Isolerende verf: bestaat dat?

Verf heeft beschermende eigenschappen. Een binnenmuur, gevel of tuinhuis, nagenoeg elke ondergrond heeft baat bij een verflaagje. Er bestaat slijtvaste, waterafstotende verf en zelfs hittebestendige verf. Maar bestaat dat nu echt, isolerende verf?

Wat is isoleren?

Verf heeft wel degelijk isolerende eigenschappen. Maar in welke betekenis wordt het woord isoleren hierboven gebruikt? Isoleren is een verfterm. Maar hiermee wordt 'afsluiten' bedoeld. Het aanbrengen van een specifieke grondlaag of primer, die voorkomt dat vuil of vochtvlekken “doorbloeden” in de eindlaag. Maar dit heeft op zich niks met warmte te maken. En hierdoor ontstaat vaak wat verwarring rond de term 'isolerende verf'.

Hulp nodig? Vraag technisch advies aan

Isolerende primer

Een isolerende primer is een specifieke grondlaag. Ze zorgt bijvoorbeeld tegen roetdoorbloeding, vochtvlekken of ze sluit een watergevoelige ondergrond af. Een gipswand in een badkamer is een schoolvoorbeeld hiervan. Je isoleert de gipsplaat en voorkomt dat spatwater door de verf dringt en de ondergrond beschadigt. Typische isolerende en fixerende primers zijn: Bisol, Epofix, Epomur en Isolprimer.

 • voorbeeldfoto vochtlekken
 • voorbeeldfoto watergevoelig ondergrond
 • voorbeeldfoto roetvlekken

Thermisch isolerende verf

Als we spreken in termen van beperking van energie- en warmteverlies, dan is verf niet of amper isolerend. Er bestaan verfsamenstellingen - bijvoorbeeld verrijkt met keramische korrels – die een minimaal warmte-isolerend effect hebben. Maar het thermisch isolerend effect is compleet verwaarloosbaar als je het vergelijkt met wandisolatie. Als het de bedoeling is om te gaan isoleren, kies je beter voor degelijke spouwisolatie. In combinatie mét wandisolatie is het gebruik van een dergelijk product zelfs af te raden. Het kan ervoor zorgen dat een muur niet meer goed uitdroogt en dat er schimmelvorming optreedt.

Isolerende verf oplossingen

Een verfaspect dat wél aanzienlijk invloed kan hebben op de kamertemperatuur, is de verfkleur. Maar dan spreken we van lichtweerkaatsende verf die opwarming door zonlicht tegen gaat. Een laag zuiver witte verf op een dak of gevel voorkomt gedeeltelijk de absorptie van zonlicht. Als gevolg hiervan warmt de ondergrond minder snel op. Voor woningen of gebouwen met airco-installaties zal dit effect tijdens die hete zomermaanden toch een pak schelen op de energiefactuur. Wil je toch extra gaan isoleren tegen warmteverlies? Werk dan met een dik, overschilderbaar vliesbehang op je binnenmuren. Het isolerende effect blijft echter wel nog steeds beperkt in vergelijking met wandisolatie.

 

Weet je niet zeker hoe je een moeilijke ondergrond moet aanpakken? Vraag raad in een colora winkel in je buurt of vraag technisch advies aan.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Epofix
 • fixerende grondlaag

 • verpoederde, poreuze of vochtige ondergrond

 • watergedragen

Vanaf 12,55 € voor 0.25 L

Detail
Isolprimer
 • voor binnenmuren

 • kleurloos

 • ideaal om op te behangen

Vanaf 16,41 € voor 0.75 L

Detail
Bisol
 • isoleert vlekken

 • fixeert verpoederde ondergrond

 • solventgedragen

Vanaf 29,79 € voor 1 L

Detail
Epomur
 • grond- en afwerklaag

 • vervuilde en/of verpoederde ondergrond

Vanaf 57,84 € voor 1 L

Detail

Reacties op:

Isolerende verf: bestaat dat?

johny

Twintig jaar geleden heb ik verf gekocht: een PVC verf met fijne korrels (korrels Isimo of piepschuim in verwerkt). Het merk ontsnapt me. Maar ik had een buitenmuur waar schimmel op kwam en het probleem was opgelost. Ik had die verf in een grootwarenhuis gekocht. Ben benieuwd of die verf nog bestaat, want ik kon hem zo gebruiken met de Roelof borstel. Men kon er ook op behangen.

Dag Johny,

Dit type thermische pleisters met kunststofbolletjes verkopen we helaas niet.

Groeten,
Laura van colora

Jouw reactie
 • * Verplichte velden