Vliesbehang schilderen: zo doe je dat

Vliesbehang is de gemakkelijkste manier om lichte oneffenheden van je binnenmuren weg te werken of scheurtjes te overbruggen. Met vliesbehang krijgen je muren bovendien een extra beschermlaagje tegen stoten. Hoe je het vlies op de muren krijgt, kon je eerder al lezen op onze blog. De volgende stap is een kleurtje geven aan je vliesbehang. Vliesbehang schilderen is heel eenvoudig, maar er zijn toch enkele puntjes waar je rekening mee moet houden.

Koop kwalitatief vliesbehang

In de handel zijn vliezen te verkrijgen die bedoeld zijn om eerst uitgeplamuurd te worden. Dat zijn glassluier-vliezen. Verkeerdelijk worden die wel eens gekocht als zijnde vliesbehang. Deze vliezen absorberen heel veel verf als je ze overschildert en het is moeilijk om tot een mooi eindresultaat te komen. Koop dus zeker het juiste vliesbehang. Bij colora hebben we vliezen ontwikkeld die gemaakt zijn volgens de noden van beroepsschilders, maar ook op vraag van particulieren. De vliezen zijn uitermate makkelijk aan te brengen, ook op moeilijke plaatsen.

Vliesbehang schilderen: zo doe je dat! 

Wacht lang genoeg

Als je  vliesbehang net hebt aangebracht moet je voldoende lang wachten voor je start met het overschilderen. Over het algemeen kan je een primer de dag nadien al aanbrengen, maar alles is afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheid van de kamer. Is de Universele Wandlijm niet voldoende droog, dan kan het vlies aanzwellen door er een laag watergedragen verf over te plaatsen. Een scenario dat je liever wilt voorkomen.

Gebruik altijd een primer

In de handel worden “voorgeschilderde” vliezen verkocht die zogezegd geen primer nodig hebben. Toch raden we altijd aan om een grondlaag aan te brengen. Voorgeschilderde vliezen zijn een goed marketingproduct, maar helaas niet zo performant.

Een grondlaag brengt altijd een meerwaarde met zich mee. Denk maar aan lijmresten die op het vlies zijn terecht gekomen tijdens het behangen. Of plamuur om spleetjes tussen het vlies op te vullen. Een primer zal de ondergrond isoleren en er voor zorgen dat het eindresultaat mooi egaal is. Een primer geeft je ook extra tijd bij het schilderen van de afwerkingslaag.

Het hoeft bovendien geen verloren laag te zijn. Bossprim zijn aankleurbare primers van colora, waardoor je twee vliegen in één klap slaat. Ze zorgen voor een perfect overschilderbare ondergrond en je hebt onmiddellijk een laag in de kleur van jouw keuze. Dat spaart een afwerkingslaag uit!

Vliesbehang schilderen: zo doe je dat! 

Vliesbehang overschilderen

Het grote voordeel van vliesbehang is dat het gemakkelijker aan te passen is aan modeverschijnselen. Wil je een andere kleur, dan hoef je enkel de verfkwast boven te halen en je kan aan de slag.  Eens je het vliesbehang een grondlaag hebt gegeven, kan je afwerken met een muurverf naar keuze zoals Bossflow Mat, Boss-one Silk of Bolatex.

In het kort

 1. Plaats altijd een primer (Bossprim), ongeacht het soort vliesbehang.
 2. Opschuren tussendoor is niet meer nodig met de nieuwe vliezen van colora.
 3. Werk af met een muurverf naar keuze (Bossflow Mat, Boss-one Silk, Bolatex)

Bovenstaande producten kan je kopen in één van onze winkels of op onze e-shop.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Initiovlies Cp
 • om te overschilderen

 • Soft touch: kreukvrije verwerking

 • glad en mooi eindresultaat

Vanaf 41,41 € voor 0,7 x 25 m

Detail
Topvlies Cp
 • om te overschilderen

 • Soft touch: kreukvrije verwerking

 • supergladde afwerking mogelijk

Vanaf 24,99 € voor 0,5 x 12,5 m

Detail
Optivlies Cp
 • om te overschilderen

 • Soft touch: kreukvrije verwerking

 • heel gladde afwerking mogelijk

Vanaf 19,89 € voor 0,5 x 12,5 m

Detail
Bolatex
 • condensbestendige eindlaag voor vochtige ruimtes

 • keukens en badkamers

 • heel goed afwasbaar

Vanaf 19,66 € voor 0.5 L

Detail
Bossprim
 • standaard primer

 • voor binnenmuren en plafonds

 • Zekerheid op een egaal eindresultaat.

Vanaf 22,14 € voor 0.5 L

Detail
Bossflow Mat
 • matte eindlaag
 • voor binnenmuren en plafonds

 • zeer goede vloei

Vanaf 22,14 € voor 0.5 L

Detail
Boss-one Silk
 • halfmatte primer en eindlaag in één pot

 • voor binnenmuren

 • Ecolabel

Vanaf 16,32 € voor 0.5 L

Detail

Reacties op:

Vliesbehang schilderen: zo doe je dat

Didier

Beste,
Het plafond is behangen met effen vlies in het verleden. Er zitten matten vlekken op en serieuze oneffenheden heden (naden niet goed opgevuld en de structuur van de verf laat te wensen over.
hoe kan ik dit terug glad maken wsl schuren kan dit op glasvliesbehang welke korrel ?

Mvg
Didier

Meli van colora

Dag Didier,
We spreken hier van matte vlekken (hoogstwaarschijnlijk poreuze verf). Je kunt de oneffenheden inderdaad wegschuren met korrel 150-180 (naargelang de oneffenheden). Eventueel kan je na het ontstoffen met multifil de nodige herstellingen bijplamuren. Grote herstellingswerken kun je bijwerken met poederplamuur (bv: Ardex 828). Beetje bijschuren ontstoffen en dan kun je gebruik maken van het verfsysteem grondlaag toprrim (1 laag) en 1 à 2 lagen afwerking Bossflow Mat.
Veel succes! Kleurrijke groetjes, Meli van colora

Neely

Net een kamer behangen met bosspaint vlies behang. Helaas met allemaal met de streepjes naar buiten. Als we een alsnog een primer zetten komt alles dan alsnog goed? :(

Ik wou dat boss paint mss wat meer aandacht gaf aan duidelijke icoontjes met legende ipv een belachelijk groot logo op de sticker! Tweede icoontje van links toont duidelijk een kwast aan de krulzijde! Dit hebben we geinterpreteerd als de zijde waar de verlijming plaats vind. Mooi gefopt dus...

Meli van colora

Dag Neely,

BOSS paints besteed veel aandacht aan het uitwerken van zo duidelijk mogelijke iconen. Deze werden na screening ook duidelijk bevonden door beoordelers. De kwast toont aan op welke zijde er geschilderd dient te worden en de strepen op het vliesbehang dienen dus tegen de muur gekleefd te worden.

Doordat hier de verkeerde zijde gekleefd werd, is het gevolg dat er meer vezelopruwing en een hoger verbruik van de verf is.
Dit kun je oplossen door 1 of 2 primerlagen aan te brengen (Bossprim) en telkens na droging de vezelopruwing weg te schuren met P240 (+ ontstoffen). Daarna kun je afwerken met een eindlaag.
Indien je graag nog meer info wenst, kun je ook altijd bij jouw colora-winkel terecht. Hierbij vind je het overzicht van onze winkels

Kun je ons via info@colora.be laten weten wat je niet duidelijk vindt aan onze iconen, zodat wij deze info kunnen meedelen aan de juiste afdeling?
Alvast bedankt op voorhand.
Kleurrijke groeten,
Meli van colora

Maud

Hallo,gisteren voor t eerst behangen helaas bij mij de streepjes een de buitenzijde gehouden, niet slim. Moet nu t behang eraf voor t over te schilderen?

Meli van colora

Beste Maud,
De oppervlaktestructuur kan licht afwijken van de rest van het behang (een andere ruwheid). Dit kan zich aftekenen op een egaal éénkleurig vlak als er zijdelings licht op schijnt.
Hoe meer verflagen erop, hoe beter. Bovendoen kan fijn tussenschuren van het volledige vlak de oppervlakteruwheid gelijker maken zodat de 'slechte' zones meer gelijk worden aan de 'goede' zones.
Indien je graag nog meer info wenst, kun je ook altijd bij jouw colora-winkel terecht. Hierbij vind je het overzicht van onze winkels
Groetjes,
Meli van colora

chris bruyland

kan ik op faience, eerst een vliesbehang lijmen, om nadien dit te verven en met een verf die men kan afkuisen (keuken) worden de voegjes van de faience ook weggewerkt door het vlies?

Meli

Dag Chris,

Neen, je kuist de faience berst eerst met Formule MC Neutral. Daarna plamuren met Ardex R1 om een glad oppervlak te bekomen en dan pas je vlies kleven met Universele Wandlijm + Bossprim en Bolatex.
Indien je graag nog meer info wenst, kun je ook altijd bij jouw colora-winkel terecht. Hierbij vind je het overzicht van onze winkels

Groetjes,
Meli van colora

karel

Op het vlies staat een markering met streepjes. Is die de kant van de lijm of de kant die geschilderd moet worden ?

Meli van colora

Dag Karel,

De streepjes moeten naar de muur, dus zijn niet zichtbaar.

Groetjes,
Meli van colora

Koen

Moet je met vliesbehang op een al geschilderde muur opnieuw primer aanbrengen?

Ingrid van colora

Hallo Koen,
Dit hoeft niet meer te gebeuren maar een primer zal altijd hoger in dekkracht zijn en een mooie afwerking garanderen.
Succes.

Vansimaes

Kan ik het vliesbehang met deco "rechthoekjes en vierkantjes " bij jullie kopen of bestellen?

colora


Beste Anneke,
Ga eens langs bij een colora winkel in jou buurt. Daar kunnen ze je vrijblijvend adviseren over de volledige collectie vliesbehang.

Vriendelijke groeten,
Ingrid

Thyssen Eric

Graag hadden we geweten of het mogelijk is om op een reeds geschilderde muur vliesbehang te hangen om dan daarna terug te schilderen. Dit om de oneffenheden in de muur te camoufleren.
Gaat dit vliesbehang op de oude verf blijven hechten ? Wat zijn de mogelijkheden hier aub ?


--------------

colora


Dag Eric

Je kan perfect vlies kleven op een reeds geschilderde muur. De verf dient wel goed aan de muur te hangen en vrij van vervuilingen te zijn. Universele wandlijm zal hier zeker voor geschikt zijn.

Voor meer info specifiek voor jouw situatie kan je ook zeker langsgaan in de colora in jouw buurt, zij helpen jou zeker graag verder mocht de reeds aanwezige verflaag niet volledig vast of proper zijn!

Groetjes
Feebe van colora

Jouw reactie
 • * Verplichte velden