Schuren

9 resultaten

9 resultaten

Ondergrond voorbereiden met schuurpapier? Daarom een goed idee.

Schuurpapier, een schuurborstel en een stofborstel. Het zijn misschien wel de meest noodzakelijke tools voor een perfect eindresultaat. Met schuurpapier en schuurborstel verwijder je slechte verflagen, maak je ondergrond mooi vlak en zorg je voor een goeie aanhechting van een nieuwe verflaag. Een goeie voorbereiding van de ondergrond legt een belangrijke basis voor je verdere afwerking. Maar hout schuren, een muur schuren of metaal schuren, zorgt wel voor stof. Dus maak de ondergrond altijd eerst stofvrij met een stofborstel voor je de volgende verflaag plaatst.

Schuren in hoeken en op rondingen

Je muur schuren of het hout schuren van een trapleuning? Dan zijn de kleine hoeken en rondingen vaak een uitdaging. Zorg dat je voor deze klussen een schuurspons of een schuurkussen bij de hand hebt. Zo kan je overal bij en maak je alle hoeken en kanten even effen of mat. Voor metaal is staalwol een goeie oplossing. Met staalwol of een staalwol spons kan je ook makkelijk roest verwijderen.

De voordelen van nat schuren

Met waterproof schuurpapier, ook wel watervast schuurpapier genoemd, kan je nat schuren. Het voordeel van nat schuren is dat er geen stof vrijkomt. Met waterproof schuurpapier maak je bovendien ook minder snel krassen in de ondergrond. Ideaal om nog even op te schuren vooraleer je de laatste laklaag plaatst. Zo krijg je een nóg egaler eindresultaat.

De soorten schuurpapier: het juiste schuurpapier kopen voor de juiste schuurklus


  1. 1. Met schuurpapier hout dat verweerd is of oude verflagen verwijderen?
  2. Gebruik eerst een schuurborstel om de losse delen te verwijderen, schuur dan op met een grove schuurpapier korrel.

  3. 2. Wil je een oneffen ondergrond vlak schuren?
  4. Schuur effen met middelmatig tot fijn schuurpapier. Hoe oneffener de structuur van het oppervlak, hoe grover de schuurpapier korrel die nodig is om het uit te effenen.

  5. 3. Wil je goede verfaanhechting verzekeren op een vorige verflaag?
  6. Schuur licht op met fijn schuurpapier of met een schuurspons. Dit zorgt voor een gladdere, gepolijste ondergrond. Dit voorkomt ook het doorprenten van subtiele effenheden op de vorige verflaag.

Schuurpapier korrelgrootte of korreldichtheid

De verschillende soorten schuurpapier bestaan in verschillende korrelgroottes. De schuurpapier korrel wordt bepaald door een cijfer. Dat cijfer vermeldt de dichtheid van de korrels (dus in feite de hoeveelheid schuurpapier korrel). Hoe hoger het cijfer , hoe meer korrels op het papier aanwezig zijn en hoe fijner het oppervlak geschuurd wordt.

  1. Korrel 120-150: ruwe materie glad schuren zoals hout schuren
  2. Korrel 150-180: schuren na de grondlaag
  3. Korrel 220-240: de verflaag mooi glad schuren net vóór de laatste laklaag
  4. Korrel 320-400: extreem glad schuren vóór het afwerken met hoogglanslak

Klaar om aan de slag te gaan met schuurpapier? Selecteer je product en selecteer de schuurpapier korrel of het formaat. Al aan de volgende stappen gedacht? Neem zeker een kijkje bij onze primers, onze muurverven of onze houtverven.

TOP