Teak tuinmeubelen oliën: Natuurlijke look of een kleurtje?

Niets zo gezellig als lekker genieten op je terras. Minder leuk wordt het in vergrijsde teak tuinmeubels. Die vergrijzing ontstaat omdat er UV-licht en vocht in de tafel en stoelen doordringt. Smaken verschillen: sommige mensen vinden die grijze look best mooi, maar de meesten hebben liever goed verzorgde meubels die als nieuw lijken. Gelukkig kan je met een kleine inspanning zorgen voor een langdurige bescherming. De oplossing? Je teak tuinmeubelen oliën.

Teak tuinmeubelen oliën op twee manieren

 

Hoe je je teak tuinmeubelen gaat oliën hangt af van je persoonlijke voorkeur om al dan niet voor een kleurtje te gaan. Enerzijds kan je kiezen voor een olie met een neutrale kleur en anderzijds kan je ook gaan voor een kleurolie. Laten we beginnen met de eerste optie!

Teak meubelen kleurloos olieën 

Als je kiest voor de kleurloze behandeling, moet je ermee rekening houden dat de meubels elk jaar een onderhoudsbeurt nodig hebben. Indien je dat niet doet, bestaat er namelijk een grote kans dat er toch vergrijzing optreedt.

Hoe ga je te werk?

  • Reinig je teak meubelen met Woca Exterior Cleaner. Die zorgt ervoor dat al het vuil en mos van de meubelstukken verdwijnt.
  • Vervolgens laat je het oppervlak 24 uur drogen.
  • Als laatste stap ga je je teak tuinmeubelen oliën met een laag Woca Exterior Oil Natural.

Nog even deze tip: Zelfs als je een jaar na de behandeling nog geen vergrijzing ziet, breng je toch best een nieuwe laag olie aan om je tuinmeubelen preventief te beschermen.

 Teak tuinmeubelen oliën: Natuurlijke look of een kleurtje?

Teak tuinmeubelen kleuren

Als je kiest voor een olie in kleur, heb je het voordeel dat de teak meubelen langer beschermd zullen zijn. De kleur in het product zorgt er namelijk voor dat het UV-licht minder kan doordringen in je tuinmeubelen, waardoor de UV-stralen het hout minder aantasten en er geen vergrijzing ontstaat. Hoewel de olie gekleurd is, blijft de natuurlijke houtnerf toch behouden.

Hoe ga je te werk?

  • Reinig je teak meubels met Woca Exterior Cleaner. Die zorgt ervoor dat al het vuil en mos van de meubelstukken verdwijnt.
  • Vervolgens laat je het oppervlak 24 uur drogen.
  • Als laatste stap ga je je teak tuinmeubelen oliën met één à twee lagen Tuinolie of Woca Exterior Oil Kleur.

Vetvlekken verwijderen uit teak tuinmeubelen

Nog een extra – niet onbelangrijk! – weetje: Wanneer je tuinmeubelen in teak onbehandeld laat, kunnen er al snel vetvlekken op de meubelen komen. Die zijn meestal vrij makkelijk te verwijderen met wat bruine zeep. Voor een langdurige bescherming moet je je teak tuinmeubelen oliën.

Nu de zomer eraan komt, kan je ook je tuinhuis nog eens onder handen nemen. Je ontdekt alles over stijlvolle tuinhuizen in het nieuwe colora magazine in je dichtstbijzijnde colora-winkel ligt.

 Foto's: Woca

 

Deze producten heb je nodig om te slagen

Woca Exterior Oil
  • transparante of gekleurde olie voor hout buiten

  • slijtvast en waterwerend
  • watergedragen

Vanaf 29,72 € voor 0.75 L

Detail

Reacties op:

Teak tuinmeubelen oliën: Natuurlijke look of een kleurtje?

Franky

Hallo,
We hebben net een nieuwe tafel uit teak gekocht. Hoe moeten we die nu behandelen? We zouden graag de teakkleur behouden. Dus veronderstellen we met een kleurloze olie dit te doen. Maar ze is nieuw moeten we dan eerst nog met iets anders erop zitten om ze mooi te houden? Vriendelijke groeten

sam

Hoi, hopelijk heb je ondertussen een olie gevonden die het teakkleur wat benadrukt. Mochten er nog vragen zijn kan je deze gerust stellen via info@colora.be

Marleen Haak

Geachte,

Onze teak-tuinset die we in de winter binnen houden, werd een paar jaren geleden behandeld met (gekleurde) teakolie.
Echter, de olie laat (gelukkig gemakkelijk te verwijderen) sporen na op het terras na een regenbui en laat afdruipsporen na op het hout.
Graag zou ik de gekleurde olie willen verwijderen en alles in een neutrale kleur zetten omdat ik die look mooier vindt.

Enig idee hoe en met welke producten? Is jullie Woca exterior cleaner hiervoor geschikt of haalt deze enkel vuil/mos weg???

Alvast bedankt voor uw reactie.

Met vriendelijke groeten,

Marleen.

Laura van colora

Dag Marleen,

De teakolie werd opgenomen in het hout, met de Woca Exterior Cleaner zal je enkel oppervlakkig vuil kunnen verwijderen. Om de olie te verwijderen, zal deze er af geschuurd moeten worden totdat opnieuw de natuurlijke kleur van het hout zichtbaar wordt. Vervolgens kan met een tuinolie in de kleur van jou keuze gewerkt worden.

De afdruipsporen die je krijgt, zullen afkomstig zijn van de teak zelf, de kleurstoffen van dit hout zijn wateroplosbaar. Een olie is geen volledig afsluitend systeem, waardoor die kleurstoffen dus nog voor afdruipsporen zorgen. Het heropschuren zal ook weer vers bloot hout geven waarvan de kleurstoffen nog van kunnen uitspoelen.

Hopelijk kan je hier verder mee aan de slag.

Groeten,
Laura van colora

gertrobbrecht

Hallo beste ik zou mijn teakmeubels willen schilderen eerst afschuren uiteraard wat zou ik nodig hebben en kan ik die in een kleurzetten vriendelijke groeten gert

Ingrid van colora

Beste Gert,
Ga vrijblijvend eens langs bij een colora winkel in jouw buurt voor gratis advies. Zij helpen je met plezier verder met de nodige uitleg.
Succes.

Jouw reactie
  • * Verplichte velden