Tuinmeubelen schilderen

Je wil jouw tuinmeubelen schilderen? Hieronder vind je alle tips & tricks om jouw verfklus tot een goed einde te brengen.

Kijk mee hoe het moet!

In deze filmpjes laten we je duidelijk zien hoe je aan
de slag moet gaan

Weet je niet welke verf, vernis of beits je nodig hebt? We helpen je de juiste verf vinden door je een aantal vragen te stellen. Doorloop deze verfwijzer stap voor stap en vind de meest geschikte producten om aan de slag te gaan.


Vind de juiste verf
 • Hoe bescherm ik mijn houten tuinmeubelen met een kleurloze olie?

  Als je je houten tuinmeubelen, bijvoorbeeld in teak of grenenhout, niet behandelt, vergrijzen ze door inwerking van uv-licht en vocht.

  Behandel je ze kleurloos, dan is de kans reëel dat er op relatief korte termijn vergrijzing gaat optreden. Hou er dus rekening mee dat er een jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig is. Bereid hierbij grondig de ondergrond voor door reiniging met Woca Exterior Cleaner. Laat het oppervlak 24 uur drogen en breng een laag Woca Exterior Oil Naturel aan. Ook al is er na een jaar nog geen vergrijzing aanwezig, breng dan toch een preventieve onderhoudslaag aan.

  Een langdurige bescherming bekom je met een gekleurde afwerking zoals Tuinolie of Woca Exterior Oil Kleur (waaronder bangkirai, teak, wit, grijs, lariks …). Deze gekleurde of gepigmenteerde behandelingen zorgen voor een betere bescherming tegen uv-licht en dus ook tegen het ontstaan van verwering en vergrijzing van het hout. De natuurlijke houtnerf van het hout blijft met deze systemen perfect behouden.

 • Kan ik mijn kunststof tuinset schilderen?

  Dit kan onder volgende voorwaarden.

  • De meeste tuinsets zijn vervaardigd uit pvc (polyvinylchloride) of andere schilderbare kunststofsoorten. Pvc kun je perfect schilderen. Vind je op de tuinset echter de vermelding PE (polyethyleen) of PP (polypropyleen), dan kun je niet schilderen. De vermelding PE of PP is doorgaans vergezeld van een driehoekig symbooltje.
  • Is je tuinset niet vervaardigd uit PE of PP, dan is er nog een tweede aandachtspunt: de soepelheid van de kunststof. Bestaat de tuinset uit soepele kunststof die inzakt of buigt bij gebruik, dan zal de verffilm deze beweging niet kunnen volgen. Dat kan leiden tot schade aan de verffilm.

  Dus samengevat kunnen we stellen dat het moet gaan om een stevige tuinset die niet vervaardigd is uit PE of PP.

  Is aan deze voorwaarden voldaan, ontvet dan als voorbereiding schurend met de ‘Scotch Brite Scuff’-schuurspons en Formule MC. Spoel grondig na en laat drogen. Plaats een grondlaag Omniprim Extreme en werk af met Satineau, Matineau, Excellent Satin of Elastosatin.

 • Mijn teaken tuinmeubelen zijn grijs geworden. Hoe kan ik deze terug op hun naturelle kleur krijgen en dan zo houden?

  Vergrijsd of verweerd hout kan op twee manieren worden aangepakt:

  • Schuur de vergrijzing volledig droog weg. Schuur eerst grof met korrel 40-60 en fijn daarna uit tot korrel 180.
    
  • Behandel het hout met Woca Deep Cleaner. Dit is een dieptereiniging voor buitenhout. Woca Deep Cleaner is niet geschikt voor eikenhout.


  Opmerking

  Ontweringswater (oxaalzuur) biedt hier geen oplossing. Het is namelijk een verkeerde opvatting dat ‘ontweringswater’ verweerd en dus vergrijsd hout zou ‘ontweren’. Dat is niet het geval. Alleen bovengenoemde bewerkingen bieden een oplossing.

  Teakhout zal onder invloed van uv-licht en vocht altijd verweren en vergrijzen. Je kunt dat proces vertragen door het hout doorschijnend te behandelen met Woca Exterior Oil Naturel. Zo zorg je er ook voor dat het hout egaal vergrijst. Maar vergrijzen zal het sowieso. Uv-licht kun je enkel degelijk met pigment tegenhouden wat dus niet het geval is bij een kleurloze behandeling.

TOP