De juiste afplaktape voor de juiste ondergrond

Schilder je een muur, verf je een deur of geef je een metalen tafeltje een likje verf? Voor elke type ondergrond bestaat de juiste afplaktape. Gebruik je de foute schilderstape dan wordt het afplakken van je muur een pak lastiger.

Goed geplakt met de juiste afplaktape

In de grote waaier aan soorten schilderstape geldt het principe dat goede kwaliteit loont. Werk je met goedkopere varianten, dan heb je mogelijks lijmresten en laat de afwerking te wensen over. Schilder je het plafond, de muur of een deur, dan is de dikte van je verftape ook belangrijk. Lees hier onze tips om op een juiste manier af te plakken voor het schilderen.

buitenmuren afplakken voor het schilderen

muren afplakken voor het schilderen

Ga dus voor je afplaktape best meteen voor de hoogste kwaliteit en kies de juiste afplaktape voor de juiste ondergrond:

  • op standaard vlakke ondergrond, binnen én buiten, zoals plinten, ramen, deuren of kozijnen gebruik je best een dunne tape met medium kleefkracht en een strakke aflijning, zoals de Tape & Relax Gold.
  • voor een delicate verfklus zoals het afplakken van pas geschilderde muren of accentwand doe je beroep op de lichte kleefkracht van de Tape & Relax Purple.
  • op zeer gevoelige ondergronden zoals behang of ongeschilderd vlies speel je beter veilig met de zeer lichte kleefkracht van de Tape & Relax Blue.
  • op een ruwe of poreuze ondergrond zoals beton of baksteen binnen en buiten kleef je best de sterk klevende Tape & Relax Green. Ideaal voor alle bakstenen en betonnen ondergronden binnen en buiten.
  • bij het afplakken van licht vochtige ondergronden maak je het best gebruik van de sterke kleefkracht van onze Tape & Relax Red. Ook bij het afplakken vóór het aanbrengen van decoratieve technieken is deze tape dé schilderstape bij uitstek.

Tips & tricks that stick

Soms zit er niks anders op dan je schilderwerk te spreiden over verschillende weekends. Maar hoe lang moet afplaktape blijven hangen? Afhankelijk van de ondergrond waarop je de verftape aanbrengt, van het soort plakband dat je gebruikt en of je binnen of buiten schildert, kan je je verftape volgens de maximale tijd laten hangen. Verder hangt dit ook af van de droging van de verf (water of synthetisch) en van de omgeving (vochtigheid, temperatuur, windhoeveelheid). Ideaal is de tape te verwijderen wanneer de verffilm niet te nat meer en dus al wat gedroogd is, maar zeker vóór hij volledig uitgehard is.

Tape die je hebt geplakt voor de primer en die daarbij wat overschilderd is, kan je laten hangen voor het aanbrengen van de volgende laag verf, maar dan bestaat het risico wel dat de tape bij het verwijderen doorscheurt door de aangekoekte verflaag.

de verschillende afplaktapes voor het schilderen

Let wel: als je goedkope tape gebruikt, loop je het risico dat de tape bij het verwijderen scheurt, dat er lijmresten achterblijven en dat de verflaag beschadigd wordt. Koop daarom altijd tape van de beste kwaliteit en laat de tape niet langer hangen dan maximaal is voorgeschreven.

Had je graag nog wat meer technisch advies? Stel je vraag online of kom langs in jouw colora winkel. Onze colora coach geeft je graag het antwoord op al je vragen.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Reacties op:

De juiste afplaktape voor de juiste ondergrond

Jouw reactie
  • * Verplichte velden