Houten vloer behandelen: kies je voor olie of vernis?

Schuivende stoelen, trippelende hakken, … Hoe je het ook draait of keert: je houten vloer ziet af. Daarom is het belangrijk dat je hem goed behandelt met olie of vernis. Met onze praktische tips wordt het kiezen tussen olie en vernis alvast wat makkelijker. 

De look & feel die je verwacht en de bestemming die je aan je houten vloer geeft, zullen mee de doorslag geven of je beter olie dan wel vernis gebruikt. Ook de huidige toestand van je vloer speelt uiteraard een rol.

Moeilijk kiezen? Vraag gratis advies in de winkel

Parket oliën

Olie voor een meer natuurlijke look

De grootste troef van olie is dat je de natuurlijke print van je hout mooi blijft behouden. Het zal je parket ook iets donkerder kleuren, waardoor kleine beschadigingen aan de vloer minder opvallen. Olie leent zich ook perfect voor plaatselijke herstellingen en kleine retouches bij krassen en oneffenheden. Hou er wel rekening mee dat het een tijdje duurt vooraleer je het bijgewerkte plaatsje niet meer zal zien.

Kies voor de Woca Master Floor Oil die je vloer zowel lichtjes kleurt als beschermt. Bij dit kwalitatief hoogwaardig product heb je de keuze tussen White (voor lichtkleurige eiken vloeren) en Natural (voor de meer donkere houtsoorten).

Praktische tips

 • Onderhoud je vloer wekelijks met water en Woca Natuurzeep (ook verkrijgbaar in White en Natural).

 • De juiste verhouding is 1 koffiekop (125 ml) zeep op 5 liter water.

 • Bij het eerste onderhoud mag je eventueel 2 kopjes Woca Natuurzeep gebruiken. Naspoelen met water is niet nodig.
 • Was na een tijdje alle oude zeeplagen grondig af, met gewoon water of met de Woca Intensiefreiniger.

Vernis, de superbeschermer met cleane look

Parket vernissen

In tegenstelling tot olie heb je bij het gebruik van vernis bijna geen verdonkering van het hout. Door de duurzame bescherming van vernis leent een geverniste houten vloer zich uitstekend voor intensief gebruik, zoals bijvoorbeeld in de woonkamer. Vernis is bovendien makkelijk aan te brengen en beschermt heel goed tegen vlekken. Handig, zeker in de keuken of de badkamer!

Voor het vernissen van houten vloeren heb je de keuze tussen de synthetische en de watergedragen variant:

 • Vernithane: synthetische vernis die na doorharding zeer slijtvast is en een goede bescherming biedt.

 • Protect Ultramat of Protect Mat: watergedragen en kleurloze vernis die je houten vloer uitstekend beschermt.

Bij eiken vloeren kies je best voor watergedragen vernis als je een kleurloze behandeling verkiest. Bereid je vloer voor met een dunne en egale laag Woca Floor Primer White. Deze laag is zo goed als onzichtbaar en zal de looizuren – die van nature sterk aanwezig zijn in eik – tegenhouden, zodat de kans op reactie tussen de watergedragen vernis en de looizuren verkleint. Voor een goede bescherming leg je best 2 tot 3 lagen vernis. 

Praktische tips

Bij intensief gebruik breng je best om de 4 tot 5 jaar een nieuwe laag vernis op de vloer aan. Wordt de vloer minder belopen, dan kan je tot 7 jaar wachten vooraleer er een nieuwe vernislaag aan te pas komt.

Opgelet: van zodra je door de vernislaag heenloopt, kom je in de gevarenzone. Dan moet er effectief zwaar geschuurd worden om de vlekken of de kleurverschillen weg te werken. Tijdig vernissen is dus de boodschap!

Van olie naar vernis, of omgekeerd?

Onmiddellijk een vernis over olie aanbrengen is sterk af te raden omdat de hechting van vernis op olie meestal niet zo goed is. Wil je toch omschakelen van olie naar vernis, volg dan deze stappen.

 1. Laat de aangebrachte olie minimum 4 weken uitharden.

 2. Reinig daarna het hout en verwijder de zeeplagen met Woca Intensiefreiniger (1 deel op 20 delen water).

 3. Schuur het hout grondig (eerst met korrel 80, daarna met 100, eindig met 120) en ontstof.

 4. Vernis de vloer.

Tip: Om zeker te zijn van het eindresultaat, probeer eerst op een klein proefvlak.

Wil je overschakelen van vernis naar olie? Schuur in dit geval alle vernis weg tot op het blote hout vooraleer de vloer te behandelen met olie.

Verdict: olie of vernis?

Vernis beschermt iets beter en vraagt minder onderhoud, terwijl olie wat authentieker oogt. In een moderne, strakke woning waar de vloer er over 10 jaar nog even clean moet uitzien, gebruik je best vernis. In een authentieke woning waar veel hout wordt gebruikt, bereik je met olie een knapper resultaat.

Laat je zeker adviseren voor de beste afwerking en kom langs in je dichtstbijzijnde colora winkel. De colora coach toont je graag de stalen en geeft je nog enkele praktische tips & tricks mee.

 

Deze producten heb je nodig om te slagen

Protect Mat
 • parketvernis en hout binnen

 • zeer slijtvast

 • matte afwerking

Vanaf 13,89 € voor 0.25 L

Detail

Reacties op:

Houten vloer behandelen: kies je voor olie of vernis?

Lieve

Hallo
Hoe moet ik een grenen vloer die pas gelegd is proper maken vooraleer te vernissen ?
Lieve

Laura van colora

Dag Lieve,

Je krijgt je grenen vloer het best proper met White Spirit. Het verdampt snel en is een goed ontvettingsmiddel. Zo vermijd je ook dat je je vloer moet nat maken met water.

Groeten,
Laura van colora

Geert Vercammen

Beste, wij hebben een hardwax eiken parket. Twee jaar oud nu en deze wordt onderhouden met Woca natuurzeep. Echter ben ik niet tevreden, hij wordt gereinigd en na een uurtje staat hij terug vol glanzende “vettige” plekken. Zeker met onze hond in huis dus een totale ramp. Blijkbaar zijn die glanzende vuile plekken wel typisch voor geolied parket als we horen bij kenissen.
Wat kunnen we hier best aan doen?

Laura van colora

Hallo Geert,
We gingen voor jouw vraag even zelf te rade bij onze leverancier Woca. Woca natuurzeep kan worden gebruikt als beschermingslaag voor Woca Masterolie (een voedende olie voor parket). Volgens Woca kan de zeep ook worden toegepast op Hardwax Olie, maar dan in een veel minder gedoseerde hoeveelheid. Bij Masterolie heb je 250ml Woca natuurzeep nodig voor 5L koud water, maar als onderhoud op Hardwax Olie wordt de dosering veel lager: 80ml Woca natuurzeep op 5L koud water. Het verschil met de Masterolie is dat Hardwax veel minder poreus is en dus minder zeep opneemt. Bij hogere doseringen ligt de zeep veel te dik op het parket, waardoor deze inderdaad er vettig uitziet en aanvoelt. De technische dienst van Woca raadt hierbij aan om jouw parket een aantal keren met zuiver water te dweilen zodat de oververzadiging stilletjes aan verdwijnt. Als onderhoud in de toekomst raden we dus de opgegeven zeepconcentratie aan voor Hardwax (beter iets minder dan teveel). Hopelijk is jouw probleem hiermee opgelost. Veel succes alvast!

Rudi Van Barel

Wij hebben onze volledig opgeschuurde parket behandeld met de essence active van boss paints maar zijn teleurgesteld in het resultaat. De parket is donker en te geel. Wij willen een zeer licht parket behouden. Hebben er alles terug afgeschuurd.

Maaike van colora

Beste Rudi

Wij stellen voor dat je contact opneemt met de colora winkel waar je het product hebt gekocht. Daar kunnen ze met je afspreken om bij je langs te komen.


a href=”http://www.colora.be/nl/onze-winkels”>het overzicht van onze winkels.

Veel succes

Groetjes,
Maaike van colora

mieke

Beste ,
We hebben een eiken houten plankenvloer gelegd met 4 mm gelaagde eik. We hebben deze 2keer ingeolied met hardwaxolie. Kleur logantiek. Warme bruine kleur. Nu merk ik qua onderhoud moeilijk. Ik gebruik woca natuur zeep en ik kreeg extra strepen op mijn vloer in het ligt. Ook heb ik zeer snel krassen en bij drze krassen is de kleur een beetje weg. Heel mijn vloer nu al gaan afschuren zie ik niet zitten, want we hebben hem nog maar 6 maand. Ik wil ook onze kleur niet kwijt. Kan ik toch vernissen met een niet zo blinkende uitschuivende vernis tegen krassen? Misschien over de olie?
Vriendelijke groeten
Mieke

Ingrid van colora

Beste Mieke,

In principe moet het perfect mogelijk zijn om een hardwax olie van Woca goed te onderhouden met Woca Natuurzeep. Volgende zaken zijn daarbij belangrijk:

- De juiste verhouding: normaal 1 koffiekop (125 ml) Natuurzeep op 5 L water. Bij het eerste onderhoud mogen eventueel 2 kopjes Natuurzeep gebruikt worden.
- Zeker niet naspoelen met water na de behandeling met Natuurzeep.
- Wat betreft de kleur die vervaagd is: Woca Natuurzeep bestaat in Wit en in Naturel. Op een donkere kleur is het misschien beter om Naturel te gebruiken, deze is iets geelachtiger van kleur en zal eerder de donkere kleur benadrukken. Wit zou misschien een beetje witte waas kunnen geven, waardoor het lijkt of de kleur een beetje vervaagt.
- Opnieuw schuren is normaal gezien niet nodig, tenzij er echt diepe krassen in de parket zelf zitten. Eventueel zou je de huidige zeeplaag kunnen wegwassen met Woca Intensief reiniger (verdunning 1 deel Intensief reiniger op 40 delen water (of 1 bierglas Intensief reiniger op een volle emmer)) en dan nog eens opnieuw inzepen.
- Een vernis over de olie zetten wordt door Woca niet aangeraden omdat in sommige gevallen de hechting van vernis op olie niet goed is. Indien je dit toch wil doen kan je best eerst een test zetten. En het is dan zeker belangrijk om eerst de zeeplagen te verwijderen met Intensief reiniger.
- Wat de krassen betreft: je moet er natuurlijk rekening mee houden dat de olie maar zo sterk is als de ondergrond. Als er bv. Een zwaar voorwerp valt, of je gaat de parket zwaar belasten door bv een tafel of kast te verschuiven, dan kunnen er wel putjes of krassen ontstaan in het hout zelf. Dit zou ook gebeuren indien de parket gevernist is.

Voor meer advies, ga gerust eens langs bij een colora winkel in jou buurt.
Succes.

Celine

Beste, wij hebben houten vloerdelen en deze zouden we graag wat donkerder maken (nu bijna tegen het oranje aan, waarschijnlijk eiken). Welke behandeling raad u aan? En is eerst opschuren dan nodig? een paar tinten donkerder zou al top zijn!

Groetjes Celine

Ingrid van colora

Beste Celine,
Het transparant kleuren van hout is niet evident. Veel hangt af van de houtsoort. Het uiteindelijke effect kan men pas zien na het uitvoeren van een test. Om u hierin advies te geven, neem je best enkele foto’s en ga eens langs bij een colora winkel voor gratis advies.
Succes.

Stijn

Hoi,

Welke methode raadt u aan als er een hondje rondloopt op de parket?

-----------

colora


Beste Stijn

Bedoel je een methode om het parket te bewerken?

De nagels van een hondje zijn vrij hard en zullen schade veroorzaken bij zowel olie als bij vernis. Vernis zal wel een betere bescherming bieden (harde slijtlaag), Vernithane zou hier de beste behandeling zijn. Dit is een synthetische vernis die na doorharding zeer slijtvast is.

Voor meer informatie over de voorbehandeling, afwerking en hoe je best te werk gaat in jouw specifieke situatie kan je best eens langsgaan bij de colora in jouw buurt. Zij helpen jou graag verder met correct advies gepast voor jouw situatie en tips voor de werkwijze.

Kleurrijke groetjes
Feebe van colora

Lies de witte

Geachte

Wij hebben een eiken parket gelegd, nog niet behandeld. Ik wil zijn natuurlijke look behouden en zo weinig mogelijkverkleuren. Met wat behandelen we de eik dan het best?

Grt
Lies

----------------

colora


Dag Lies

Eik wordt altijd met een watergedragen vernis behandeld als het zo kleurloos mogelijk behandeld moet worden. Het nadeel van watergedragen vernis op eik is echter wel dat er altijd een risico is dat de looizuren - die van nature sterk aanwezig zijn in eik - gaan reageren met de watergedragen vernis (dan kan deze zwart gaan uitslaan). Daarom raden wij volgende werkwijze aan:


 • STAP 1: Breng eerste een dunne en egale laag Woca Floorprimer White aan. Na droging is deze zo goed als onzichtbaar. Deze dient om de looizuren zo goed mogelijk tegen te houden, zodat de kans op reageren tussen de watergedragen vernis en de looizuren verkleint.

 • STAP 2: Daarna vernis je met Essence Pure of Essence Active in 2 tot 3 lagen voor een goede bescherming. Dat zijn beide watergedragen vernissen. Beide producten hebben hun voor- en nadelen, we raden aan om even bij de colora in jouw buurt langs te gaan. Daar kan je de stalen bezichtigen van de behandeling met beide vernissen en kan je ook de eigenschappen van deze vernissen overlopen met een colora coach. Zij kunnen jou dan advies op maat van jouw situatie geven en ook meer tips & tricks om van start te gaan.Kleurrijke groetjes
Feebe van colora

Dominique

Beste
We hebben een verniste parket en door rubberschoenzolen zijn er matte strepen op de verniste parket. Hoe kunnen deze best verwijderd worden? Alvast bedankt voor jullie advies
Vriendelijke groeten
Dominique Van Overmeire
Beste Dominique,
Je kan deze rubberstrepen best verwijderen met wasbenzine of met een lauwwarm sopje van water met wat neutrale ontvetter. Wees wel voorzichtig en probeer niet te hard te wrijven, anders zou het kunnen dat de vernis plaatselijk gaat opblinken.
Succes, Ingrid.

Mortelmans

Beste,
12 jaar geleden werd onze houten parket behandeld met olie, voor het matte effect. Tot op heden werd deze wekelijks gepoetst met het juiste produkt van woca. de vloer zou terug wat opgefrist worden met oli van woca, maar mijn vader heeft er toch wel vernis opgezet zeker! Wat nu?? Ook mijn palmpotten hebben ongevraagd een laagje vernis gekregen, blin, bling :( :( Graag advies? grtjs Peggy
Beste Peggy,
Het is inderdaad niet de bedoeling dat een geoliede parket vernist wordt. Het is ofwel een olie + zeep systeem ofwel een vernis. Op zich kan je wel omschakelen van een geoliede naar verniste parket door de reinigen met Intensiefreiniger en daarna droog te schuren + ontstoffen en dan te vernissen. Maar als de hechting van de vernis nu goed is, zie ik geen probleem.
Om terug over te schakelen naar een olie systeem, moet eerst alle vernis weggeschuurd worden tot het blote hout en dan weer van 0 herbeginnen. Dus eerst Woca Intensiefreiniger, dan Woca Masterfloor Oil en dan daarna wekelijks zepen met Woca Natuurzeep. Succes, Ingrid.

Van den Broeck Marc

Beste,
Wij hebben onze vloer en trap 1 x ingewreven met woca olie. We willen nu overschakelen op vernis daar olie niet zo onderhoudsvriendelijk is. Kan dit en hoe dan wel?
Vriendelijke groeten,
Marc Van den Broeck
Dag Marc,
Het is mogelijk om over te schakelen van systeem, je zal wel enkele bewerkingen dienen uit te voeren:
*eerst dien je de olie minimum 4 weken te laten uitharden.
*Dan het hout reinigen met Intensiefreiniger (1 deel op 20 delen water) dit zal een groot deel van de olie wegnemen.
*Daarna het hout grondig opschuren (eerst p80, dan p100 en eindigen met p120) en ontstoffen.
De olie zal nu bijna helemaal van het oppervlak weg zijn en het hout staat nu klaar om te vernissen.
Ik adviseer om eerst een klein proefvlak (bv. Essence Aktif) te doen om toch zeker te zijn van het eindresultaat.
Voor verdere vragen, contacteer ons gerust of ga eens langs de colora winkel in jou buurt. Succes, Ingrid.


Jouw reactie
 • * Verplichte velden