Vloeren schilderen

Je wil jouw vloeren schilderen? Hieronder vind je alle tips & tricks om jouw verfklus tot een goed einde te brengen.

Kijk mee hoe het moet!

In deze filmpjes laten we je duidelijk zien hoe je aan
de slag moet gaan

Weet je niet welke verf, vernis of beits je nodig hebt? We helpen je de juiste verf vinden door je een aantal vragen te stellen. Doorloop deze verfwijzer stap voor stap en vind de meest geschikte producten om aan de slag te gaan.


Vind de juiste verf
 • De vloer in onze garage bestaat uit gladde, gekleurde beton. Kan ik deze schilderen?

  Als het om een droge vloer gaat, kan een in de massa gekleurde dekvloer type Redocrete als volgt geschilderd worden:

  • Ontvet de vloer grondig met Epofloor Zure Ontvetter. Laat die een half uur tot een uur inwerken, spoel na met water en laat voldoende lang uitdrogen.
  • Doe vervolgens de watertest: maak de vloer plaatselijk nat. Kleurt de vloer donker, dan is ze poreus en kun je schilderen. Kleurt de vloer niet donker, dan is ze niet poreus. Ontvet eventueel nog een tweede keer met Epofloor Zure Ontvetter.
  • Is de vloer niet poreus na ontvetten, schuur deze dan met een diamantschuurmachine.
  • Stofzuig grondig.
  • Plaats een grondlaag Epofix.
  • Werk af met minstens twee lagen Epofloor.
  Epofloor is een 2-componenten epoxy vloerverf op waterbasis. Ze is te verkrijgen in bijna alle kleuren.

  Epofloor is na één dag voorzichtig beloopbaar. Volledige doorharding duurt zeven dagen bij goede drogingsomstandigheden. Tijdens deze doorhardingsperiode laat je de wagen best buiten staan.

 • De vloer in onze garage is geschilderd. De verf is plaatselijk doorgesleten, maar bladdert nergens af. Ik zou de vloer opnieuw willen schilderen. Hoe doe ik dat?

  Goed hechtende oude verflagen hoef je niet te verwijderen. Reinig en ontvet het oppervlak grondig met Epofloor Zure Ontvetter. Laat een half uur tot een uur inwerken, spoel daarna grondig na met water en maak het oppervlak droog. Laat voldoende lang uitdrogen.

  Schuur daarna de bestaande verf op met een éénschijfsmachine (Woodboy) met zwarte pad of met Festool schuurmachine (korrel 150-180). Ontstof nadien grondig door middel van stofzuigen of met vochtige doeken.

  Is de huidige verf slechts plaatselijk doorgesleten, breng dan lokaal een grondlaag Epofix aan. Zijn er veel plaatsen waar de onderliggende beton zichtbaar is, plaats dan een laag Epofix over het ganse oppervlak. Werk het oppervlak af met minstens twee lagen Epofloor. Dit is een 2-componenten epoxy vloerverf op waterbasis. Ze is te verkrijgen in bijna alle kleuren.

  Epofloor is na één dag voorzichtig beloopbaar. Volledige doorharding duurt zeven dagen bij goede drogingsomstandigheden. Tijdens deze doorhardingsperiode laat je de wagen best buiten staan.

 • De vloer in onze kelder bestaat uit ruwe beton. Met welke producten kunnen we die schilderen?

  Keldervloeren en kelders in het algemeen hebben regelmatig te maken met vocht. Heb je twijfels over het vochtgehalte in de vloer, dan kan een carbidetest worden uitgevoerd. Raadpleeg hiervoor uw colorawinkel. Schilder de vloer niet als ze te vochtig is.

  Een droge vloer behandel je als volgt:

  • Ontvet de ondergrond met Epofloor Zure Ontvetter. Laat ze een half uur tot een uur inwerken, spoel grondig na met water en laat voldoende lang uitdrogen.
  • Breng een grondlaag Epofix aan.
  • Werk af met minstens twee lagen Epofloor.
  Epofloor is een 2-componenten epoxy vloerverf op waterbasis. Ze is beschikbaar in bijna alle kleuren. Epofloor is na één dag voorzichtig beloopbaar. Volledige doorharding duurt zeven dagen bij goede drogingsomstandigheden.

 • In onze keuken hebben we een tegelvloer. Hoe kan ik ze schilderen?

  Ontvet de tegelvloer (natuursteen of keramische) met Epofloor Zure Ontvetter. Laat dat een half uur tot een uur inwerken. Spoel grondig na met water en laat het oppervlak voldoende lang uitdrogen.

  Schuur de tegelvloer daarna op met een éénschijfsmachine (Woodboy) met zwarte pad of Festool schuurmachine (korrel 150-180). Ontstof vervolgens grondig (stofzuigen of vochtige doeken). Werk af met minstens twee lagen Epofloor.

 • We hebben een klassieke grenen plankenvloer die gevernist is. De vernis is al vrij sterk afgelopen. We willen de plankenvloer een kleurtje gegeven, maar willen de houtstructuur nog zien. Hoe gaan we te werk?

  Er zijn verschillende mogelijkheden om een plankenvloer af te werken. Je kunt kiezen tussen een duurzame, onderhoudsvriendelijke en sterke afwerking met vernis of een afwerking met olie die natuurlijker oogt maar meer onderhoud vergt.

       A   Kleuren en vernissen

  • Houtbeits Houtbeits is een solventgedragen kleurbeits dat in het hout dringt en in tal van kleuren verkrijgbaar is. Hiervoor heb je een onbehandelde ondergrond nodig. Aanwezige vernislagen verwijder je door deze grondig weg te schuren. Kleur daarna het hout met de beits. Werk na droging af met twee lagen vernis: solventgedragen Vernithane (hoogste slijtvastheid) of watergedragen Essence Active.
  • Woodlook Woodlook is een watergedragen kleurvernis. Net zoals bij Houtbeits schuur je alle bestaande vernislagen weg. Woodlook droogt sneller dan Houtbeits. Hou hiermee rekening tijdens het aanbrengen van de kleurvernis. Om kleuroverlappingen te vermijden, werk je maximaal per twee of drie planken tegelijk (zie tekening).

  Breng na droging twee lagen krasvaste vernis aan (Essence Active of Essence Pure).

  B   Gekleurde afwerking met olie

  • Woca-olie

  Net zoals bij Houtbeits en Woodlook schuur je alle aanwezige vernislagen volledig weg tot op het blote hout. Als voorbereiding doe je een behandeling met Woca Intensiefreiniger om de poriën van het hout te openen. Vervolgens breng je een laag Colour Oil aan en masseer je deze goed in met een éénschijfsmachine (Woodboy) met beige polierpad of met een Scrubby-schuurspons voor kleine oppervlakken. De eigenlijke slijtvastheid van de behandeling wordt opgebouwd door de behandeling met Natuurzeep. Breng na twee weken een paar beschermlagen Natuurzeep aan. Onderhoud verder met Natuurzeep.

  • Precolour en Houtloog van Woca Ook met deze producten kun je grenen plankenvloeren kleuren. Vraag advies in je colorawinkel.

  TIP!

  Als je een plankenvloer egaal wil kleuren is het belangrijk dat alle oude vernislagen volledig weggeschuurd zijn. Je kunt dit controleren door het geschuurde oppervlak met Woca Intensiefreiniger te reinigen. Als het volledige oppervlak donkerder kleurt, dan is alle vernis verwijderd. Zijn er zones die niet donkerder kleuren, dan zit er plaatselijk nog vernis in het hout. Herhaal bijgevolg de schuurbewerking.

 • We hebben in de slaapkamers van onze woning een plankenvloer die gevernist is. Kunnen we deze dekkend schilderen?

  Een geverniste plankenvloer kan na een grondige schuurbeurt geschilderd worden met Durosatin, een snel drogende en krasvaste vloerlak.   

  Reinig en ontvet de bestaande vernislagen met Formule MC Neutral, spoel na met zuiver water en maak het oppervlak droog. Schuur daarna het oppervlak grondig mat en ontstof. Breng een grondlaag Omniprim Extreme aan en werk na droging af met twee lagen Durosatin. Wees de eerste dagen voorzichtig, de verf is pas doorhard na 1 week.

  TIP! De ideale drogingsomstandigheden voor een solventlak zijn:

  • Temperatuur: Hoe lager de temperatuur, hoe trager de droging. Schilder bij voorkeur niet meer onder de 10 °C. De verf droogt dan te traag. Kamertemperatuur is ideaal.  
  • Licht: De meeste solventgedragen lakken drogen beter in het licht. ’s Nachts het licht laten branden helpt dus ook.
  • Verluchting: Zorg ervoor dat de solventdampen weg kunnen na het schilderen.

TOP