Waarom laat verf los op mijn binnenmuur?

Net verf aangebracht, maar ze bladdert al van je muur? Je begint best helemaal opnieuw, maar ditmaal met onze tips. Vochtige, vuile of verpoederde ondergronden zijn vaak de boosdoener. We geven jou een overzicht. Zo weet jij waarom je verf van de muur afbladdert en hoe dit te voorkomen.

Je binnenmuur is niet voldoende stof-, vet- en vuilvrij

Bladdert je verf af tijdens het schilderen? Dan is je ondergrond wellicht niet genoeg ontvet en afgestoft. Een vette of vuile ondergrond stoot verf namelijk af. Belangrijk dus om eerst grondig je muur voor te bereiden:

  • Verwijder de oude verflaag volledig als deze afbladdert of niet slaagt voor de hechtingstest (vraag hiernaar in je colora-winkel). Ga aan de slag met een afbijtmiddel en een afsteekmes om de oude verflaag eraf te halen. Oude, goed hechtende verflagen laat je staan en voorzie je van een geschikte grondlaag.
  • Reinig de vervuilde ondergrond en verwijder vetvlekken met de milieuvriendelijke ontvetter Formule MC. In vochtige ruimtes was je mogelijke schimmel weg met verdund bleekwater.
  • Spoel grondig na met zuiver water.
    Let op: Gaat het bij jou om gipsplaat, cement, baksteen of een andere poreuze ondergrond dat vocht absorbeert? Dan breng je hier geen water op aan maar begin je meteen met je verflaag.
  • Maak de ondergrond droog of laat het uitdrogen.
  • Grote gaten of herstellingen pak je aan met vulmiddel. Kleine gaatjes of barsten vul je op met plamuur. Schuur de herstelde plaatsen bij met schuurpapier korrel 150. Schuur daarna fijn na met schuurpapier korrel 240.
  • Ontstof de muur daarna met een vochtige doek en laat drogen.

Tip: besteed vooral aandacht aan je deuren bij het ontvetten. Aan de klinken en deurranden passeren heel wat handen. Hier zal je dus een stevig huidvetlaagje terugvinden dat ontvet moet worden.

Je primer is niet geschikt voor je ondergrond

De belangrijkste raad van vandaag: je primer primeert. Naast een goede voorbereiding van je muur, is een correcte grondlaag gebruiken minstens even belangrijk. Met een kwalitatieve grondlaag kan je heel wat hechtingsproblemen voorkomen. En dus ook het loslaten of afbladderen van je verf.

De keuze voor een primer hangt af van je ondergrond en de toestand ervan. Bekijk welke primer je best gebruikt voor jouw verfproject.

De geschilderde muur is vochtig

Vocht en verf? Het zijn niet de beste buddies! Door vochtigheid kan de hechting tussen je muurverf en de ondergrond te zwak zijn waardoor de verf loskomt. Zit je met permanent opstijgend vocht? Volg dan dit stappenplan om het opstijgend vocht in je binnenmuren te behandelen.

Trek je binnenkort in je nieuwbouwwoning? Spannend! Zorg wel dat je pleisterwerk volledig droog is voordat je begint te verven. Je kan de ruimte verwarmen en goed ventileren om het pleisterwerk sneller te doen drogen. Een bouwdroger kan hier goed bij helpen.

Vochtproblemen bij badkamermuren voorkomen

Neem je je badkamer onder handen? Even opletten geblazen. Ook al zijn je muren goed uitgedroogd, na het baden of douchen komt er heel wat vocht in de lucht. Die condenseert dan op de muren. Kies daarom dus voor cementpleister in plaats van gipspleisterwerk voor bijvoorbeeld inloopdouches. Cementpleister is meer watervast. Daarna kies je voor een verfsysteem dat bestand is tegen condensatievocht, zoals Bolatex als afwerklaag.

De gouden tip voor badkamers is ventilatie. Zorg dat vocht zich snel een weg naar buiten kan banen door de ruimte te verwarmen of te verluchten (raam of deur openzetten). Zo krijgen vochtplekken geen kans!

Je schildert bij te koud weer

Een laatste reden waarom jouw verf meteen afbladdert, kan liggen aan de temperatuur. Was het ontzettend koud toen je schilderde? Dan is de kans groot dat je verf begint af te pellen. De beste temperatuur om te verven ligt tussen 10 en 20°C. Ontdek wat de beste omstandigheden zijn om aan jouw verfklus te starten.

Volgde je alle tips? Dan is loslatende verf nu volledig verleden tijd!

Alles om je op weg te helpen in één gids

Dan móét je deze gids in huis hebben.

Van wegwijs in de verschillende verfsoorten en tips voor de voorbereiding tot stappenplannen bij het echte schilderwerk.

Ik download de gratis verfgids

TOP