De 5 meest gemaakte fouten bij behangen

Behangen is een klusje dat de meesten onder ons zelf proberen. Dat is geen probleem. Behangen kan je perfect zelf doen, als je een klein beetje een handige Harry bent. Om je alvast op het goede spoor te zetten, overlopen we de 5 meest gemaakte fouten bij behangen samen met Gunther Coppens van colora ninove. Zo kan je die problemen al vermijden.

Foute behanglijm

De 5 meest gemaakte fouten bij behangen

Gunther: ‘Een van de meest gemaakte fouten bij behangen is dat mensen niet de juiste behanglijm gebruiken. Ze gebruiken restjes die ze nog hebben staan en houden geen rekening met het soort behangpapier of -vlies dat op de muren moet komen. Het is belangrijk om het juiste type lijm voor het juiste type behang te gebruiken. Doe je dat niet, dan kunnen er verschillende problemen optreden: je krijgt het behang nooit meer gemakkelijk van de muren of er gebeurt net het omgekeerde, het behang valt er simpelweg af. Er kunnen ook blazen in het behang ontstaan.’

Hoe kan ik het voorkomen?

Gunther: ‘Voor vliesbehang heb je poederlijm of klaargemaakte lijm nodig. In dit geval moet je de lijm op de muren smeren. Dat is bij vinylbehang anders. Daar smeer je de lijm op het papier voor je ze op de muur hangt. Je hebt er ook sterkere lijm voor nodig. Tenslotte is er het gewone behangpapier. Ook hier komt de lijm op het papier, maar je laat het best een kwartiertje rusten, om dan nog eens in te lijmen. Zo voorkom je dat al de lijm in het papier wordt gezogen.’

Foute manier van inlijmen

Zoals hierboven beschreven, zijn er verschillende manieren om te behangen. Soms moet je het behang lijmen, andere keren de muur. Gunther: ‘Alles staat uitgelegd op de rollen behang die je koopt, maar vaak zijn dat cryptische pictogrammen. En die zijn niet altijd even gemakkelijk te interpreteren. Vraag dus in je colora-winkel hoe je te werk moet gaan met het behang dat je er hebt gekocht. Zo voorkom je dat je fouten maakt en dat je al je werk in de vuilnisbak ziet verdwijnen.’

Geen primer op de muur

Gunther: ‘Als je de ondergrond niet voorbehandelt, trekt de lijm zeer sterk in de onbehandelde muur. Dan krijg je dezelfde problemen als met foute behanglijm. Je krijgt je behang nooit meer van de muur of het valt er gewoon af, omdat de lijm niet langer voldoende kleefkracht heeft.’

Hoe kan ik het voorkomen?

Gunther: ‘Gebruik een grondlaag die de zuigkracht van de muur wegneemt, bijvoorbeeld Isolprimer of Optiprim.’ 

De 5 meest gemaakte fouten bij behangen

Grote temperatuurverschillen na het behangen

Gunther: ‘Bepaalde vliesbehangen kunnen lichtjes krimpen door temperatuurverschillen. Heb je een donker vliesbehang geplakt op een witte ondergrond, dan zullen de naden onmiddellijk opvallen. Je kan die naden opkleuren met wat verf, maar het verschil zal zichtbaar blijven.’

Hoe los ik het op?

Gunther: ‘Er is geen echte oplossing voor dit probleem. Je moet het voorkomen. Vermijd in de eerste plaats grote temperatuurverschillen na het behangen. Vermijd ook tocht – bijvoorbeeld door een open raam – tijdens het behangen. Een andere tip om openstaande nader te vermijden: plaats eerst een grondlaag in de kleur van het behang. In het geval dat het behang dan een klein beetje krimpt, zal je de naden niet opmerken.’

De 5 meest gemaakte fouten bij behangen

Begin niet in een hoek

In geen enkel huis is de hoek 100% recht. Daar moet je rekening mee houden als je behangt. Gunther: ‘Als je een eerste band behang plaatst in de hoek, en zo steeds verder werkt, kom je ook in de andere hoek scheef aan. Dat zal extra opvallen als je behang een structuur met strepen heeft.’

Hoe ga je te werk?

Gunther: ‘Werk met een loodlijn. Concreet: is je behang 53cm breed, trek dan je loodlijn 50cm van de hoek. Zo verlies je – bij een accentmuur – slechts enkele centimeters papier en ben je er ook zeker van dat de rest van je muur loodrecht behangen zal zijn.’

TIP: Om nog minder verlies van behang te hebben, kan je ook vertrekken aan een deur. Zo voorkom je dat je tussen je laatste band en de deur nog een smal strookje behang moet plakken en de rest van de band wegsmijten.

Conclusie

Win zoveel mogelijk informatie in. Weet waar je aan begint en voorkom fouten, zodat je niet op zoek moet naar oplapmiddeltjes of gewoon helemaal opnieuw moet beginnen. In elke colora-winkel staan er experts klaar om je uit te leggen hoe je aan de slag gaat met jouw gekozen papier.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Optiprim
  • standaard grondlaag

  • voor muur en plafond

  • aankleurbaar naar eindlaag

Vanaf 17,62 € voor 0.5 L

Detail
Isolprimer
  • voor binnenmuren

  • kleurloos

  • ideaal om op te behangen

Vanaf 16,41 € voor 0.75 L

Detail

Reacties op:

De 5 meest gemaakte fouten bij behangen

Vanhercke

Als je oud behang verwijderd hebt ,moet je dan eerst primer gebruiken om vlies te behangen?

Dag Daniel,

Je brengt best een grondlaag Isolprimer aan om het poreuze karakter van het pleisterwerk weg te nemen. Als je de ondergrond niet voorbehandelt, trekt de lijm zeer sterk in de onbehandelde muur. Dan krijg je dezelfde problemen als met foute behanglijm. Je krijgt je behang nooit meer van de muur of het valt er gewoon af, omdat de lijm niet langer voldoende kleefkracht heeft. Zorg er wel voor dat de oude behanglijm zeer goed weggewassen is met warm water voordat je een primer aanbrengt.

Groeten,
Laura van colora

Pieter

Beste,
in ons nieuw huis hebben we kamers waar het vliesbehang op gyproc hangt maar er zijn veel blazen zichtbaar, waarschijnlijk omdat er indertijd geen primer is gebruikt. Behang afhalen zou blijkbaar niet gaan.

Kunnen wij ,na het uitsnijden van de blazen en bijlijmen, nieuw behang op het bestaande plakken aangezien de ondergrond dan terug effen is?

Alvast bedankt.

Laura van colora

Dag Pieter,

Als je de blazen volledig uitsnijdt, ontstaat er een dikteverschil.
Een vlies dat er dan bovenop wordt gekleefd zal de diepte van de ondergrond volgen, waardoor het dikteverschil ook na het hangen van het nieuwe vlies zichtbaar zal blijven.

Je kan dus het best eerst de blazen waar je het eerste vlies hebt verwijderd bijplamuren, zodat er geen dikteverschil meer is.
Om daarna te vermijden dat de lijm te fel inzuigt (en je hetzelfde probleem zou krijgen als nu) kan je best eerst een primer plaatsen op het eerste vlies alvorens het te behangen met een nieuw vlies.

Hopelijk krijg je zo toch nog een mooi eindresultaat.

Veel succes!
Laura van colora

Julie

Beste,
Ik wil graag op een reeds geschilderde gyproc muur behangen. Is die primer dan nog nodig?
Alvast bedankt!

Laura van colora

Dag Julie,

Of je nog een primer nodig hebt, is afhankelijk van welk behang je gebruikt. Indien het behang een schildersvlies of vliesbehang betreft, kan je de geschilderde Gyproc muur inderdaad behangen, maar op voorwaarde dat de bestaande verf niet oplost met water. Gaat het om vinylbehang, dan moet deze gelijmd worden op een ondergrond beschilderd met poreuze verf zodat het aanmaakwater van de lijm kan geabsorbeerd worden (de vinyl-toplaag van het behang laat immers geen water door aan deze zijde). Hiervoor kan je Initio Muurverf gebruiken.

Veel succes ermee!

jürgen

Hallo,kan ik papier of vinylpapier plakken op vlies van colora die geschilderd is . Bedankt en vriendelijke groeten.

Laura van colora

Dag Jürgen,

Dit zou in principe moeten lukken, op voorwaarde dat het geschilderd vlies zeer goed vast hangt. Er kan rechtstreeks met een type vliesbehang gewerkt worden (op de muur aan te brengen met
witte wandlijm zoals bij het aanbrengen van een overschilderbaar vlies). Gaat het bij jou om vinylpapier, dan moet je een poreuze verfondergrond hebben zodat deze het water van de lijm enigszins kan absorberen. Dit omdat vinyl niets van het aanmaakwater van de lijm doorlaat. Een poreuze verfondergrond kan bijvoorbeeld het verftype Initio Muurverf zijn.

Veel succes ermee!

Charline

Beste
Ik woon in een appartement van eind de jaren 70 die ik wil renoveren. Dit weekend ben ik begonnen het oude behangpapier eraf te halen. De bovenste laag gaat zeer gemakkelijk maar de lijmlaag blijft natuurlijk achter. Als dit egaal is, kan ik dan gewoon mijn nieuw behang daarop plakken? Ik zou opteren voor een effen wit papier die nog overschilderbaar is omdat ik nog niet weet wat mijn accentmuren zullen zijn, dus ik vermoed dat die vliesbehang is? Alvast bedankt.

Mvg

Laura van colora

Hallo Charline,

Als jouw lijm inderdaad egaal is en geen oneffenheden veroorzaakt in de ondergrond, dan kan je met een wand-vaste wandlijm jouw vliesbehang gaan kleven.

Veel succes!

emmy verbeiren

We hebben 10 jaar geleden een flees behang aangebracht , primer op gezet en er over geverfd . Als ik nu wil herschilderen moet er dan opnieuw eerst een primer op gebracht worden. Nu is het een zeer lichte kleur en ik wil het wat verdonkeren. Dank Emmy.

Laura van colora

Dag Emmy

We raden inderdaad aan om opnieuw een primer te gebruiken. Dit zorgt voor een goede hechting en verhindert dat de ondergrond aanzwelt en daardoor “aanzetten” (oneffenheden door het te snel drogen van de verf) veroorzaakt in jouw eindlaag. Geen nood: een primer laag zoals Topprim of Optiprim is als grondlaag ook in kleur te verkrijgen. Dus ook in een donkere kleur!

Veel succes ermee!

patricia

ik heb nu vliesbehang op de muren die je nadien moest schilderen. is door de vorige eigenaars aangebracht. toen ik deze op onze slaapkamer wou verwijderen om geprint vliesbehang te gebruiken op muur, kwam de verf die in de gaatjes van het vliesbehang was gekomen er dus niet mee af. schuren werkte niet echt dus heb ik de ganse muur terug moet glad smeren met knauf en dan opschuren om gelijk te krijgen. is hier een simpelere manier voor want de hele bovenverdieping is destijds met dit soort vliesbehang beplakt en geschilderd en zou het graag toch eens veranderen dan overal dezelfde structuur zonder patroon ofzo

Laura van colora

Dag Patricia,

Effen vliesbehang dat werd geschilderd kan je best niet verwijderen omdat dit inderdaad een geschonden ondergrond oplevert. Je kan in principe het vlies gewoonweg opnieuw schilderen of een ander vlies bovenop kleven. Als je toch nog twijfelt, kan je steeds langsgaan bij een colora in je buurt voor persoonlijk advies.

Groeten,
Laura van colora

Sandra

Beste Colora team, Ik wil graag weten of ik vliesbehang kan plakken op mij fijne structuur vinyl behang?

Maaike van colora

Dag Sandra

Op een gestructureerd behang kan geen effen vlies gekleefd worden. Dit zou geen egaal resultaat geven. We raden aan om dit behang te verwijderen. Ga voor meer advies zeker eens langs in een colora winkel in je buurt. Klik hier voor een overzicht van onze winkels

Groetjes
Maaike van colora

Tecla

In onze woonkamer hebben we alle oude vehanglagen verwijderd, de gaatjes, scheuren etc zijn opgevuld, afgestreken en we hebben er voor de zekerheid eerst een witte laag verf over heen gezet.
Nu willen we 1 muur behangen (vlies) en de andere muren met structuurverf behandelen.
Kan ik nu het beste beginnen met behang of toch eerst de structuurverf? Ik heb zelf het gevoel om eerst schilderen omdat ik dan ook makkelijke met de steuctuurroller langs de randen kan. Het moet natuurlijk wel mooi aansluiten in de hoeken, echter het behang moet daar ook goed kleven.....

Maaike van colora

Hallo Tecla

Het beste is om toch eerst te behangen met vliesbehang en dan pas te schilderen.

Je kan na het behangen het vlies aan de randen mooi afkleven met een geschikte tape.

Op die manier komt er ook zeker geen lijm terecht op je structuurverf (deze is moeilijker af te kleven of schoon te vegen).

Indien je graag nog meer info wenst, kun je ook altijd bij jouw colora-winkel terecht. Hierbij vind je het overzicht van onze winkels

Kleurrijke groetjes

Joachim

Beste,
Ik heb 7 jaar geleden de muren (pleisterwerk) met een primer bezet. Ik zou nu willen behangen met vliesbehang. Is het nodig om opnieuw een primer aan te brengen of volstaat de oude aangebrachte primer?

Meli van colora

Dag Joachim,
Als je 7 jaar geleden een goede primer geplaatst hebt, dan volstaat dit zeker. De primer neemt de inzuiging weg, zodat je een langere tijd hebt om je vlies te hangen. Kleurrijke groetjes

Jouw reactie
  • * Verplichte velden