Vochtproblemen

Je wil jouw vochtproblemen aanpakken? Hieronder vind je alle tips & tricks om jouw klus tot een goed einde te brengen.

Kijk mee hoe het moet!

In deze filmpjes laten we je duidelijk zien hoe je aan
de slag moet gaan

Weet je niet welke verf, vernis of beits je nodig hebt? We helpen je de juiste verf vinden door je een aantal vragen te stellen. Doorloop deze verfwijzer stap voor stap en vind de meest geschikte producten om aan de slag te gaan.


Vind de juiste verf
 • De muren in onze garage bestaan uit snelbouwstenen. Er staat nu witte zoutuitslag op. Kan ik deze muren schilderen?

  Het verschijnen van zoutuitslag is letterlijk en figuurlijk een ‘teken aan de wand’ dat de muur vochtig geweest is en nu aan het uitdrogen is.

  Nadat je de zouten droog hebt weggeborsteld en er bij de vochtmeting met de HPM-vochtmeter maximaal 30% restvochtgehalte is, plaats je een fixatielaag Fixol of Epofix. Deze grondlaag fixeert losse deeltjes. Daarna werk je af met een muurverf naar keuze: Bolatex, Optisilk,  Sublisatin, Sublimat …

  Als het restvochtgehalte nog hoger is dan 30% en je toch meteen wil schilderen, dan kan dit met een aangepast verfsysteem dat bestand is tegen tijdelijk vocht. Breng een grondlaag Epofix aan en werk af met 1 à 2 lagen Renomur.

 • De muren in onze nieuwbouwwoning zijn nog niet zo lang geleden gepleisterd. Hoe kunnen we weten of we ze al mogen schilderen?

  De normale droogperiode voor een verwarmd gebouw is ongeveer één week per centimeter muurdikte (baksteen + pleisterwerk).
  Bv. Een nieuw gemetselde en bepleisterde muur is 15 cm dik. Hier is in theorie een droogperiode van 15 weken nodig.

  Na deze wachttijd kun je het restvochtgehalte in de muren meten met een HPM-vochtmeter. Die kun je ontlenen in de colorawinkel. Als het restvocht in de muur gezakt is tot 30% of lager, dan mag je schilderen.

  Tijdens het drogen van de muren kunnen zich zouten vormen op het pleisterwerk. Dat is kenmerkend voor het uitdrogen van de muur. Borstel de zouten droog weg.

  Als enkel het pleisterwerk nieuw is, bij een renovatie bijvoorbeeld, dan verloopt de droging uiteraard een stuk sneller.

 • We hadden binnen een vochtprobleem. Dat is nu opgelost, maar er zijn vochtkringen zichtbaar en de verf bladdert plaatselijk af. Hoe kan ik opnieuw schilderen?

  Na een lange vochtbelasting moet je de ondergrond voldoende lang laten uitdrogen. Pas wanneer je bij metingen met de HPM-vochtmeter geen hogere waarden dan 30% meet, kun je de muur opnieuw schilderen. Doe de metingen op verschillende plaatsen en op verschillende tijdstippen. Als er bij het uitdrogen zouten aan de oppervlakte zijn gekomen, borstel ze dan grondig af met een harde nylon borstel.

  Verwijder ook alle aangetaste pleisterwerk. Pleisterwerk dat nat geweest is, is een slechte basis om op te schilderen en verpoedert tijdens het uitdrogen.
  Verwijder daarbij ook alle loszittende of afbladderende verflagen tot op een draagvaste ondergrond (afsteken met plat mes, afschuren …).

  Hoe ga je verder te werk:

  • Herstel de zones waar het pleisterwerk verwijderd is pas als de onderliggende muur droog is (30% of lager op HPM-vochtmeter). Doe dit met vulmiddel Ardex 828 en afwerkplamuur Ardex 826.
  • Breng op de volledige muur een grondlaag Bisol of Epomur aan om eventuele doorslag van opgedroogde vochtkringen tegen te gaan.
  • Werk de muur af met verf naar keuze met Topsilk, Bolatex …

 • We hebben een tijdje terug een nieuwe tegelvloer laten leggen. Sindsdien hebben we last van optrekkend vocht in de muren waardoor de verf afbladdert. Wat kunnen we hieraan doen?

  Bij het plaatsen van een nieuwe tegelvloer bovenop de bestaande, is het mogelijk dat het vloerniveau hoger dan de grondwaterwering komt te liggen. Zie vraag 1 voor de oplossing.

 • We hebben opstijgend grondvocht in onze binnenmuur. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

  Als er in de muur geen barrière is om het grondvocht tegen te houden, stijgt het grondvocht soms wel tot op één meter hoogte in de muur. Om dit te verhinderen, is een correct uitgevoerde grondwaterwering noodzakelijk.

  Correct uitgevoerde grondwaterwering:

  Het pleisterwerk stopt boven de grondwaterwering. Onder de grondwaterwering wordt er kleefcement gebruikt om de plint te bevestigen. Cement is namelijk tegen het permanente vocht bestand, gips niet.


  Merk op!
  Er is een holle ruimte ter hoogte van de grondwaterwering. Zo kan het pleisterwerk geen grondwater opzuigen.

   


 • 1b. Het pleisterwerk loopt door achter de plint

  Op onderstaande tekening zie je dat de holle ruimte ter hoogte van de grondwaterwering achter de plint opgevuld is met gipspleister. Daardoor is de grondwaterwering overbrugd. Het vocht kan hier dus via het pleisterwerk naar boven trekken, ook al zit er een grondwaterwering!

   

  Merk op! In dit geval volstaat het om het pleisterwerk achter de plint te verwijderen onder de grondwaterwering tot ongeveer een centimeter erboven, zodat een holle ruimte ontstaat. Injecteren is hier niet nodig. De oorzaak van het vochtprobleem (de vochtbrug) wordt weggenomen.

 • 1c. vloerniveau komt hoger dan grondwaterwering

  Wanneer de grondwaterwering onder het vloerniveau ligt (of de vloer komt hoger te liggen dan de grondwaterwering) ontstaat er een vochtbrug waardoor het grondwater zich optrekt in de binnenmuur. ‘Onderkappen’ of injecteren bieden hier degelijke en blijvende oplossingen.

  Bij het onderkappen wordt een waterwerende laag in de muur geplaatst. Dit gebeurt in stroken om de stabiliteit van de woning niet in het gedrang te brengen. Deze oplossing is echter vrij arbeidsintensief, duur en tijdrovend. Injecteren is een sneller alternatief. Hierbij wordt in de voeg een horizontale barrière aangebracht met behulp van emulsiegel waardoor de steen waterafstotend wordt.

 • 1d. Er is geen grondwaterwering aanwezig

  Bij het ontbreken van grondwaterwering zijn er twee mogelijkheden: ‘onderkappen’ of injecteren. Bij het onderkappen wordt een waterwerende laag in de muur geplaatst. Dit gebeurt in stroken om de stabiliteit van de woning niet in het gedrang te brengen. Deze oplossing is echter vrij arbeidsintensief, duur en tijdrovend. Injecteren is een sneller alternatief. Hierbij wordt in de voeg een horizontale barrière aangebracht met behulp van emulsiegel waardoor de steen waterafstotend wordt.

 • 1e. Er is grondwaterwering aanwezig maar er zijn zones waar ze onderbroken of beschadigd is

  Zones met een onderbreking in de grondwaterwering kunnen plaatselijk geïnjecteerd worden. Zorg ervoor dat je voldoende ‘breed’ injecteert zodat er een waterwerende barrière ontstaat die groot genoeg is. Rond stopcontacten moet je in elk geval het watergevoelige pleisterwerk verwijderen en vervangen door watervaste cementering.

  Merk op! NA de behandeling:

  • Gipspleisterwerk is zeer watergevoelig. Het is dan ook zeer belangrijk dat je alle aangetaste pleisterwerk volledig verwijdert tot op de blote baksteen. Ook plinten en lambriseringen moet je volledig verwijderen.
  • Een binnenmuur die lang nat heeft gestaan is niet meteen droog ná de behandeling (onderkappen, injecteren …). De uitdroogtijd bedraagt ongeveer 2 cm muurdikte per maand. Voordat je verder afwerkt, moet de muur volledig uitgedroogd zijn. Dat wil zeggen dat je maximum 30 meet met de HPM-vochtmeter. Verwijder de eventueel gevormde zoutuitslag droog met een harde borstel.

 • Of mortelresten

  In de bovenstaande afbeelding werd de grondwaterwering correct geplaatst, maar uitgezakte isolatie- en/of mortelresten in de spouw zorgen voor een contactbrug (zie afbeelding onder). 

  Het grondwater kan via deze weg toch boven de grondwaterwering geraken. Op die manier ontstaat er alsnog een vochtige binnenmuur. Je kunt dat verwijderen door een opening te maken in de muur en zo de vervuiling te verwijderen.

   

TOP