Een houten vloer dekkend schilderen: een hemelsblauwe make-over

Evelien De Bruyne (27) gaf de houten vloer van haar logeerkamer onlangs een kleurrijke make-over. Oorspronkelijk was de vloer lichtgrijs, maar nu haar nichtje Lana wekelijks over de vloer komt, gaf Evelien het parket een zachtblauwe tint. Zo heeft het tien maanden oude meisje het alvast nòg meer naar haar zin bij tante Evelien uit Sint-Amandsberg!

Een houten vloer dekkend schilderen: een helemsblauwe make-over

‘Lana is het dochtertje van mijn zus. Ik zie die kleine heel erg graag en het is voor haar dat ik mijn houten vloer een andere – minder saaie – kleur gaf.’ Voor een kind mag het knallen, vindt Evelien. ‘Mijn zus overstelpt Lana momenteel met allerlei roze spulletjes en kledij. Ik wil dat counteren met mijn blauwe vloer! Wedden dat blauw nog haar lievelingskleur wordt als ze het gaat associëren met haar favoriete tante?’, lacht Evelien. ‘Blauw is het ideale kleuraccent in de verder witte kamer. Ik ben heel tevreden met de kleur en zou opnieuw dezelfde keuze maken.’

Een houten vloer dekkend schilderen: een helemsblauwe make-over

Handige Henriëtta

Evelien is niet aan haar proefstuk toe wat klussen betreft. Ze verbouwde haar stulpje eigenhandig met de hulp van haar vader en vrienden. De houten vloer in haar logeerkamer schilderde ze samen met twee vriendinnen. Dat laatste vooral voor de gezelligheid … ‘De volumeknop op maximum zetten en luidkeels meezingen tijdens het schilderen. Heerlijk vind ik dat.’

Je houten vloer schilderen met colora

‘Ik woon vlakbij een colora filiaal, maar ik was er nog nooit eerder geweest. Voor mij was het een aangename kennismaking met het merk én de verf. De verf vloeide goed uit en ik kreeg er een professionele begeleiding. Een extra pluspunt? Dat ik de verf niet ver moet naar huis dragen.  Ik ga er in de toekomst zeker nog langs en kan het iedereen aanraden.’

Zo pakte Evelien het aan

‘Er zat al een verflaag op mijn houten vloer in de logeerkamer. Daarom ging het enorm vlot om ze te schilderen. Hoe ik te werk ging? Ik reinigde de vloer met Formule MC, daarna schuurde ik de oude verflaag nat op. Het mocht ook niet té vochtig meer zijn. Ik droogde het oppervlak met een doek en plakte daarna mijn witte plinten netjes af.’ Daar wou ze namelijk géén blauwe spatten op. Afplakken vindt Evelien het meest vervelende schilderklusje. ‘Maar ik merk wel dat er een groot verschil is tussen goedkoop spul en kwalitatieve afplaktape. De houten planken gaf ik uiteindelijk twee afwerklagen, ik liet voldoende droogtijd tussen de twee lagen en na de laatste laag droogde de kamer ongeveer een week uit.’

  • Plafond schilderen: breng de verf aan in stroken naast elkaar
  • Plafond schilderen: breng de verf aan in stroken naast elkaar

Deze producten heb je nodig om te slagen

Reacties op:

Een houten vloer dekkend schilderen: een hemelsblauwe make-over

Jan

heb onze plankenvloer die reeds geschilderd was zo goed als volledig geschuurd (met schuurpapier, korrel 60). Ik heb deze echter niet ontvet voor het opschuren. Is er een product waarmee ik nu alsnog kan ontvetten (zonder alles nog eens te moeten schuren)? Bedoeling is de vloer opnieuw te schilderen met 2 lagen verf. Graag uw advies over ontvetter + verf die u kunt aanraden. Met dank

colora

Beste Jan
Op blank hout kan je best ontvetten met White Spirit, op die manier zal het hout niet aanzwellen en kan je snel verder werken.
Nog een kleine opmerking over de laatste schuurbeweging: je hebt geschuurd met P60, dit zorgt voor ruwere houtvezels en die dienen nog hersteld te worden.
Concreet ga je nog eens schuren met P80, gevolgd door P120 (dit is niet intensief, gewoon lichtjes opschuren).
Door de laatste schuurbeweging met P120 zal je hout gladder staan, maar zijn de poriën niet dichtgeschuurd waardoor de grondlaag een goeie hechting zal hebben.
Daarna moet alles grondig stofvrij gemaakt worden om de grondlaag te kunnen plaatsen.
Als standaard systeem kan ik als grondlaag Elastoprim Hydro(waterbasis) aanbevelen( tussenschuren met P240) en afwerken met 2 lagen Durosatin(synthetische lak). Er zijn echter varianten mogelijk (bv. Persisto Satin Hydro als afwerklak als het wit moet zijn of een heel lichte kleur).

Ik stel voor om alvorens de werkzaamheden aan te vatten, even langs te gaan bij een colora in jouw buurt. Ze kunnen je daar het beste systeem aanraden om je vloer te behandelen!

Succes,
Ingrid
Jouw reactie
  • * Verplichte velden