Hoe afplakken voor het schilderen: noodzakelijke weetjes

Volop in voorbereiding om je muur te schilderen? Dan mag het zorgvuldig afplakken met afplaktape van alle hoekjes die niet mee mogen worden geschilderd niet ontbreken. Een tijdrovende, maar belangrijke klus voor een mooi resultaat. Lees hier enkele noodzakelijk weetjes over het afplakken van je muren.

Mooi afplakken met afplaktape voor een mooi resultaat

Na het afwassen en ontvetten van reeds geschilderde muren of het opschuren en afstoffen van nieuwe deuren kan je beginnen afplakken.

    • Voor het schilderen van binnenmuren is het belangrijk dat je de stopcontacten, de rand van het plafond en de vloerplint niet mee schildert. Plak de te beschermen vlakken daarom af met geschikte verftape die tegelijk breed genoeg is (< 38mm). Druk de tape ook steeds goed aan tegen de ondergrond.

 

    • Bij het schilderen van ramen ontstof je best eerst het oppervlak. Zorg ervoor dat je tussen de afplaktape en het hout nog een stukje van het glas ziet zodat de hechting van de verf optimaal is. Zit er een streep silicone tussen het hout en het glas, dan mag je de silicone nooit overschilderen. De silicone snijd je best eerst uit. Daarna kleef je de plakband minimum 3mm van het houtwerk zodat je voldoende ruimte hebt om het glas opnieuw te kitten. Dit kan je bijvoorbeeld met Bostokit (binnenramen) of Renokit (buitenramen). Hierna kan je de primer zetten en afwerken.

 

    • Voor het schilderen van binnendeuren is het eenvoudiger verven als je de hele deur demonteert. Door de deur eruit te halen, kan je de boven- en onderkant makkelijk meeschilderen. Kan je de deur niet uithalen, bescherm dan de deurklink en de deurlijst met afplaktape tijdens het verven.

 

  • Bij het schilderen van je plafond is het belangrijk dat je de muren onaangeroerd laat. Kies daarom ook steeds voor een brede tape (< 50mm). Merk je bij het afplakken van het plafond dat de naad met de muur niet echt recht is? Plak de schilderstape dan nog enkele millimeters lager op de muur, weg van de scheiding en creëer een perfecte naad tussen het plafond en de muur door deze te kitten. Verwijder de verftape onmiddellijk na het schilderen. Zo bekom je de mooiste scheiding tussen de kleur van het plafond en de muren en vermijd je een gekartelde lijn.

De ene afplaktape is de andere niet

Bij het kiezen van de juiste afplaktape is het belangrijk deze af te stemmen op de ondergrond van het schildervlak. Voor een mooi resultaat bij het afplakken van een te verven muur, houten tafel of een metalen deur gebruik je telkens een andere afplaktape. Ben je eindelijk klaar met schilderen, kan je heel wat tijd verspillen aan het verwijderen van een fout gekozen tape voor je ondergrond. Lees hier de verschillen tussen schilderstapes om dit te vermijden.

je muren afplakken voor het schilderenhoe plak je je muren af met afplaktapehoe gebruik je afplaktape

Zoek je meer technisch advies? Stel je vraag online of kom langs in jouw colora winkel. Onze colora coach geeft je graag het antwoord op al je vragen.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Reacties op:

Hoe afplakken voor het schilderen: noodzakelijke weetjes

Jouw reactie
  • * Verplichte velden