Last van houtrot? Rot hout herstellen en behandelen

Slecht onderhouden schilderwerk buiten kan na verloop van tijd houtrot veroorzaken. Houtrot stoort niet enkel het uitzicht van de woning, het kan op termijn ook de oorzaak zijn van lekkages en dus vochtinsijpeling in huis.  Rot hout kan ook niet geschilderd worden. Het is dus belangrijk dat je weet hoe je houtrot kan herkennen, herstellen en behandelen.

Wat is houtrot?

Houtrot gebeurt steeds van binnenuit en wordt veroorzaakt door schimmels in combinatie met vochtigheid. De snelheid waarmee het hout rot, is afhankelijk van de duurzaamheidsklasse van het hout. Bepaalde houtsoorten (merbau, afzelia, ceder, …) hebben een zeer hoge weerstand tegen houtrot. Andere soorten, zoals beuk of grenen, worden buiten zeer snel aangetast door schimmels en zijn zonder specifieke verduurzaming buiten niet toegelaten.

Houtrot herkennen

Last van houtrot? Rot hout herstellen en behandelen

Houtrot kan je herkennen aan de zwarte of roestbruine kleur van het hout. Het hout zal tevens zacht van structuur zijn en is dikwijls verzadigd met vocht. Is het hout geverfd, dat zal je houtrot herkennen aan afbladderende of gebarsten verf.

Denk je dat je met rot hout te maken hebt, klop dan even op het hout. Hoor je een zacht en sponzig geluid, is de kans groot dat er sprake is van houtrot. Wanneer je daarna met een puntig voorwerp in het hout steekt, merk je meteen of het hout nog sterk is of niet.

Rot hout herstellen

Last van houtrot? Rot hout herstellen en behandelen

Houtrot herstellen doe je als volgt:

  • Verwijder het aangetaste hout tot op het gezonde hout. Zorg dat al het rot hout zeker verwijderd is.
  • Voer herstellingen uit met Renovatiepasta.
  • Deze behandeling is enkel aangewezen voor kleine herstellingen. Grote delen rot hout moeten vervangen worden. Preventief opteer je beter voor duurzame houtsoorten.

Rot hout schilderen

Eens je hout hersteld is, zoals hierboven beschreven, kan je het gewoon schilderen zoals je normaal hout zou schilderen.

Reacties op:

Last van houtrot? Rot hout herstellen en behandelen

Jouw reactie
  • * Verplichte velden