Allesbehalve subtiel : de kleuren van Bent Van Looy

Wat Bent Van Looy doet, valt zelden te negeren: ‘Ik ben niet subtiel wanneer ik iets creëer.’ Ook voor BOSS paints ging hij helemaal voluit. Zijn collectie bevat nostalgie en vakantie, een laagje citroenglazuur, de geur van lelies en veel kleur.

“Mijn collectie is gedurfd. Ze is er voor mensen die houden van kleur én die ook minder voor de hand liggende keuzes durven maken. Mijn advies is simpel: met verf moet je spelen. Proberen, durven, experimenteren. En ook niet onbelangrijk: er is meer dan een muur! Zet eens je kast, de deur of een accessoire in de verf en voeg zo eenvoudig een nieuw, tof accent toe. Ik heb bij me thuis een Duitse biertafel staan. Die verfde ik in Aubergine Coat. Plots krijgt een banaal meubelstuk dat niet eens veel geld heeft gekost een luxueuze, chique uitstraling. Dat effect heeft verf. Bovendien is verf nooit definitief. Een paar borstelstreken en je ruimte ziet er weer helemaal anders uit. Vertel je verhaal, daar draait het om. Mijn kleine verhaaltjes zijn slechts een aanzet…”

Het laagje citroenglazuur
“Elke kleur is gelinkt aan een anekdote. Die kleine verhaaltjes wou ik erbij. Ze vertellen mijn verhaal, maar ze scheppen ook sfeer. De kleur van mijn grootvaders auto, een Franse Simca uit de jaren zeventig, wou ik er bijvoorbeeld absoluut in. Of de gele kleur van de luifels van mijn allereerste appartement in Parijs. Nostalgie dus, maar dat niet alleen: de collectie knipoogt ook naar de kleine dingen waar ik van hou, die me opvallen, die mijn dag kleuren. Het citroenglazuur op een taart, de broze merengue bij de bakker, de lucht boven de Amstel…
Ook voor het behangpapier ben ik vanuit mijn realiteit vertrokken. Bij The Grid bijvoorbeeld was mijn rekje het uitgangspunt. Ik kreeg het in de jaren tachtig van mijn vader. Het stalt een aantal souvenirs en trofeeën uit. Ik vergrootte het kleine meubel uit en liet het de hele ruimte inpalmen. De stickers zorgen voor een surrealistisch accent.”

Paris Curb: de rust van grijs
“Grijs wordt doorgaans omschreven als saai, doordeweeks. Toen ik in Parijs woonde, viel me op hoe grijs de stad kan zijn. De voetpaden, de gevels, de straten, de bruggen… niets dan grijze tinten die in mekaar overvloeien. Op een regenachtige dag lijken alle donkere tinten met elkaar te communiceren in een symfonie van grijs. Ik heb het nooit als saai ervaren, eerder rustgevend. In Paris Curb, een grijze tint die neigt naar blauw, kan ik helemaal opgaan – in herinneringen en in een soort relax cocon.”

Lime Green: het briesje op een zomerdag
“Een zachte tint die toch ook een beetje koel is. De kleur roept veel associaties op. Het knipoogt in de eerste plaats naar de zomer. Het is het verkoelende briesje op een hete zomerdag. Ik zie ook de oevers van een rivier, maar evengoed de subtiele, retro tinten van Florida. En ik associeer de verfrissende kleur met het laagje citroenglazuur op een heerlijke taart. Het is een prachtige kleur met vele gezichten.”

Road Block: wake-up call
“Fel en vrolijk. Het is een tint die me wakker schudt wanneer ik een stad doorkruis. Onderweg bots je her en der op de kleur: een verkeersbord, een vuilniskar, de fluo vestjes van de kinderen die de straat oversteken… Road Block is een soort interpunctie die onzichtbaar lijkt, maar eigenlijk ritme aan de stad bezorgt. Mijn eigen voordeur zit sinds kort ook in zo’n felgekleurd jasje.”

Rusty Bike: de schoonheid van het ouder worden
“Roest vind ik één van de allermooiste kleuren. Het is een warme en diepe kleur boordevol schakeringen en karakter. Bovendien is roest altijd aan herinneringen onderhevig. Je vindt er de schoonheid van het ouder worden in terug. Een fiets oogt nieuw mooi, zijn verhaal moet nog verteld worden. Een oude, roestige fiets daarentegen heeft een rijk leven achter de rug.”

www.bentforboss.be

Reacties op:

Allesbehalve subtiel : de kleuren van Bent Van Looy

Sofie

Het lijkt onmogelijk om de verf 'paris curb' van deze bent boss collectie te vinden op de colora website. Is het niet mogelijk de prijs hiervan te zien op de colora website of deze hier zelfs aan te schaffen? Indien wel zou er wel een duidelijke link hiernaar mogen zijn op al de informatie rond deze collectie..
Beste Sofie,
Voor het raadplegen van de Bent van Looy collectie via inspiratie ontbreekt de link, er wordt hieraan gewerkt. Het raadplegen van al de kleuren van deze collectie kan via de link onder KLEUR, bij het doorklikken op de gezochte kleur (bvb paris curb) kom je op de pagina waar je na het invullen van een aantal gerichte vragen de prijs hiervan ziet. Hierbij de rechtstreekse link naar paris curb. Indien nog vragen geef gerust een seintje of contacteer een colora winkel in jou buurt, daar zullen ze je met plezier verder helpen. Succes, Ingrid

Jouw reactie
  • * Verplichte velden