Hoe moet je je schilderwerk voorbereiden in 7 stappen?

Een goede voorbereiding voor het schilderen is het halve werk. Maar hoe bereid je je muur helemaal voor voordat je gaat verven? Met dit 7-stappenplan wordt het schilderen vlotter en aangenamer. 

Muren voorbereiden, stap voor stap uitgelegd!

Ik download het stappenplan

Stap 1: Schilderen doe je best aan één stuk door

Zo ben je zeker dat je geen roloverlappingen of strepen ziet in je eindresultaat. Zorg dus dat je alles bij de hand hebt voor je de verf boven haalt: drankje, snackje, maar uiteraard ook het juiste verfmateriaal, waaronder roerstokjes voor het oproeren van de verf. Én check of je ladder hoog genoeg is om je muur ononderbroken helemaal tot aan het plafond te kunnen schilderen.

Stap 2: Haal meubels en decoratie weg uit de ruimte

Hoe meer je kan weghalen, hoe beter! 

Denk er ook aan om klinken, de plaatjes van je stopcontacten en je lichtschakelaars te verwijderen: dit schildert zo veel makkelijker. Bedek wat nog in de ruimte staat met afdekkarton of een afdekvlies.

Stap 3: Reinig het oppervlak dat je gaat schilderen

De oppervlakte die je gaat schilderen moet vrij zijn van stof, vuil, vet en andere onzuiverheden. Reinig vervuilde ondergronden vooraf met aangepaste producten zoals Formule MC Neutral. Spoel nadien altijd grondig na met zuiver water en maak de ondergrond droog of laat ze uitdrogen. 

Stap 4: Ontvet grondig de deurklink en de rand van de deur

Besteed wat meer aandacht aan de deuren. Vooral aan de plaatsen waar je vaak met je handen langskomt, zoals de klink en de deurrand, kan het huidvet zich opstapelen. Ontvet deze plaatsen dus extra goed!

Stap 5: Maak je oppervlak egaal

Zorg dat de ondergrond volledig egaal is: gaatjes, scheurtjes en barsten in de muur vul je op met het gepaste vulmiddel.

Stap 6: Plak af wat je niet wil schilderen

Plak zorgvuldig de te beschermen oppervlakken af met een geschikte schilderstape, aangepast aan het type ondergrond. Schilderstape onderscheidt ze zich niet alleen in breedte (kies er één die breed genoeg is), maar ook in kleefkracht en de mate waarin de afplakband een bepaalde tijd op het oppervlak kan blijven zonder nadien lijmresten achter te laten. Bekijk dus zeker de verftip ‘Hoe kies ik de juiste afplaktape?’.

Stap 7: Maak je verfborstel en verfrol schilderklaar

Vergeet ook niet je nieuwe verfborstel of -rol klaar te stomen vóór je ermee aan de slag gaat:

  • Een nieuwe verfborstel haal je best eens over schuurpapier. Rol de kwast daarna heen en weer tussen je handen, dit helpt met het verwijderen van losse haartjes.
  • Maak een nieuwe verfrol goed nat en rol dan grondig uit over een stuk karton. Let wel: voor het schilderen met solventgedragen verf gebruik je altijd een droge verfrol. Verwijder eventuele pluisjes door de rol te omwikkelen met een plakband.

Schilderen kan best repetitief zijn…

Met een leuke podcast of energieke afspeellijst creëer je een aangename werkomgeving.

Eerlijk is eerlijk: dat afplakken en voorbereiden sla je liever over. En tóch loont het om voldoende belang te hechten aan een grondige voorbereiding. Want dat bepaalt voor een groot stuk het succes van je schilderwerk. 

Heb je nog vragen waar je graag het antwoord op weet nog vóór je gaat schilderen? Ga langs in je colora-winkel voor meer info en advies.

Leer het in een workshop

Volg de workshop 'Schilderen, hoe begin ik eraan?' en leer de basisprincipes van het schilderen.

Een aanrader voor al wie verfplannen heeft!

Schrijf je nu in  >

 

Bekijk de doe-het-zelf video's

Bekijk alle stap-voor-stap video's op Youtube

 

Hoe moet je je muren voorbereiden voor je gaat schilderen?

Gerelateerde doe-het-zelf pagina's

TOP