Hoe verfspatten verwijderen?

Heb je tijdens het verven gemorst? Op je tegels, je houtwerk of zelfs op je kleren? Dat kan gebeuren! Gelukkig vind je op deze pagina de perfecte tips om verfspatten makkelijk te verwijderen.

Verfspetters verwijderen van watergedragen of solventgedragen verf?

Per ongeluk verf gemorst tijdens het verven of bij het opruimen? Je verwijdert best onmiddellijk de verfspatten of vlekken. Hoe je te werkt gaat, hangt af van het type verf waarmee je schildert. Kijk op je etiket of je met een watergedragen of een solventgedragen verf schildert:

 

Heb je gespat op een sterk oppervlak zoals een stenen vloer of een ruit? Dan kan je er wel voor kiezen om de verfspat te laten opdrogen. Daarna ga je aan de slag met een scherp mesje en glasreiniger om de verfspatten af te schrapen.

Naast het type verf, hou je rekening met de ondergrond waarop je gemorst hebt. Metaal, glas, tegel, textiel... de aanpak om je vlekken te verwijderen, kan licht verschillen.

Verfspatten op metaal of op bakstenen

Natte verfspatten op metaal

Heb je natte verfspatten op een metalen ondergrond? Dan is er een zeer simpele oplossing: gebruik een afbijtmiddel of White Spirit en laat het goed inwerken!

Droge verfspatten op metaal

Is de verf reeds opgedroogd op jouw metaal? Ga dan aan de slag met een mesje of ruitenreiniger om de spatten eraf te schrapen. Als dat niet volledig lukt, kan je er nog even overgaan met een oude doek en een sterker solvent zoals Aceton.

Natte en droge verfspatten op baksteen

Ook op poreuze oppervlakken zoals een bakstenen muur kan je verfspatten wegkrijgen. Neem een harde borstel of staalborstel bij de hand en schrobben maar! Een beetje afbijtmiddel kan hier ook bij helpen.

Verfspatten op glas

Verf gemorst op glas? Kijk snel of de verfspetters nog nat zijn. Indien wel, maak je je glas schoon met een oude doek en wat White Spirit.

Als je verf al is opgedroogd, ga je aan de slag met een glaskrabber of plamuurmes. Maar wees voorzichtig! Maak geen krasjes op je glas.

Verfspatten op hout of laminaat

Uh-oh! Verfspatten op je houtwerk? Het is snel gebeurd. Haal een afbijtproduct en een oude doek bij de hand en je probleem is van de baan. Eens je het afbijtproduct hebt aangebracht, kan je met een plamuurmes de verfspatten eraf schrapen. Heb je grotere vlekken? Dan kan je er ook voor kiezen om je hout op te schuren. Dan behandel je natuurlijk de volledige houten oppervlakte.

Gemorst op laminaat? Natte verfspatten haal je weg met een doekje met water of White Spirit - afhankelijk van je type verf. Droge verfspatten haal je makkelijk weg met een glaskrabber.

Verfspatten van tegels verwijderen

Heb je gespat op je tegels? Geen zorgen! Dit is een sterk oppervlak, dus je wacht best even totdat de verf goed is opgedroogd. Dan zal je makkelijk de verf van je tegels kunnen schrapen met onder andere een plamuurmes. Lukt het jou niet om alles eraf te schrapen? Breng White Spirit aan op een oude vod en maak zo de tegel volledig verfvrij te maken.

Verfspatten op je kledij

Trok je kleren aan die je graag nog opnieuw wil dragen, maar waar er nu verfspatten opzitten? Je verwijdert de vlekken best zo snel mogelijk. Hoe droger de verf, hoe moeilijker om de spatten te verwijderen.

Neem meteen een oud doek en druk ermee op de spatten. De verf zal vanzelf in het doek absorberen. Belangrijk is dat je niet wrijft. Wat je daarna doet hangt af van jouw verf.

Ik morste solventgedragen verf op mijn kledij

Steek je kledij nog niet meteen in de wasmachine. Met solventgedragen verf vergroot je dan de kans dat je de vlekken er niet meer uitkrijgt. Breng eerst White Spirit aan op je doek en probeer de verfspat te verwijderen. Daarna steek je je kledingstuk in de was.

Zijn de verfspatten al helemaal opgedroogd voordat je ze zag? Probeer dan zoveel mogelijk verf van je kledingstuk af te schrapen met een mesje zonder je kledij te beschadigen. Je kan ook een stukje tape op de opgedroogde verf kleven. Er is een kans dat de verf meekomt wanneer je de tape lostrekt. Daarna breng je een oud doek met White Spirit aan en dep je op de verfvlek. Nu mag je je kledingstuk uitwassen.

Ik morste watergedragen verf op mijn kledij

Geen nood: jouw beste vriend is… water! In de meeste gevallen kan je je kledij gewoon afspoelen. Gebruik daarbij een oud doek waarmee je over de verfspatten wrijft onder stromend water. Dit werkt enkel als de verf nog nat is, dus snel zijn is de boodschap!

Zijn de verfvlekken al droog? Dan raden we jou volgende stappen aan:

  • Schraap de overtollige verf van je kledij met een mesje.
  • Spoel de vlek uit onder stromend warm water.
  • Maak een mengsel met afwasmiddel en warm water en dep dit aan op de vlek.
  • Spoel je kledingstuk uit.
  • Herhaal deze stapjes totdat de vlek weg is.

 

Ik morste acrylaatverf op mijn kledij

Heb je acrylaatverf op je kledij gemorst? Dan wordt dit een pittige klus. Je behandelt je kledij het best met alcohol zoals ontsmettingsalcohol of make-up remover. Tip! Test eerst de alcohol op een onzichtbaar stuk van je kledij. Zo ben je zeker dat je kledingstuk juist op alcohol reageert. Is dit in orde? Breng de alcohol aan op een doekje en wrijf over de verfvlek totdat de kleur van de verf loslaat. Eens het plastic laagje van de verf weg is, hou je je kledingstuk onder koud stromend water. Daarna mag je het kledingstuk bij de rest van de was leggen.

Voorkom spatten en bescherm je omgeving

Verfspatten kan je makkelijk voorkomen door je omgeving voldoende te beschermen. Zo leg je afdekkarton om je vloer te beschermen. Dan kan je met een gerust hart verven!

Alles om je op weg te helpen in één gids

Dan móét je deze gids in huis hebben.

Van wegwijs in de verschillende verfsoorten en tips voor de voorbereiding tot stappenplannen bij het echte schilderwerk.

Ik download de gratis verfgids

TOP