Plafond schilderen zonder strepen

Heb je je plafond geschilderd? En heb je na enkele lagen nog altijd vlekken of strepen? Er kunnen verschillende oorzaken in het spel zijn. Vast staat dat het schilderen van een plafond niet altijd evident is. Soms gaat het om een groot plafond, is het net heel warm en heb je net dan verlof genomen in om te schilderen,….

Oorzaken strepen op het plafond

Hieronder vind je een aantal mogelijke oorzaken en richtlijnen om strepen op het plafond te vermijden.

Te weinig verf gebruiken

Voor een goede dekking en een voldoende lange verwerkingstijd is het heel belangrijk om genoeg verf te gebruiken. Je kan daarvoor een regeltje gebruiken: deel het te schilderen oppervlak door het aantal gebruikte liters verf. Vergelijk de uitkomst met het vooropgestelde verbruik van de verf (je kan dit zelf van het etiket aflezen). Met Bossflow Mat kan je tot 9 m2 schilderen met 1 liter. Ligt je verbruik lager of heb je met andere woorden meer vierkante meters geschilderd met 1 liter, dan moet je je manier van schilderen aanpassen en de verf minder ver uitstrijken.

Te veel druk op de verfrol

Als je te hard duwt op de verfrol, zal je meer vierkante meters kunnen schilderen met 1 liter, maar aan een te laag verbruik. Wanneer je de rol tot de laatste druppel uitperst, krijg je strepen in je schilderwerk. Het heel dun aangebrachte laagje verf droogt namelijk heel snel, wat nat in nat schilderen onmogelijk maakt. De verf zal ook niet voldoende dekkracht vertonen na droging.

Primer voorkomt strepen

Sommige mensen vergeten een grondlaag te gebruiken. Grondlagen als Boss-one Silk of Bossprim sluiten de ondergrond af (‘isoleren’ in het jargon) zodat de zuiging van de ondergrond gestopt wordt. Op deze manier verhinder je dat je afwerkingslaag in je ondergrond wordt gezogen. Gebruik je geen grondlaag, dan vergroot de kans op strepen doordat er te weinig verf aan de oppervlakte blijft.

Ben je op zoek naar een matte afwerking van je plafond? Dan moet je niet enkel op zoek naar een matte afwerkingsverf, maar is het ook aangewezen een matte grondlaag te kiezen. Dit geeft nóg meer garantie op een perfect mat eindresultaat. Bossprim is in dit geval een uitstekende keuze omdat deze grondlaag matter is dan Boss-one Silk.

Te hoge temperatuur tijdens het schilderen

Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de verf droogt en hoe meer kans je hebt op strepen in het verfwerk. Werk bij voorkeur bij een temperatuur tussen de 10 en de 20 C°.

Te veel verluchting tijdens het schilderen

Hou alle ramen en deuren dicht tijdens het schilderen. Zo blijft het water dat uit de verf verdampt in de ruimte hangen, wat de droging vertraagt en dus de open tijd van de verf verlengt.  Verluchten doe je ná het schilderen.

Je manier van schilderen

Een plafond schilder je best ononderbroken in één keer.  Gebruik hiervoor een kwaliteitsrol.  De keuze van het materiaal kan namelijk een grote invloed hebben op het uiteindelijke resultaat.

 • Schilder steeds weg van de lichtbron (begin dus bij het raam) en mee met de lengte van het plafond.
 • Kijk tijdens het schilderen in de richting van de lichtbron, zo heb je best overzicht op je schilderwerk en veroorzaak je geen schaduw.
 • Schilder vooraf de randen met een ronde kwast.
 • Verdeel het plafond in denkbeeldige stukken van ongeveer één m²
 • Verzadig de rol goed met de verf (maak hierbij gebruik van de rooster) en breng enkele stroken verf aan naast elkaar op de eerste vierkante meter.  Begin afwisselend boven- en onderaan deze vierkante meter (zie pijlen). Zo verdeel je de verf gelijkmatig over deze vierkante meter en respecteer je het verbruik zoals op de verpakking aangegeven.
 • Verdeel de aangebrachte verf in de lengte- en de breedte richting (kruisen). Eindig met de rolbeweging in de lengterichting van het plafond.
 • Schilder nu de volgende vierkante meter op dezelfde manier en werk die vlot in het net geschilderde vlak, overlap hierbij het vorige vlak met ongeveer een rolbreedte.
 • Herhaal deze stappen tot je de volledige breedte van het plafond hebt geschilderd.
 • Begin nu aan de volgende strook en schilder steeds een rolbreedte in het vorige vlak.
 • Onderhoud het werktempo tijdens het schilderen en pauzeer niet voor je het volledige vlak hebt afgewerkt.
 • Respecteer ook de wachttijden tussen de verflagen.
 • Verwijder het plakband onmiddellijk na het schilderen en ventileer voldoende voor een optimale droging.

Drogingsvertragers gebruiken

Om de open tijd van de eindlaag te verlengen, kan je drogingsvertragers gebruiken. Ze helpen je om in moeilijke omstandigheden een goed resultaat te verkrijgen. DVT mur en Hydrothinner komen hiervoor in aanmerking

Hoe schilder je een plafond zonder strepen

Deze producten heb je nodig om te slagen

Bossprim
 • standaard primer

 • voor binnenmuren en plafonds

 • Zekerheid op een egaal eindresultaat.

Vanaf 22,14 € voor 0.5 L

Detail
Bossflow Mat
 • matte eindlaag
 • voor binnenmuren en plafonds

 • zeer goede vloei

Vanaf 22,14 € voor 0.5 L

Detail
Boss-one Silk
 • halfmatte primer en eindlaag in één pot

 • voor binnenmuren

 • Ecolabel

Vanaf 16,32 € voor 0.5 L

Detail

Reacties op:

Plafond schilderen zonder strepen

Cools Luc

Beste,
Ik heb mijn nieuwe gyproc plafond geschilderd en er zitten stukken tussen precies een beet korrelig.
Werkwijze
1:geschuurd en ontstoft
2:1 laag primer
3: twee eindlagen
Weten jullie hiervoor een oplossing a.u.b.
Mvg.

Luc Cools

Dag Luc,

De korreltjes kunnen brokjes van het schuren zijn, vervuiling in de rol of stofjes die in de natte verf zijn terechtgekomen.
Even wegschuren en een extra laag verf zou een goed resultaat moeten opleveren.

Groeten,
Laura van colora

Elisabeth

Hallo ik heb mijn plafond met structuurverf fijne korrel geverfd maar helaas met een slechte roller of te weinig verf denk ik want overal zie je strepen en overgangsverschillen.. pff wat kan ik doen? Groetjes

Laura van colora

Dag Elisabeth,
Structuurverf aanbrengen met een verfrol of -borstel is inderdaad absoluut geen eenvoudige opgave omdat het moeilijk is om de korrel volledig egaal te verdelen (het laten spuiten van dergelijke verftypes lijkt ons beter). In jouw geval raden we aan om de aangebrachte verf goed te laten uitharden en vervolgens machinaal op te schuren om de ‘slecht-verdeelde’ korrel te verzachten. Een andere optie is om het plafond opnieuw

Diana

Hallo ik heb mijn plafond een aantal jaren opnieuw geschilderd met een witkwast en nu zitten er allemaal aanzetvegen op wat moet ik doen .Kan ik er gewoon overheen schilderen ?

Meli van colora

Allereerst dient de borstelstructuur eruit geschuurd te worden om terug een vlakke ondergrond te bekomen. Nadien zeer grondig ontstoffen en een grondlaag voorzien op solventbasis (Bisol) om de ongelijkmatige inzuiging van de ondergrond én de aanzwelling van de vroegere lagen te isoleren. Nadien kan je afwerken met een Boss-plafondverf type Bossprim en Bossflow Mat. Rechtstreeks overschilderen is dus zeker niet aan te raden. Veel succes!

diana

Hallo ik hen mijn plafond een aantal jaren getext en nu kun je overal de aanzet zien t ziet er niet uit . Kan ik gewoon overschilderen met mono histor offfff......

Meli van colora

Dag Diana. Wanneer er reeds aanzetten in het plafond zitten én er werd met een klassieke, matte plafondverf gewerkt (hoogstwaarschijnlijk wel) raden we je aan om het plafond te schuren om de gerolde structuur eruit te verwijderen. Nadien is het absoluut aan te raden om een solventgedragen primer te plaatsen (Bisol) om de ongelijkmatige inzuiging van de ondergrond én de aanzwelling van de vroegere lagen te isoleren. Nadien kan je afwerken met een Boss plafondverf type Bossflow Mat. Rechtstreeks overschilderen is dus zeker niet aan te raden. Veel succes!

van de walle

hebben jullie ook van de rollers waar je rechtstreeks verf in giet (runner paints)
of wat denken jullie hiervan??

Meli

Dag Raymonda,

Deze raden wij volledig af. Het werkt niet, is veel gedoe en er komt ook heel wat geklad bij kijken. Met een verfemmertje en een gewone rol lukt het je zeker!
Indien je graag nog meer info wenst, kun je ook altijd bij jouw colora-winkel terecht. Hierbij vind je het overzicht van onze winkels

Groetjes,
Meli van colora

ds van noort

Hallo, Ik heb een spackplafond geschilderd die helaas niet voorzien is van een primer. Strepen dus als resultaat.
Mijn vraag: kan ik er nog een keer overheen schilderen zodat alles een 2de keer is gedaan en dan wel egaal opdroogt?

Alvast bedankt.
Vriendelijke groeten,
DS van Noort

Ingrid van colora

Beste,
We raden aan om de ondergrond voorlopig een aantal dagen te laten uitdrogen.
De aanzetten die je ziet kunnen eventueel ook anders zijn van structuur ( rolstructuur ), dus raden we aan om alles zo veel mogelijk glad te schuren + zéér grondig te ontstoffen.

Nadien eerst een primerlaag Bossprim geven.
Zeker een volledige dag laten uitdrogen.
Afwerken met een laag Bossflow Mat
Het is zeer belangrijk om steeds voldoende verf aan te brengen ( liever iets te veel dan te weinig ) en de verf goed te verdelen.
Succes.

Jouw reactie
 • * Verplichte velden