planchetten. Kan ik deze dekkend schilderen?

  Dat kan zeker. Ga als volgt te werk:

  Reinig en schuur het plafond met Formule MC in combinatie met Scotch brite of Scuff schuurspons. Spoel na met proper water en maak het oppervlak droog. Plaats een grondlaag Omniprim plus en werk af naar keuze volgens je persoonlijke wensen: Hybride Mat PU, Topmat, Hybride Satin PU.

   

  BEMERKING:

  Eik bevat looizuren die kunnen doorbloeden in watergedragen verflagen. Ingeval er bij het schilderen rechtstreeks contact wordt gemaakt tussen het eikenhout en Omniprim plus, dan kan er plaatselijk verkleuring optreden. Dit uit zich in geel-bruinige vlekken in de verffilm. In dat geval kan je kiezen voor een tussenlaag op solventbasis, namelijk Elastoprim, alvorens je afwerkt met een watergedragen verf. Je kan er ook meteen voor kiezen om af te werken met een solventlak zoals Premium satin XS.

   

 • Het plafond in de woonkamer bestaat uit geverniste grenen planchetten. Hoe kan ik deze dekkend schilderen?

  Reinig en schuur het plafond met Formule MC Neutral in combinatie met een ‘Scotch Brite Scuff’-schuurspons. Spoel na met proper water en maak het oppervlak droog. Plaats een grondlaag Hybride Multiprimer PU en werk af naar keuze met bijvoorbeeld Hybride Mat PU.

  Merk op!

  1/ Grenenhout bevat ‘weren’ (ook wel noesten of knoesten genoemd). Van daaruit kunnen harsen in het schilderwerk komen. Er kan ook een geelbruine verkleuring in de verf optreden ter hoogte van deze knoesten. Dat zie je vooral als er met een watergedragen lak geschilderd is. 

  Als er na de eerste laag verkleuringen zichtbaar zijn ter hoogte van de knoesten, plaats dan een tussenlaag van een solventgedragen verf, Elastoprim of Premium Satin XS. Zij isoleren dergelijke vlekken. Werk daarna af met een lakverf naar keuze.

  2/ Planchetten kunnen zich na verloop van tijd ‘zetten’. Dat gebeurt vooral in ruimtes waar de luchtvochtigheid sterk schommelt (bv. badkamer, slaapkamer). Schilder daarom wanneer de luchtvochtigheid laag en het hout heel droog is. Als je schildert in een relatief vochtige periode, dan worden ter hoogte van de groef delen onbeschilderd hout zichtbaar als het hout terug krimpt bij warmte.

 • Het plafond in de woonkamer bestaat uit geverniste grenen planchetten. Ik wil ze een white-washeffect geven zodat ik de structuur van het hout er nog door zie. Kan ik dat zonder de vernis af te moeten schuren?

  Dat is mogelijk met Woca Panel White:

  • Het hout moet droog en stofvrij zijn. Reinig het hout met Woca Intensiefreiniger (verhouding van 1 deel Intensiefreiniger op 40 delen water) in combinatie met een ‘Scotch Brite Scuff’-schuurspons.
  • Reinig het oppervlak goed met een pluisvrije doek of Scrubbie Set. Laat het hout volledig drogen.
  • Roer voor en tijdens het gebruik de Panel White goed om.
  • Breng Panel White aan met een kwast in een dunne, egale laag. Werk bij voorkeur in de richting van het hout. Behandel 1 à 2 planken per keer over de volledige lengte om eventuele overlappingen te vermijden.
  • Panel White is droog na twee uur bij 20 °C. Indien nodig kan het oppervlakte nogmaals behandeld worden na vier uur. 

 • Het plafond in de woonkamer bestaat uit onbehandelde ceder planchetten. Hoe kan ik die dekkend schilderen?

  Reinig en schuur het plafond met Formule MC in combinatie met ‘Scotch Brite Scuff’-schuurspons. Spoel na met proper water en maak het oppervlak droog. Plaats een grondlaag Hybride Multiprimer PU en werk af naar keuze met bijvoorbeeld Hybride Mat PU.

  Merk op!

  Eik bevat looizuren en die kunnen zichtbaar worden bij het overschilderen met watergedragen verf. Je ziet dan geel tot geelbruine vlekken in de verf. In dat geval kies je voor een tussenlaag op solventbasis, bijvoorbeeld Premium Satin XS of Elastoprim, voor je afwerkt met een watergedragen verf. Je kunt er ook meteen voor kiezen om af te werken met een solventlak zoals Premium Satin/Soft XS.

 • Het plafond in de woonkamer is steeds na enkele jaren opnieuw vuil. We zien de gewelven doorheen de verf komen. Hoe kan ik dit oplossen?

  De gewelven in het plafond zijn koudebruggen. De aftekening die je na verloop van tijd ziet, wordt veroorzaakt door het temperatuurverschil tussen de gewelven en de rest van het plafond.

  Schilder het plafond met Topprim als grondlaag en Topmat als afwerking. Staat er in de betreffende kamer ook een houtkachel, wordt er gerookt … plaats dan een grondlaag Bisol. Die isoleert roet en nicotine zodat het niet doorslaat in de nieuwe verflagen.

  Opnieuw schilderen biedt geen garantie dat de koudebruggen niet opnieuw zichtbaar worden. Na verloop van tijd zal er nieuw stof in de verffilm blijven kleven ter hoogte van de gewelven.

  Wil je de aftekening van de koudebruggen definitief aanpakken, dan moet de oppervlaktetemperatuur van het plafond stijgen, waardoor er geen condens meer gevormd wordt. Dat bekom je met warmte-isolerende bekledingen. Meer uitleg hierover kun je bekomen in je colorawinkel.

 • Ik heb nog nooit een plafond geschilderd en hoor soms dat dit moeilijker is dan het schilderen van muren. Hoe ga ik best te werk?

  Voorbereiding:

  • Ontruim de kamer zo veel mogelijk zodat je voldoende ruimte hebt om te schilderen. Verwijder plafondlampen en gordijnen.
  • Bedek de vloer met een dikke afdekplastiek en dek meubels of andere obstakels af met een dunnere afdekfolie.
  • Voor een optimale verwerkingstijd van de verf zet je best de verwarming af en zorg je ervoor dat er geen tocht is. Bij te hoge temperaturen, kunnen eventueel enkele emmers warm water in de ruimte geplaatst worden. Deze verhogen de luchtvochtigheid waardoor de verf trager droogt en er dus minder kans op overlappingen is.
  • Zorg ervoor dat het plafond goed voorbereid is: bijplamuren en schuren van eventuele oneffenheden, afwassen van vervuiling op niet poreuze ondergronden of voorzien van de geschikte grondlaag (Bisol, Optiprim, Topprim) of fixeermiddel.
  • Zet alle materiaal klaar en werk met een stevige trapladder of kleine stelling.
  • Plak alle aangrenzende oppervlakken die niet geschilderd moeten worden af met een geschikte tape die voldoende breed is. Is de scheiding tussen plafond en muur allesbehalve recht, plak de tape dan enkele millimeters lager op de muur, weg van de scheiding. Voor een perfecte aflijning kan de tape eventueel nog extra afgekit worden met een dun laagje Bostokit.
  • Gebruik een kwaliteitsrol en -kwast en schilder zo veel mogelijk bij daglicht.

 • Ik wil mijn bruine plafondbalken dekkend schilderen. Hoe doe ik dat?

  In veel gevallen lukt dit zonder problemen. Zijn de balken gevernist of behandeld met een bruine beits, dan is schilderen geen probleem. Ga als volgt te werk.

  Controleer eerst of er op de vernis een washoudend product is gebruikt om te onderhouden. Doe dit met een witte vod en white spirit of terpentijn. Merk je dat de witte vod vuil wordt, was de balken dan zeer grondig af met white spirit of terpentijn tot je geen vuil meer op de vod ziet. Schuur daarna de balken mat. Zijn de balken vrij glad qua structuur, gebruik dan schuurpapier. Zijn ze sterk gestructureerd, gebruik dan een ‘Scotch Brite’-schuurmatje.
  Als de balken niet behandeld zijn met een washoudend product, ontvet ze dan schurend met Formule MC in combinatie met een ‘Scotch Brite Scuff’-schuurspons. Spoel daarna grondig na  met proper water en maak het oppervlak droog.

  Plaats een grondlaag Omniprim Extreme, Hybride Multiprimer PU of Elastoprim Hydro en werk af naar keuze met Hybride Mat PU, Hybride Satin PU, Topmat ... Zie je een bruingelige verkleuring in de grondlaag, werk dan af met een verf op solventbasis zoals Premium Satin/Soft XS, of plaats een tussenlaag Premium Satin XS of Elastoprim op solventbasis om de doorbloeding van de wateroplosbare kleurstoffen uit het hout te isoleren.

  Als de balken niet behandeld zijn met vernis of houtveredeling, controleer dan ook of ze behandeld zijn met een washoudend product om te onderhouden (zie hierboven).
  Als de balken onbehandeld zijn kun je gemakkelijk dekkend schilderen. Plaats bij voorkeur een grondlaag op solventbasis Elastoprim. Heel wat houtsoorten bevatten namelijk wateroplosbare kleurstoffen die kunnen doorbloeden in verf op waterbasis. Afwerken kun je naar keuze met verf op waterbasis zoals Hybride Mat PU, Hybride Satin PU of Topmat, of op solventbasis zoals Premium Satin/Soft XS.

  Zijn de balken niet behandeld met vernis of houtveredeling maar wel met een washoudend product rechtstreeks op het hout, vraag dan raad in je colorawinkel.

  Als de balken behandeld zijn met carboline, dan kun je ze niet schilderen. Carboline geeft steeds vlekkerige doorbloeding in de verffilm.

 • Na enkele lagen schilderen op mijn plafond heb ik nog altijd vlekken of strepen. Wat kan de oorzaak zijn en hoe kan ik dit verhelpen?

  Dit kunnen mogelijke oorzaken zijn:

  -       Te laag verbruik van de verf
  Deel de te schilderen oppervlakte door het aantal gebruikte liter verf. Vergelijk je uitkomst met het vooropgestelde verbruik van de verf. Met Optiprim of Topprim kun je 9 à 10 m2 schilderen met 1 liter, met Topmat is dat 12 m2. Ligt je verbruik lager of heb je met andere woorden meer vierkante meter geschilderd met 1 liter verf, dan is het nodig je manier van schilderen aan te passen. Bij vraag 2 vind je een gedetailleerde uitleg over hoe je een plafond schildert.

  -       Te veel druk op de verfrol
  Als je te hard duwt op de verfrol, zul je meer vierkante meter kunnen schilderen met
  1 liter verf, maar aan een te laag verbruik. Je perst de rol uit tot de laatste druppel, wat leidt tot strepen in je schilderwerk. Het heel dun aangebrachte laagje verf droogt namelijk heel snel, wat nat in nat schilderen onmogelijk maakt.

  -       Te hoge temperatuur tijdens het schilderen
  Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de verf droogt en hoe meer kans je hebt op strepen in het verfwerk. Werk bij voorkeur bij een temperatuur tussen 10 C° en de
  20 .

  -       Te veel verluchting tijdens het schilderen
  Hou alle ramen en deuren dicht tijdens de werken. Zo blijft het water dat uit de verf verdampt in de ruimte hangen. Dat vertraagt de droging en verlengt dus de open tijd van de verf. Verluchten doe je ná het schilderen.

  -       Foute applicatiemethodiek
  Meer uitleg over de goede manier van schilderen op een plafond vind je bij vraag 2.

  Soms zijn de omstandigheden van die aard dat het schilderen van een plafond niet vanzelfsprekend is. Soms gaat het om een groot plafond of is het heel warm en heb je net dan verlof genomen om te schilderen …. Colora heeft daarom ook een aantal drogingsvertragers ter beschikking om de open tijd van de eindlaag te verlengen. Dit helpt je zeker om in moeilijkere omstandigheden een goed resultaat te bekomen. Het gaat om DVT Mur en Hydrothinner.

 • We hebben waterschade gehad in ons appartement en er zijn vochtvlekken in het plafond. Hoe kan ik ze behandelen zodat ik ze daarna kan schilderen?

  Je moet met een paar dingen rekening houden. Om goed schilderwerk te kunnen afleveren moet de ondergrond droog en draagvast zijn. Droog betekent dat het vochtgehalte minder is dan 30%, gemeten met een HPM-vochtmeter. Die kun je ontlenen bij je colorawinkel.

  Pleisterwerk dat een tijdje nat heeft gestaan, is verpoederd. In bepaalde gevallen is het pleisterwerk zelfs losgekomen van de ondergrond. Dan klinkt het hol als je erop klopt.  Verwijder loszittende delen en herstel ze met een vulmiddel (bijvoorbeeld Ardex 828).

  Als de plamuur maar een beperkte tijd heeft nat gestaan en er enkel een opgedroogde vochtvlek zichtbaar is, breng dan over het ganse oppervlak een isolerende grondlaag Bisol of Epomur aan. Bisol is een grondlaag op solventbasis. Epomur is een 2-componentenverf op waterbasis. Afwerken kun je bijvoorbeeld met Topmat, een matte muur- en plafondverf.

 • Het schilderen zelf

  • Schilder steeds weg van de lichtbron. Begin dus bij het raam en schilder mee met de lengte van het plafond.
  • Kijk tijdens het schilderen in de richting van de lichtbron, zo heb je het beste overzicht op je schilderwerk en veroorzaak je geen schaduw.
  • Schilder vooraf de randen met een ronde kwast.
  • Verdeel het plafond in denkbeeldige stukken van ongeveer één m².
  • Verzadig de rol goed met verf. Maak hierbij gebruik van een roostertje in de verfemmer. Breng enkele stroken verf aan naast elkaar op de eerste vierkante meter. Begin afwisselend boven- en onderaan deze vierkante meter (zie pijlen). Zo verdeel je de verf gelijkmatig over deze vierkante meter en respecteer je het verbruik zoals op de verpakking aangegeven.
  • Verdeel de aangebrachte verf in de lengte- en de breedterichting (kruisen). Eindig met de rolbeweging in de lengterichting van het plafond.
  • Schilder nu de volgende vierkante meter op dezelfde manier en werk die vlot in het net geschilderde vlak in. Overlap hierbij het vorige vlak met ongeveer een rolbreedte.
  • Herhaal deze stappen tot je de volledige breedte van het plafond hebt geschilderd.
  • Begin nu aan de volgende strook en schilder steeds een rolbreedte in het vorige vlak.
  • Onderhoud het werktempo tijdens het schilderen en pauzeer niet voor je het volledige vlak hebt afgewerkt. Respecteer ook de wachttijden tussen de verflagen.
  • Verwijder de tape onmiddellijk na het schilderen en ventileer voldoende voor een optimale droging.

TOP