Grondlagen

Momenteel zoekt u op:

  1. Toepassing: Hout binnen Dit item verwijderen
  2. Toepassing: Hout buiten Dit item verwijderen
  3. Toestand: Droog Dit item verwijderen
  4. Toestand: Niet geschilderd Dit item verwijderen
  5. Basis: Solventgedragen

3 resultaten

3 resultaten

Wat is een primer of een grondlaag?

Een primer is de basis voor alle schilderwerken. Een primer of grondlaag zorgt ervoor dat de eindlaag op je ondergrond goed hecht en niet na enige tijd gaat afbladderen. Ook zorgt een grondlaag ervoor dat een vervuilde ondergrond, zoals een opgedroogde vochtplek, geïsoleerd wordt en niet meer zichtbaar is door de verf. 

Kies steeds voor een primer of grondverf van kwaliteit

Wat zijn de voordelen van een goede primer verf?

1. Je bespaart verf. Een ondergrond zuigt meestal verf op. Als je gaat schilderen op gipsplaat of mdf, dan zal een deel van de grondverf al in de ondergrond trekken. De opgedroogde primer verf sluit de ondergrond mooi af en heb je geen inzuigingseffect meer bij de eindlaag en krijg je een mooi, egaal resultaat. En dat met slechts 1 eindlaag! Zo spaar je heel wat geld uit.

2. Primer verbergt vlekken of vervuilde ondergronden. Opgedroogde vochtkringen, alcoholstift of andere vuile vlekken? Kies een goede, isolerende grondlaag en je verhindert dat je extra afwerkingslagen moet zetten.

3. Geen aanzetten of verfbanden. Schilder je een muur zonder primer? Dan zullen er aanzetten en kleurschakeringen zichtbaar zijn door een ongelijk inzuigingseffect van de verf. Door eerst de ondergrond een laag grondverf te geven, krijg je een mooi en egaal resultaat.

4. Bij colora kleuren we ook de primer aan in de gewenste kleur. Zo heb je minder lagen nodig voor een perfect gedekt eindresultaat. Bij colora heb je met 1 laag primer verf en 1 eindlaag al genoeg!

Hoe moet je de juiste primer vinden voor je schilderwerken?

Elke primer heeft zijn specifieke eigenschappen en is geschikt voor bepaalde ondergronden. Dus hoe kies je de juiste primer voor jouw schilderwerken? Doorloop onze verfwijzer stap voor stap en vind zo de primer die je nodig hebt. Of bekijk goed de ondergrond (gepleisterde muur) en de toestand van de ondergrond (licht verpoederd, opgedroogde vochtkringen) en ga langs in je colora-winkel voor advies op maat.

Welke primers bestaan er?

Primers kunnen ingedeeld worden volgens hun eigenschappen:

1. Fixatieprimers:

Een ondergrond kan verpoederd zijn. Als je er met je hand over wrijft, is je hand wit of korrelt de steen of verf wat af. Bij verpoederde ondergrond zal de verf niet goed vasthouden op de ondergrond. Daarom moet je eerst de ondergrond fixeren, zodat je probleemloos kan overschilderen.

2. Isolatieprimers:

Deze grondverf vermijdt ongelijkmatige inzuiging van de verf en zorgt ervoor dat vochtkringen of vuile vlekken niet door de eindlaag zichtbaar zijn.

3. Hechtingsprimers:

Ga je gladde oppervlakken, zoals tegels of keukenkasten schilderen? Kies dan voor een goede hechtingsprimer zodat de eindlaag mooi egaal gezet kan worden en kan hechten op de ondergrond.

Daarnaast kunnen grondlagen ook volgens toepassing ingedeeld worden:


1. Muurprimer voor binnen

2. Primers voor gevels of buitenmuren

3. Houtprimer voor binnen

4. Houtprimer voor buiten

5. Primers voor op metaal, aluminium of kunststof

TOP