Water- of solventgedragen lak

Je moet lak kiezen. Maar welke is de beste? En hoe breng je deze aan? Hieronder vind je alle tips & tricks om jouw verfklus tot een goed einde te brengen.

Kijk mee hoe het moet!

In deze filmpjes laten we je duidelijk zien hoe je aan
de slag moet gaan

Weet je niet welke verf, vernis of beits je nodig hebt? We helpen je de juiste verf vinden door je een aantal vragen te stellen. Doorloop deze verfwijzer stap voor stap en vind de meest geschikte producten om aan de slag te gaan.


Vind de juiste verf
 • Hoe kan ik weten of mijn deuren geschilderd zijn met een lak op waterbasis of solventbasis?

  Je kunt dit op een vrij eenvoudige manier testen met cellulosethinner en alcohol (ethanol / methanol).

  Wrijf je met cellulosethinner op een solventgedragen lak, dan lost ze op.
  Een watergedragen lak wordt kauwgumachtig.

  Doe dezelfde test met alcohol / methanol op een solventgedragen lakverf, dan gebeurt er niets. Een watergedragen lakverf zal traag oplossen (de kleur gaat af).

 • Ik ben aan het schilderen met een solventverf. Moet ik de kwast elke dag uitwassen? Hoe kan ik de kwast na de schilderwerken het best bewaren?

  Wikkel na het schilderen je kwast in aluminiumfolie en druk die goed aan. De verf in de kwast is op die manier afgesloten van lucht en licht en droogt niet aan. Je kunt kwasten op die manier meerdere dagen bewaren.

  Als je de kwasten langer wil bewaren, was ze dan onmiddellijk na het schilderen uit met white spirit. Doe dit grondig zodat alle verfresten verwijderd zijn. Zwier de kwast uit en droog ze af met een oude doek. Was ze daarna grondig met water en zeep. Zo blijven de haren soepel. Bewaar de kwast niet rechtopstaand, maar hang ze op of leg ze neer. De haren blijven zo mooi recht.

  De white spirit waarmee je de kwast uitspoelde, bewaar je best. Na verloop van tijd zijn de verfresten uitgezakt en kun je ze gerust hergebruiken.

 • Ik ga zelf een kastje maken in mdf dat ik daarna wil schilderen. Waarop moet ik letten?

  Onbehandeld mdf neemt vocht op. Het kan sterk uitzetten en krimpen naargelang de (lucht)vochtigheid, tot 2,5 mm per lopende meter. Het kan daarom dus ook ‘krom’ trekken als je het éénzijdig behandelt. Schilder dus altijd beide zijdes van de mdf ook al zijn ze niet zichtbaar in het eindresultaat. Op verder onzichtbare kanten of stukken hoef je die grondlaag niet verder af te werken. De grondlaag volstaat om kromtrekken te voorkomen.

  Ook de kopse kanten van de mdf-planken zijn zeer poreus. Ze nemen veel verf op en worden het best behandeld met Brushfiller. Dat is een goed vullende en goed schuurbare borstelplamuur. Breng twee lagen aan. Doe dat ook op twee kopse kanten die tegen elkaar worden gemonteerd.

  De naden tussen twee kopse kanten zijn moeilijk weg te werken. Mdf heeft geen ABA-kanten zoals gipsplaten. We kunnen onmogelijk garanderen dat naadjes die je dichtplamuurt of dichtkit niet meer tevoorschijn zullen komen. Laat de naden daarom bij voorkeur open of voorzie een decoratieve gefreesde V-voeg.

 • We hebben een dressing laten maken in mdf. We willen ze schilderen in het wit of een heel lichte kleur. Kiezen we best een verf op waterbasis of op solventbasis?

  Op mdf plaats je best een watergedragen grondlaag. Grondlagen op solventbasis kunnen reageren met de lijm waarmee de mdf gemaakt werd. Je krijgt dan allerlei ongewenste oppervlakte-effecten in de verf (bv. ‘visogen’).

  Een goede basis om verder op af te werken is het gebruik van twee grondlagen Elastoprim Hydro. Schuur lichtjes tussen de 2 lagen.

  Afwerken doe je best met een krasvaste watergedragen lak (Persisto satin hydro) of een krasvaste solventgedragen lak (Premium Satin/Soft XS).

  Let wel, de kleur speelt in deze vraag een belangrijke rol! Wit of lichte kleuren in een solventgedragen verf vergelen in het donker. Delen die volledig afgesloten zijn van het licht (bv. onder de stapeltjes kledij) zullen na verloop van tijd vergelen. Watergedragen lakken vergelen helemaal niet in donkere ruimtes.

 • We hebben een huis gekocht. Alle deuren zijn geschilderd, maar we willen ze herschilderen. Ik zou dit het liefst doen met watergedragen verf. Hoe pak ik dit aan?

  Een goede voorbereiding is de helft van het werk. Deuren bevatten meestal sporen van huidvet, vooral rond de klink. Om een goede hechting van de verflagen te verzekeren is het dus belangrijk om grondig te ontvetten. Dat doe je altijd vóórdat je schuurt, anders wrijf je het vet open.   

  Ontvet de verflaag op de deur, en vooral rond de klink. Gebruik Formule MC Neutral, eventueel in combinatie met een ‘Scotch Brite Scuff’-schuurspons. Spoel grondig na met water en maak het oppervlak droog. Schuur daarna de aanwezige verflaag grondig op en verwijder het stof met een licht vochtige doek. 

  Breng altijd een grondlaag aan op een oude lakverf op solventbasis, bv. Hybride Multiprimer PU. Zo ben je zeker van een optimale hechting. Werk daarna af naar keuze met Hybride Satin PU (zijdeglanzende) of Hybride Mat PU (mat). 

  Op oude watergedragen lakken kun je rechtstreeks schilderen nadat je ontvet en geschuurd hebt. Meestal heb je echter geen idee van de eigenschappen van de vorige verflagen. Sluit daarom risico’s uit en breng altijd een grondlaag aan.

  TIP!

  Het schilderen van deuren gaat vlugger als je vooraf de deurknop en het slot verwijdert. 

 • Zijn lakken op waterbasis even krasvast als lakken op solventbasis? Wanneer kies ik voor watergedragen en wanneer voor solventgedragen lakken?

  Watergedragen lakken

  -          Beter kleurbehoud en nauwelijks glansverlies buiten

  Bij buitentoepassingen blijft een afwerking met watergedragen lak veel langer decoratief in vergelijking met alkydlak. Het kleurbehoud is afhankelijk van de kleur zelf. Bepaalde kleurpigmenten zijn gevoeliger voor uv-licht dan andere. Bij toepassing van kritische, donkere kleuren (rood, blauw ...) is het kleur- en glansbehoud van watergedragen lakken een stuk beter dan gelijkaardige kleuren in een solventgedragen lak. 

  -          Lange levensduur buiten, minder snel onderhoudsbeurten nodig

  Als gevolg van het langere glans- en kleurbehoud heeft een watergedragen lak minder snel een onderhoudsbeurt nodig dan een solventgedragen lak. De levensduur van het schilderwerk is van heel wat factoren afhankelijk. Naast het type verf spelen ook de totale laagdikte van het verfsysteem, de kleur van de verf, de oriëntatie, de houtsoort en de constructie een grote rol.

  -          Waterverdunbaar en zo goed als reukloos

  Watergedragen lakken verspreiden geen storende geur die dagen blijft hangen en het reinigen van materiaal kan eenvoudig met water gebeuren.

  -          Bevatten weinig oplosmiddelen: minder milieu- en gezondheidsbelastend

  Watergedragen lakken bevatten wel enkele procenten solventoplosmiddel (o.a. om de filmvorming mogelijk te maken), maar ze zijn veel minder belastend voor het milieu en voor de eigen gezondheid.

  -          Blijven langer hun elasticiteit behouden buiten (barsten niet op termijn)

  In tegenstelling tot een alkydlak wordt de verffilm van een watergedragen lak niet harder na verloop van tijd. Een harder wordende verffilm in combinatie met ‘werkend’ hout resulteert na een zekere tijd in barsten in de verffilm waardoor ze snel degradeert. Bij een watergedragen lak gebeurt dit niet en blijft de elasticiteit zeer lang behouden.

  -          Vlot verwerkbaar, mits het gebruik van het juiste gereedschap

  Een watergedragen lak droogt sneller dan een solventgedragen lak. Een juiste manier van aanbrengen is doorslaggevend om tot een kwalitatief resultaat. Niet enkel de snelheid en de manier van schilderen moet aangepast worden aan de weersomstandigheden, er wordt ook best specifiek materiaal (kwasten, rollen, schuurpapier …) gebruikt voor de verwerking van watergedragen lakken.

  -          Droging en aanbrengmethodiek sterk afhankelijk van de omstandigheden

  De snelheid van droging en de open tijd van een watergedragen lak hangt zeer nauw samen met de luchtvochtigheid en de temperatuur. Schilderen in volle zon, bij sterke wind, bij mistig weer of bij zeer hoge of lage temperaturen doe je hiermee dus beter niet. Ook bij binnentoepassingen zorg je best voor voldoende verwarming en ventilatie na het aanbrengen van de verf.

  Solventgedragen lakken

  -          Goed kleur- en glansbehoud buiten, maar minder goed dan watergedragen lakken

  De laatste jaren is de kwaliteit van solventlakken gevoelig gestegen wat resulteert in een langere levensduur en minder frequente onderhoudsbeurten. Watergedragen lakken presteren nóg beter als het over kleurbehoud gaat. Donkere of felle kleuren kunnen na verloop van tijd en onder invloed van uv-licht verweren en bleker worden.

  -          Eenvoudiger aan te brengen, lange open tijd en minder afhankelijk van externe omstandigheden zoals temperatuur en vochtigheid

  Solventlakken hebben een langere open tijd dan de watergedragen lakken. De verwerking van deze verven is ook een stuk minder kritisch omdat temperatuur en luchtvochtheid minder invloed hebben op de droging dan bij watergedragen lakken. Het verwerken van solventlakken vereist ook geen specifiek materiaal. Zorg wel voor een minimumtemperatuur van ongeveer 10 °C en voldoende licht tijdens het droogproces.

  -          Krasvaster bij binnentoepassingen

  Solventgedragen lakken zoals Premium Satin/Soft XS of Durosatin zijn nog steeds een klasse beter wat betreft kras- en slijtvastheid.

  -          Bevat oplosmiddelen, geurhinder en nog steeds milieubelastend

  Solventgedragen lakken bevatten ongeveer 300 gram vluchtige organische stoffen per liter verf. Dat betekent dat er nog steeds de nodige geurhinder en belasting voor de gezondheid is. Het gebruikte materiaal wordt met white spirit uitgewassen.

   

  -          Vlekbestendiger (meer gesloten film)

  Een solventgedragen alkydlak heeft een gesloten, sterk vernette verffilm. Dit betekent dat oppervlakkige vervuiling op de droge en uitgeharde verffilm eenvoudig kan gereinigd worden. Een watergedragen lak neemt sneller vetvervuiling op in de verffilm en is daardoor niet steeds perfect reinigbaar.

  -          Betere fixatie op kritische ondergronden

  Kritische ondergronden zoals verweerd schilderwerk of minder goed ontvette ondergronden worden beter behandeld met een solventgedragen alkydlak. De kleine bindmiddeldeeltjes zorgen voor een stevige fixatie van de ondergrond en eventuele vetachtige resten stoten de solventgedragen verf niet af. Kritische ondergronden worden best steeds voorbereid met een solventgedragen grondlaag, ook als er wordt afgewerkt met een watergedragen lak.

TOP